Ramsay chce jednoduchší život. Buďte sebeckí, káže hráčom

Peter Cehlárik a Craig Ramsay.
Peter Cehlárik a Craig Ramsay. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|20. máj 2021 o 19:08 (aktualizované 21. máj 2021 o 10:20)

Slovákov čaká prvý zápas na MS.

RIGA, BRATISLAVA. Je to neprimeraný hazard alebo nevyhnutný krok v prospech budúcnosti slovenského hokeja?

Tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan zobrali na majstrovstvá sveta v Lotyšsku najmladší tím v ére samostatnosti s vekovým priemerom pod 25 rokov.

Je v ňom až trinásť nováčikov, ktorí na šampionáte ešte nikdy nehrali. Medzi nimi aj traja tínedžeri. Na to si nikto pred nimi netrúfol.

Ako vynovený národný tím obstojí na vrcholnom fóre? Odpoveď sa fanúšikovia začnú dozvedať od piatka, keď Slovákov čaká úvodný zápas na šampionáte proti Bielorusku (hrá sa o 19.15 h).

V základnej A-skupine sa Slováci ešte postupne stretnú s Veľkou Britániou, Ruskom, Švajčiarskom, Dánskom, Švédskom a Českom.

„Čaká nás sedem zápasov a každý z nich musí byť ako play off. Musíme tam nechať sto percent. Blokovanie striel, hra do tela, čokoľvek bude treba pre to, aby sme vyhrali, musíme to spraviť,“ hovorí obranca Martin Gernát, ktorý by mal byť jedným z lídrov tímu.

Ramsay chce jednoduchší život

Slováci majú v Rige 28 hráčov, na súpisku proti Bielorusku sa ich dostane 22. Jeden brankár a piati korčuliari ostanú na tribúne. Tréner Ramsay deň pred zápasom tajil, kto nebude hrať.

Na záverečných tréningoch sa tím venoval nácviku presilových hier. Slováci na ne budú mať dve špeciálne formácie s jedným obrancom a štyrmi útočníkmi.

Je fajn, keď strelíte nejaké góly v presilovkách, máte potom v zápase jednoduchší život.


Craig Ramsay, tréner reprezentácie

„Je fajn, keď strelíte nejaké góly v presilovkách, máte potom v zápase jednoduchší život. Snažíme sa zvýšiť naše šance,“ naznačil Ramsay.

So strieľaním gólov mal jeho tím v príprave ťažkosti.

„Mali sme dosť striel a útočných akcií, len sme ich nedotiahli,“ priznal Ramsay.

„Snažíme sa hráčov nabádať, aby namiesto snahy o dokonalú akciu a ďalšiu prihrávku radšej strieľali. Neprihrávajte, buďte trochu sebeckí a vystreľte, lebo niekto môže vašu strelu doraziť alebo tečovať,“ priblížil reprezentačný kouč.

Krištof: Potrebujeme štyri či päť víťazstiev

Posledný prípravný zápas odohrali slovenskí hokejisti ešte pred dvoma týždňami. Ramsay si však nemyslí, že to bude problém.

„Nemali sme možnosť hrať viac zápasov, ale neobávam sa toho. Hráči by mali byť nedočkaví, že ich konečne čaká zápas namiesto toho, aby počúvali na tréningu mňa a robili cvičenia,“ pousmial sa Ramsay.

Slovákov čakajú v úvode turnaja papierovo slabší súperi, po Bielorusoch nastúpia v nedeľu proti Veľkej Británii. Ľahkú prácu však neočakávajú.

„Tie zápasy pre nás budú veľmi ťažké, máme mladý tím. Musíme sa rýchlo dostať do tempa. Verím, že ak budeme hrať náš rýchly hokej a budeme sa tlačiť do bránky, zvládneme to,“ reaguje Gernát.

„Keď chceme postúpiť zo skupiny, musíme vyhrať štyri či päť zápasov,“ zrátal si útočník Michal Krištof, pôsobiaci vo fínskom klube Kärpät Oulu.

„Je jedno, kedy a proti komu hráme, musíme sa pozerať na seba. Po víkende budem spokojný so šiestimi bodmi. Proti Bielorusom musíme byť zodpovední vzadu. Myslím, že šancí si vytvoríme dosť na to, aby sme dali o gól viac,“ doplnil.

Iba zopár bodov z NHL

Najväčšou hrozbou slovenského tímu by mal byť elitný útok s Petrom Cehlárikom, Marekom Hrivíkom a Róbertom Lantošim. Prví dvaja sa dokonale poznajú, v jednom útoku odohrali celú sezónu vo švédskom Leksande.

„Verím, že sa nám bude spolu dariť,“ hovorí Cehlárik, ktorý si v minulosti zahral aj s Lantošim za Providence, farmársky tím Bostonu.

„Hovoril som aj Hrivovi, že nám Robo bude pasovať. Prináša do našej formácie veľa rýchlosti a výhodou je, že je pravák,“ vysvetlil Cehlárik.

Druhú útočnú formáciu vytvoria hráči pôsobiaci vo fínskej lige – popri Krištofovi nastúpia Pavol Skalický a Kristián Pospíšil.

Oproti minulosti bude v slovenskom tíme oveľa menej skúseností zo zámoria.

Trebárs na šampionáte v Košiciach 2019 hrali ôsmi hokejisti so skúsenosťami z NHL. V tom čase mali spolu na konte 2519 zápasov v najlepšej lige sveta a z nich 1093 bodov za 408 gólov a 685 asistencií.

Teraz je vo výbere jediný hráč, ktorý v tejto sezóne nastúpil v NHL - Marián Studenič odohral za New Jersey osem zápasov s bilanciou jeden gól a jedna asistencia.

V minulosti si v NHL zahrali ešte Cehlárik a Hrivík. Dokopy spolu so Studeničom má táto trojica na konte v NHL 72 zápasov a v nich šesť gólov a desať asistencií.

Šatan: Nejdeme si len zahrať

„V tíme máme mladých chlapcov, ktorí si odbijú prvé zápasy na majstrovstvách sveta. Napriek tomu verím, že budeme úspešní,“ hovorí Cehlárik.

„Od chalanov cítiť sebavedomie, to som rád. Musíme si veriť. Atmosféra je zatiaľ super a verím, že nám to vydrží,“ doplnil 25-ročný útočník.

Po takej dlhej dobe by isto potešil postup do štvrťfinále. Teším sa na prvý zápas. Nech sa to už začne, potom to bude väčšia sranda.


Peter Cehlárik, slovenský hokejista

Slovenská reprezentácia sa na majstrovstvách sveta naposledy dostala do štvrťfinále v roku 2013.

Napriek množstvu nováčikov je cieľom tímu práve postup do vyraďovacej časti turnaja.

„Nebudeme hrať len tak, aby si chlapci zahrali a nešlo nám o výsledky, to určite nie,“ zdôrazňuje Šatan.

„Práve naopak, tento tím je rýchly, mladý a dravý. Aj keď je možno menej skúsený, v príprave sme videli, že hráči sa vedia pobiť o výsledok. Naše ambície sú urobiť play off,“ dodáva.

„Po takej dlhej dobe by isto potešil postup do štvrťfinále. Teším sa na prvý zápas. Nech sa to už začne, potom to bude väčšia sranda,“ s úsmevom doplnil Cehlárik.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Ramsay chce jednoduchší život. Buďte sebeckí, káže hráčom