Shaqiri: Mal som strach, že spoluhráči zistia, že nemáme peniaze

Xherdan Shaqiri.
Xherdan Shaqiri. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|26. jún 2018 o 16:22

Na ľavej kopačke má vyšitú švajčiarsku vlajku, na pravej kosovskú.

BRATISLAVA. Po góle proti Srbsku skrížil ruky na prsiach a mával akoby krídlami. Napodobňoval orla s dvoma hlavami, ktorý je na albánskej vlajke.

„To nie je politika, ale futbal,“ reagoval švajčiarsky futbalista Xherdan Shaqiri.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) usúdila, že išlo o politické gestá. So spoluhráčom Granitom Xhakom, ktorý oslavoval rovnako, dostali pokutu 10-tisíc švajčiarskych frankov.

Xhaka je rodákom z Bazileja, ale rodičia sú z Albánska. Shaqiri reprezentuje od mládežníckych kategórií Švajčiarsko, ale narodil sa v Kosove.

A práve pre Srbov je otázka samostatného Kosova, ktoré bolo súčasťou ich krajiny a kde žije albánska väčšina, mimoriadne citlivá.

Na originálny dres peniaze nemali

Shaqiri odišiel z Kosova pred vypuknutím vojny. Mal štyri roky, keď sa s rodičmi a dvoma bratmi presťahovali do starého domu v Bazileji.

„Nebolo v ňom príliš teplo. Keď som sa chcel zahriať, pobehoval som ako blázon. Mali sme len veľký kozub. Starší brat býval na poschodí, ďaleko od kozubu. Aj preto bol v zime pozakrývaný piatimi prikrývkami,“ priznal 26-ročný futbalista pre portál Players Tribune.

Hra v parku mi pomohla, pretože som bol malý a naučil sa hrať s mužmi, ktorí rozhodne nežartujú.


Xherdan Shaqiri

Začiatky v novej krajine neboli jednoduché. Keďže jeho otec neovládal nemčinu, umýval riady v reštaurácii a neskôr pracoval na cestných konštrukciách.

Mama robila upratovačku.

„Pomáhal som jej pri vysávaní a bratia čistili okná,“ tvrdí Shaqiri. Peňazí nikdy veľa nemali, keďže časť mzdy posielali svojim rodinám do Kosova.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Shaqiri: Mal som strach, že spoluhráči zistia, že nemáme peniaze