Zo Slovákov zaujal postupom do finále Nagy. Nie som spokojný, tvrdí

Richard Nagy dopadol na šampionáte najlepšie zo slovenských plavcov.
Richard Nagy dopadol na šampionáte najlepšie zo slovenských plavcov. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. júl 2017 o 13:53

Slovenskí plavci sa na majstrovstvách sveta výraznejšie nepresadili.

BUDAPEŠŤ. Na 17. majstrovstvách sveta v plávaní v dlhom bazéne, ktoré sa od 23. do 30. júla konali v maďarskej Budapešti, sa zo slovenských plavcov najviac darilo Richardovi Nagyovi. Najskôr v rozplavbách na 200 m polohové preteky zlepšil vlastný slovenský aj osobný rekord z 2:03,13 min na 2:01,78 (24. miesto), aby v záverečný deň na svojej silnejšej dvojnásobnej trati postúpil do finále.

Medailová bilancia:

1. USA (38) 18 - 10 - 10

2. Veľká Británia (7) 4 - 1 - 2

3. Rusko (10) 3 - 3 - 4

Čína (10) 3 - 3 - 4

5. Švédsko (4) 3 - 1 - 0

Slovensko sa objavilo vo finále na MS v dlhom bazéne po dlhých dvanástich rokoch, keď sa naposledy medzi najlepšiu osmičku dostala v Montreale 2005 na 100 m motýlik Martina Moravcová (7. miesto).

Nagy z rozplavieb na 400 m polohové preteky postúpil z 8. miesta časom 4:15,69 min. Zverenec Russela Barbera síce nezlepšil svoj slovenský rekord a zároveň osobné maximum (4:13,87 min) z olympijských hier v Riu de Janeiro 2016 (9. miesto), ale do vytúženého 8-členného finále napokon postúpil aj s horším časom. Dvadsaťštyriročný rodák zo Želiezoviec dúfal, že ho neskôr zlepší. Vo finále však bol ešte pomalší (4:16,33 min) a konečné 8. miesto ho netešilo.

"Nie som spokojný. Poobede sa má plávať rýchlejšie ako ráno. To sa mi nepodarilo. Tri sekundy za osobákom tiež nie je žiadna sláva," povedal.

Kde však hľadať príčiny pomalšieho času vo finále, Richard Nagy v nedeľu pre agentúru SITA povedať nevedel. "Nešlo mi to. Začal som trochu rýchlejšie ako ráno a potom som sa už len trápil," priznal.

Nagy chcel plávať rýchlejšie

Nagy pred odchodom do dejiska šampionátu v Maďarsku túžil vo svojej najsilnejšej disciplíne postúpiť do finále, to sa mu napokon podarilo.

"Je to prvý krok v príprave s novým klubom a trénerom. Hocijaký výsledok by bol pre neho dobrý, keďže mu ukáže, čo zmeniť, prípadne čo si ponechať v príprave. Samozrejme, chcel som plávať rýchlejšie," dodal 24-ročný plavec.

Richard Nagy počas svetového šampionátu v plávaní: fotogaléria

31.7.2017

Ostatným slovenským reprezentantom sa vo svojich disciplínach nepodarilo zlepšiť osobné ani národné maximá. A-limitárka Katarína Listopadová na 50 a 100 metrov znak skončila na 29. pozícii, Barbora Mišendová na 50 metrov motýlik na 32. priečke a na dvojnásobnej trati si pohoršila o dve pozície.

Na 200 metrov znak zaplávala 25. najlepší čas Karolína Hajková.

Najviac štartov spomedzi dievčat mala Andrea Podmaníková. Špecialistka na prsiarske trate na 100 metrov predviedla 30. najlepší čas. Na 200 metrov skončila na 24. a na šprintérskej päťdesiatke na 28 mieste.

Najlepší boli Američania

Medzi mužmi sa okrem Nagya najviac darilo na 100 m prsia Tomášovi Klobučníkovi, ktorému sa podarilo zaplávať čas pod 61 sekúnd (1:00,96 min) prvýkrát od roku 2015. Na postup do semifinále či na osobný a slovenský rekord to však nestačilo. Marek Botík na 50 metrov prsia skončil tridsiaty prvý.

Slovákom sa nedarilo ani v štafetách. V miešanej polohovke na 4 x 100 metrov obsadilo kvarteto Katarína Listopadová, Tomáš Klobučník, Barbora Mišendová, Richard Nagy trinástu pozíciu, medzi ženami na 4 x 100 m polohové preteky skončil tím v zložení Karolína Hájková, Andrea Podmaníková, Barbora Mišendová, Katarína Listopadová na 15. mieste.

Medailovú bilanciu s osemnástimi zlatými kovmi ovládli podľa očakávania Spojené štáty americké, ktoré sa na stupňoch pre víťazov objavili celkovo až 38-krát. O sedem zlatých medailí sa pričinil Caeleb Remel Dressel, ktorý tým vyrovnal počin Michaela Phelpsa z Melbourne 2007 a stal sa najúspešnejším medailistom šampionátu v Budapešti.

Zároveň ho Medzinárodná plavecká federácia (FINA) ocenila ako najlepšieho plavca tohtoročných majstrovstvách sveta. Medzi ženami s piatimi zlatými a jednou striebornou vynikala americká vytrvalkyňa Katie Ledecká.

Za najlepšiu plavkyňu šampionátu však FINA vyhlásila Švédku Sarah Sjöströmovú, ktorá prekonala dva svetové rekordy.

Ďalší šampionát v dlhom bazéne bude o dva roky hostiť juhokórejské mesto Kwangdžu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Zo Slovákov zaujal postupom do finále Nagy. Nie som spokojný, tvrdí