Murray si štvrťfinále Australian Open nezahrá, Nadal áno

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: ap)
Sportnet|26. jan 2009 o 07:54

Španielsky tenista Rafael Nadal sa suverénnym spôsobom prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Melbourne. Španielsky tenista Rafael Nadal sa suverénnym spôsobom prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Fotogalériu nájdete na sport.sme.sk

Najvyššie nasadený štvornásobný šampión Roland Garros v osemfinále zdolal Čiľana Fernanda Gonzáleza (13.) hladko v troch setoch 6:3, 6:2 a 6:4.

  • Nadal suverénne ďalej
  • Murray prekvapujúco nestačil na Verdasca
  • Súperky Sereny Williamsovej a Svetlany Kuznecovovej skrečovali
  • Poznáme štvrťfinalistky ženského singla
  • Luknárová postúpila do 2. kola štvorhry dievčat

Nadal počas celého zápasu ťažil z kvalitného podania a drvivého forhendu. Na hre Gonzáleza sa prejavila únava z náročného päťsetového maratónu s Francúzom Richardom Gasquetom. Čiľan robil priveľa nevynútených chýb, čo bolo vodou na mlyn Nadala, ktorý nadviazal na triumf nad Gonzálezom z vlaňajšieho olympijského finále v Pekingu. Španiel sa vo štvrťfinále stretne s nasadenou šestkou Fracúzom Gillesom Simonom.

muži - dvojhra - osemfinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Fernando González (13-Chile) 6:3, 6:2, 6:4

Vedasco prekvapujúco porazil jedného z ašpirantov na celkové víťazstvo

Španielsky tenista Fernando Verdasco sa nečakane prebojoval do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v Melbourne. V osemfinále po výbornom výkone vyradil nasadenú štvorku favorizovaného Brita Andyho Murrayho po vyše trojhodinovej päťsetovej bitke 2:6, 6:1, 1:6, 6:3 a 6:4. Rodáka zo škótskeho Dunblane mnohí odborníci považovali za tajného favorita úvodného grandslamu sezóny.

O osude stretnutia medzi Verdascom a Murraym rozhodol Tildenov gem v rozhodujúcom sete, v ktorom Španiel vďaka kvalitným returnom a tvrdým úderom od základnej čiary prelomil podanie vlaňajšieho finalistu US Open. Za stavu 2:3 musel pritom Verdasco čeliť dvom brejkbalom, no v kritickej situácii ho podržalo podanie. Víťaz Davisovho pohára premenil za stavu 5:4 vďaka esu pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

Verdasco sa v dueli o postup do semifinále stretne s úspešnejším zo súboja medzi Američanom Jamesom Blakeom a minuloročným finalistom Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom. Verdasco postúpil do grandslamového štvrťfinále prvýkrát v kariére, jeho doterajším maximom bolo osemfinále vo Wimbledone z rokov 2008 a 2006.

muži - dvojhra - osemfinále:

Fernando Verdasco (14-Šp.) - Andy Murray (4-V. Brit.) 2:6, 6:1, 1:6, 6:3, 6:4

Serena Williamsová a Kuznecovová sú vo štvrťfinále

Americká tenistka Serena Williamsová a Ruska Svetlana Kuznecovová postúpili do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Ich osemfinálové súperky Bieloruska Victoria Azarenková resp. Číňanka Ženg Jie zápasy skrečovali.

Azarenková odstúpila za stavu 6:3 a 2:4 pre totálnu fyzickú vyčerpanosť. V tropickom teple Bieloruska opustila centrálny dvorec so slzami v očiach. Dezorientovaná Azarenková nedokázala udržať raketu v ruke a pri odchode z kurtu jej museli pomáhať tréneri. "Za stavu 4:2 a 30:30 v druhom sete som zrazu videla, že Victoria si chytila tvár a začala plakať. Chcela som ísť hneď za ňou na druhú sztranu dvorca a presvedčiť sa, či je v poriadku. Mrzí ma, že náš zápas sa skončil takto. Hrala naozaj výborne," povedala Serena Williamsová.

Ženg Jie si v treťom geme duelu proti Kuznecovovej pri jednej z výmen zranila zápästie. Hoci po lekárskom ošetrení ešte chvíľu pokračovala v hre, za stavu 1:4 zápas skrečovala. "Oveľa radšej by som bola, keby sa zápas dohral, no zranenia patria k športu. Moje výkony v Melbourne majú stúpajúcu tendenciu a už sa teším na štvrťfinálový duel so Serenou Williamsovou," povedala víťazka US Open z roku 2004.

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále) - pondelok - súhrn výsledkov:

Jelena Dementievová (4-Rus.) - Dominika Cibulková (18-SR) 6:2, 6:2

Serena Williamsová (2-USA) - Viktoria Azarenková (13-Biel.) 3:6, 4:2 - skreč, Azarenková po 86 minútach odstúpila pre celkovú slabosť

Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Jie Ženg (22-Čína) 4:1 - skreč, Jie Ženg po 31 minútach odstúpila pre zranenie ľavého zápästia

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) - Anabel Medinová-Garriguesová (21-Šp.) 6:3, 6:2

Dvojice vo štvrťfinále:

Marion Bartoliová (16-Fr.) - Vera Zvonarevová (7-Rus.) - bilancia (vrátane juniorského obdobia): 1:7

Dinara Safinová (3-Rus.) - Jelena Dokičová (Austr.) - bilancia: 1:0

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) - Jelena Dementievová (4-Rus.) - bilancia: 0:0

Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Serena Williamsová (2-USA) - bilancia: 1:4

Luknárová je v 2. kole štvorhry dievčat

Slovenská tenistka Zuzana Luknárová a Fátima an-Nabháníová z Ománu prehrali v pondelňajšom stretnutí 1. kola štvorhry dievčat na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s päťkami deblovej súťaže junioriek, Bieloruskou Annou Orlikovou a Britkou Laurou Robsonovou, za 56 minút 4:6, 3:6.

Pre 17-ročnú členku Národného tenisového centra a TK Kúpele Piešťany Luknárovú, momentálne 33. v tzv. kombinovanou juniorskom svetovom rebríčku Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), ide o štvrté účinkovanie na úrovni „veľkej štvorky“, premiérové v metropole štátu Victoria. V melbournskej dvojhre dievčat postúpila do 2. kola zásluhou nedeľňajšieho víťazstva 6:4, 7:6 (3) nad takisto nenasadenou Češkou Martinou Boreckou a zmeria si sily s pätnástkou „pavúka“ singlovej súťaže, Beatrice Gumulyaovou z Indonézie.

Štvorhra dievčat - 1. kolo:

Anna Orliková, Laura Robsonová (5-Biel./V. Brit) - Fátima an-Nabháníová, Zuzana Luknárová (Omán/SR) 6:4, 6:3 za 56 minút (31, 25)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray si štvrťfinále Australian Open nezahrá, Nadal áno