Murray i Djokovič na úvod Masters zvíťazili

Andy Murray.
Andy Murray. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. nov 2012 o 17:29

Andy Murray vyrovnal vzájomnú bilanciu s Berdychom na 4:4.

LONDÝN. Britský tenista Andy Murray úspešne vstúpil do Turnaja majstrov v londýnskej 02 aréne. Šampión US Open zdolal v otváracom zápase prestížneho podujatia ako nasadená trojka päťku "pavúka" Čecha Tomáša Berdycha za 2:15 h v troch setoch 3:6, 6:3 a 6:4.

Vo večernom dueli A-skupiny nastúpia proti sebe staronový líder svetového rebríčka ATP Srb Novak Djokovič a vlaňajší finalista Masters Francúz Jo-Willfried Tsonga.

Murraymu nevyšiel začiatok zápasu s Berdychom, robil príliš veľa nevynútených chýb a nedokázal premieňať brejkbaly. Od stavu 2:1 v druhom sete však rodák zo škótskeho Dunblane prevzal taktovku do svojich rúk.

Murray pridal na agresivite, výrazne zlepšil podanie i returny a dokázal Berdycha pretlačiť aj v dlhých výmenách od základnej čiary.

V treťom sete si zlatý olympijský medailista z Londýna po rýchlom brejku vybudoval náskok 4:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca.

Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal a vyrovnal vzájomnú bilanciu s Berdychom na 4:4.

"Od začiatku to bolo veľmi náročné. Berdych má za sebou skvelý rok. Už som proti nemu párkrát hral a vždy to bolo ťažké. Teraz ide o posledné vzopätie sezóny a prítomnosť toľkých ľudí v hľadisku pomáha dvíhať hladinu adrenalínu. Je vhodné vnímať tento turnaj ako nejaký obvyklý v zmysle formátu, teda vyraďovací. Ak totiž dosiahnete dve víťazstvá v základnej skupine, zväčša postúpite do semifinále," skonštatoval Murray.

"Myslím si, že to obojstranne bol veľmi, veľmi dobrý a solídny zápas. Žiaľ, drobnosti dnes rozhodli v môj neprospech. Azda najdôležitejší okamih sa odohral za stavu 1:1 v druhom sete, keď som nevyužil tri brejkbaly," cituje Berdycha internetová stránka Asociácie tenisových profesionálov.

Djokovič nesklamal

Djokovič zvíťazil nad Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom 7:6 (4), 6:3. Predtým v rovnakej skupine domáci Andy Murray prekonal Čecha Tomáša Berdycha za 137 minút 3:6, 6:3, 6:4.

Dvadsaťpäťročný zverenec Mariana Vajdu Djokovič odvrátil po jednom brejkbale vo vstupnej, siedmej aj jedenástej hre prvého setu. V tajbrejku odskočil minibrejkom na 2:0, sám bol pri svojom podaní presvedčivý a rozhodol krížnym forhendovým returnom pri skóre 6:4 - defenzívna forhendová kontra Tsongu, 8. v renkingu, išla vedľa.

Srb predvádzal obetavé "rybičky" a celkovo si v dôležitých okamihoch počínal koncentrovanejšie, sebavedomejšie aj účelnejšie. Navyše, v otváracom geme druhého dejstva premenil druhý brejkbal. Odvtedy pri vlastnom servise odovzdal v štyroch hrách dovedna iba dva fiftíny.

Na príjme v deviatom geme premenil hneď premiérový mečbal. Súperov výkon nadobudol po strate prvého setu zostupnú tendenciu. Víťaz mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 24:17, zdolaný 21:26. Obaja zvládli po 13 zákrokov pri sieti.

V bilancii zo vzájomných duelov s 27-ročným rivalom Tsongom, ktorého čerstvo trénersky vedie Roger Rasheed, zvýšil Djokovič na 9:5 najmä zásluhou platnej série už siedmich víťazstiev. Nadviazal na mesiac mladý úspech 7:6 (4), 6:2 z finále v Pekingu. Rodáka z Le Mans prekonal aj v januári 2008 v dueli o titul na melbournských grandslamových Australian Open.

V B-skupine singlovej súťaže dvojhry sa od utorka pokúsia o postup do semifinále obhajca trofeje a celkovo 6-násobný víťaz tohto turnaja Roger Federer zo Švajčiarska, Španiel David Ferrer, Argentínčan Juan Martín Del Potro a Srb Janko Tipsarevič. Z oprávnených hráčov na základe postavenia v bodovaní Race To London 2012 chýba zo zdravotných dôvodov Nadal.

Výsledky:

A-skupina:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-7) 7:6 (4), 6:3 za 100 minút

Andy Murray (V. Brit.-3) - Tomáš Berdych (ČR-5) 3:6, 6:3, 6:4 za 137 minút

Tabuľka A-skupiny:

1. Djokovič 1 1 0 2:0 13:9 2

2. Murray 1 1 0 2:1 15:13 2

3. Berdych 1 0 1 1:2 13:15 0

4. Tsonga 1 0 1 0:2 9:13 0

Legenda: poradie, pár, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Utorňajší program:

Štvorhra / B-skupina:

Maheš Bhupáthí, Rohan Bopanna (India-5) - Jonathan Marray, Frederik Nielsen (V. Brit./Dán.-8) / 13.00 h SEČ

Dvojhra / B-skupina:

Roger Federer (Švaj.-2) - Janko Tipsarevič (Srb.-8) / nie pred 14.45 h SEČ

Štvorhra / A-skupina:

Leander Paes, Radek Štěpánek (India/ČR-3) - Aisam-Ul-Haq Qureshi, Jean-Julien Rojer (Pak./Hol.-7) / nie pred 19.00 h SEČ

Dvojhra / B-skupina:

David Ferrer (Šp.-4) - Juan Martín Del Potro (Arg.-6) / nie pred 20.45 h SEČ

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray i Djokovič na úvod Masters zvíťazili