Murray ukončil Del Potrovu sériu, bude štvorkou

SITA|4. sep 2008 o 11:04

NEW YORK 4. septembra (SITA, AP, AFP) - Britský tenista Andy Murray po prvý raz vo svojej kariére postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji, zastavil sériu jednotlivých triumfov Juana Martina ...

NEW YORK 4. septembra (SITA, AP, AFP) - Britský tenista Andy Murray po prvý raz vo svojej kariére postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji, zastavil sériu jednotlivých triumfov Juana Martina Del Potra na čísle 23 a v pondelok sa stane štvorkou dlhodobého svetového rebríčka ATP. Víťaz prípravného podujatia AMS v Cincinnati Murray v stredajšom štvrťfinále na US Open v New Yorku (celková dotácia 20,657 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) zdolal Argentínčana za 238 minút 7:6 (2), 7:6 (1), 4:6, 7:5. Medzi najlepšími štyrmi na 127. majstrovstvách USA vyzve lídra renkingu i žrebu Rafael Nadala. Proti Španielovi má frustrujúcu bilanciu 0:5 a prehral s ním ostatných 11 setov. Nedávno v Toronte v rovnakej fáze miestneho turnaja ATP Masters Series podľahol ľavákovi z Malorky 6:7 (2), 3:6.

Šampión zo súťaže chlapcov v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v roku 2004 Murray upravil skóre z duelov s Del Potrom (17. v počítačovom poradí i "pavúku"), vrátane juniorského obdobia, na 4:0 a potvrdil úspech z májového 1. kola na rímskej antuke. Vtedy viac ako výsledok 5:7, 6:4, 1:0 (skreč pre zranenie chrbta) upútali rozbroje medzi rivalmi. Argentínčan totiž nasmeroval jeden z úderov do provokačnej blízkosti 21-ročného rodáka zo škótskeho Dunblane a počas prestávky mal poznámky na adresu jeho matky Judy, známej trénerky. Po štvrtkovom zápase však víťaz zobral zdolaného na milosť a po pomerne vľúdnom podaní si rúk zotrvali v krátkej debate. "Poznáme sa od mladosti a nikdy sme neboli nejakými kamarátmi. Nepotrebujeme nimi byť ani teraz," povedal A. Murray pred zápasom. Po ňom uviedol: "Cestou z dvorca sa mi ospravedlnil za to, čo sa vtedy stalo. Ja som mu pogratuloval k úspechom z predchádzajúcich týždňov."

Na zdolaného jednoznačne doľahla únava po zisku singlových titulov z podujatí ATP v Stuttgarte, Kitzbüheli (zhodne antuka), Los Angeles a Washingtone (opakovane "hard"). Chýbala mu energia na rozmetanie Britovej precíznej defenzívy, niekoľkokrát si nechal ošetriť ľavé stehno i podkolenie, už od polovice tretej časti bol kondične zrelý na športové "dorazenie" a v koncovke štvrtého setu vystávali pochybnosti o tom, či Del Potro dohrá aspoň túto časť, nieto prípadnú piatu, pretože ho zjavne začala zrádzať aj pravá noha. Za stavu 0:2 a 1:3 síce bolo citeľné, že črtajúca sa prehra bez zisku setu by preňho bola príliš krutá, ale v stredu si nezaslúžil ani víťazstvo.

Šiesty nasadený Murray v úvode duelu odskočil na 3:0 s jedným brejkom a viedol i 4:1, ale potom stratil štyri gemy v rade. Del Potro však nezvládol podávanie na zisk setu a v tajbrejku Brit od skóre 1:2 získal šesť loptičiek v rade krátko po tom, ako žiadal empajrového rozhodcu - bez pozitívnej odozvy - o vypnutie veľkoplošnej obrazovky nad 23-tisícovým dvorcom Arthura Asha. O dva roky viac skúseností favorita, ktorý sa premiérovo naplno zviditeľnil zdolaním Švajčiara Rogera Federera už predvlani v lete v Cincinnati, sa prejavili aj v rozuzlení druhej časti. Murray nevyužil svoj servis v dvanástom geme (na nulu), ale v tajbrejku rýchlo odskočil na 5:0 s troma minibrejkmi a nezaváhal. Stalo sa mu to až v treťom sete (zo 4:3 a dvoch brejkbalov v rade), ale krízu tvorivosti, úderovej istoty a dôrazu dokázal prekonať. Po šnúre piatich gemov v prospech 19-ročného rodáka z Tandilu vyrovnal Brit na 2:2 a dostal sa rebrejkom nazad aj z 3:4. Obaja predviedli po 43 víťazných úderov a Del Potro dokonca urobil o 5 nevynútených chýb menej (56:61), čo svedčí o tom, že v jeho neprospech rozhodlo horšie zvládanie najdôležitejších pasáží a výmen.

"Počínal som si veľkolepo v zlomových situáciách a oba tajbrejky som zahral naozaj dobre," povedal A. Murray a dodal: "Som šťastný aj z toho, ako sa mi podarilo vrátiť sa do zápasu po strate rytmu. Bol to dlhý súboj a hrozilo, že sa vnútorne opustím, ale nestalo sa to. Cítim veľkú úľavu po tom, ako som v treťom sete premrhal šance a stratil kontrolu. Zvíťazil som však a len to je teraz podstatné."

Del Potro, ktorý sa premiérovo dostane do Top 15 (ešte k 7. júlu bol iba na 65. mieste), uviedol: "Zaznamenal som v ostatných týždňoch veľký progres, ale dnes som hral proti jednému z najlepších tenistov na svete. Snažil som sa, víťazom však napokon je súper. On je šťastný a ja nie som prehnane smutný."

Murray sa stal piatym Britom v grandslamovom semifinále počas tzv. otvorenej éry po Rogerovi Taylorovi, Johnovi Lloydovi, Gregovi Rusedskom a Timovi Henmanovi a jeho budúca 4. priečka v rebríčku je vyrovnaním národného rekordu. Do štvrťfinále na úrovni "veľkej štvorky" sa Murray prvýkrát dostal vo Wimbledone 2008. Zvíťazil v 17 z ostatných 20 stretnutí. Posledným "ostrovanom" úspešným v New Yorku bol pred 72 rokmi Fred Perry.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:

Andy Murray (6-V. Brit.) - Juan Martin Del Potro (17-Arg.) 7:6 (2), 7:6 (1), 4:6, 7:5

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Murray ukončil Del Potrovu sériu, bude štvorkou