Senzácie MS: Talianov vítali hnilým ovocím, smrť amerického hrdinu je záhada

Futbalisti USA, ktorí na MS 1950 senzačne zdolali Anglicko.
Futbalisti USA, ktorí na MS 1950 senzačne zdolali Anglicko. (Autor: Reuters)
Boris Vanya|22. nov 2022 o 18:40

Vybrali sme najväčšie prekvapenia histórie MS vo futbale.

BRATISLAVA. Francesco Janich zacítil, ako mu okolo hlavy preletelo niečo zapáchajúce. Opitý koňakom a dezorientovaný tmou spočiatku nevedel identifikovať druh zeleniny alebo ovocia, ale bol si istý, že určite nebolo čerstvé.

O tri dni skôr bol Janich súčasťou talianskeho futbalového mužstva, ktoré na majstrovstvách sveta 1966 prehralo 0:1 s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou.

Vedenie talianskej reprezentácie sa z obáv z reakcie fanúšikov snažilo utajiť detaily návratu domov. Posunulo spiatočný let na nočnú hodinu (Taliani pristáli o pol štvrtej v noci) a odmietlo prezradiť presné miesto. Napriek tomu sa to fanúšikovia predsa len dozvedeli.

Stovky nahnevaných priaznivcov vítali v Janove futbalistov zhnitým ovocím a zeleninou, hnali hráčov z letiska a ešte niekoľko kilometrov prenasledovali tímový autobus. Aj toto bol dôsledok jedného z najväčších prekvapení v histórii MS vo futbale.

Po senzačnej prehre Argentíny so Saudskou Arábiou na MS 2022 ponúkame desať senzácií z futbalových šampionátov. 

Slovensko - Taliansko 3:2, MS 2010

V iných rebríčkoch by sa možno tento výsledok neobjavil, ale vo výbere Sportnetu nemôže chýbať. Slovensko hralo prvý (a zatiaľ aj posledný) raz na finálovom turnaji MS.

V skupine najskôr iba remizovalo s Novým Zélandom, keď inkasovalo vyrovnávajúci gól v posledných sekundách a potom po slabom výkone prehralo 0:2 s Paraguajom. Kto by si v tej chvíli stavil na víťazstvo Weissovho tímu proti obhajcom titulu z Talianska? A predsa.

Dva góly strelil Róbert Vittek, jeden striedajúci Kamil Kopúnek. Po víťazstve 3:2 zamierili Slováci do osemfinále a Taliani domov.

Senegal - Francúzsko 1:0, MS 2002

Aktuálny africký majster Senegal mal pred 20 rokmi premiéru na šampionáte a hneď v prvom zápase zdolal gólom Papu Boubu Diopa sebavedomých obhajcov titulu.

Francúzov to dostalo pod tlak a na turnaji nepostúpili zo skupiny. Aliou Cisse, ktorý hral v pamätnom zápase proti Francúzom, je v Katare hlavným trénerom Senegalu, gólový hrdina Diop zomrel pred dvoma rokmi na ALS.

Kuba - Rumunsko 2:1, MS 1938

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Senzácie MS: Talianov vítali hnilým ovocím, smrť amerického hrdinu je záhada