Vo voľbe porazili Fínsko. MS v hokeji v roku 2021 budú v Lotyšsku a Bielorusku

(Autor: Twitter)
Sportnet|19. máj 2017 o 13:34

Rovnako ako tento rok, aj v roku 2021 zorganizujú svetový šampionát dve krajiny. Zápasy budú hostiť Riga a Minsk.

KOLÍN NAD RÝNOM. Hokejové majstrovstvá sveta sa v roku 2021 uskutočnia v dvoch krajinách. Svetovú elitu budú hostiť bieloruský Minsk a lotyšská Riga.

Spoločnej kandidatúre dvoch krajín dali v piatok prednosť delegáti kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Kde budú najbližšie šampionáty?

2018 Dánsko (Kodaň, Herning)

2019 Slovensko (Bratislava, Košice)

2020 Švajčiarsko (Zürich, Lausanne)

2021 Bielorusko (Minsk) a Lotyšsko (Riga)

2022: Tampere a Helsinki (Fínsko)

Svetový šampionát chceli usporiadať aj Fíni v mestách Tampere a Helsinki. MS 2021 sa uskutočnia od 7. do 23. mája.

IIHF Fínom automaticky pridelila MS o rok neskôr.

Pôvodne chceli Bielorusi kandidovať sami

Spoločná bielorusko-lotyšská kandidatúra išla do volieb so sloganom "Vášeň, žiadne hranice", ktorým chcela poukázať na zanietenosť tamojších hokejových fanúšikov a vzájomné dobré vzťahy dvoch susedských krajín.

Bielorusi pôvodne plánovali kandidovať na MS 2021 sami s dvoma arénami v Minsku, napokon však spojili sily s pobaltskou krajinou.

O štyri roky bude zápasy hostiť Minsk Aréna s kapacitou 15.086 miest, ktorá bude hlavným dejiskom MS 2021. Druhým bude Riga, ktorá je vzdialená od bieloruskej metropoly iba hodinu lietadlom.

Lotyši dúfajú, že v Aréne Riga pre 10.300 divákov utvoria rovnako fantastickú atmosféru, ako tomu bolo počas hokejových zápolení na MS 2006.

Bude to fantastická príležitosť ukázať, že Európa je o vášni a nie o hraniciach. Budeme sa snažiť zaviesť prijateľné ceny vstupeniek.


Nils Usakovs, starosta Rigy

"Veľa sme sa naučili pri organizovaní majstrovstiev sveta v rokoch 2006 v Rige a 2014 v Minsku. Veríme, že s nadobudnutými skúsenosťami vieme usporiadať ešte lepší turnaj v roku 2021," nechal sa počuť Jaroslav Zavhorodnij, generálny sekretár Bieloruského hokejového zväzu.

"Bude to fantastická príležitosť ukázať, že Európa je o vášni a nie o hraniciach. Budeme sa snažiť zaviesť prijateľné ceny vstupeniek pre fanúšikov," vyslovil sa starosta Rigy Nils Usakovs.

O dva roky na Slovensku

Bielorusi naposledy organizovali majstrovstvá sveta v roku 2014 v dvoch halách v Minsku. Lotyši privítali hokejovú elitu v dvoch rižských arénach v máji 2006.

V roku 2018 sa MS v hokeji uskutočnia v dánskych mestách Kodaň a Herning. Potom príde na rad Slovensko s Bratislavou a Košicami.

V roku 2020 to bude Švajčiarsko (Zürich a Lausanne).

Fíni pôjdu o rok neskôr

Fíni po prehre neváhali a hneď po obedňajšej prestávke predstúpili pred kongres s tým, že sú pripravení zorganizovať turnaj aj o rok neskôr.

Následne prebehla konzultácia s ďalšími krajinami z najvyššej divízie, či by mali záujem kandidovať proti

Fínsku. Keďže sa žiadna nenašla, delegáti jednohlasne odklepli MS Tampere a Helsinkám. Mestá od seba delí 170 km, čo sa dá prejsť autom alebo vlakom za približne hodinu a pol.

Hokej hrá veľkú rolu vo fínskom životnom štýle a môžem vám garantovať, že fanúšikovia vytvoria počas celého turnaja skvelú atmosféru.


Saku Koivu

Hlavným dejiskom šampionátu bude nová aréna v Tampere, kde sa bude hrať aj finále. Mesto s dvomi klubmi v najvyššej súťaži hostilo šampionát prvýkrát už v roku 1965 a potom aj v rokoch 1982, 1991, 1997 a 2003.

Helsinki naposledy hostili turnaj elitnej kategórie MS v rokoch 2012 a 2013 spoločne so Švédmi. Helsinská Hartwall Aréna má kapacitu 13.431 miest, v centre Tampere vyrastie nová, ultramoderná hokejová hala pre 13.500 divákov.

Otvoriť by ju mali v roku 2020 a svojím komfortom a vybavením by mala byť najšpičkovejšou v celej Severnej Európe. Fínsku kandidatúru prezentovali vo štvrtok legendárny Saku Koivu a prezident Fínskeho hokejového zväzu Harri Nummela.

"Bola pre mňa najväčšia česť reprezentovať Fínsko pred vlastnými fanúšikmi, špeciálne, keď som bol kapitán. Je to neuveriteľný pocit, keď za vami stojí celá krajina. Hokej hrá veľkú rolu vo fínskom životnom štýle a môžem vám garantovať, že fanúšikovia vytvoria počas celého turnaja skvelú atmosféru," povedal na štvrtkovej prezentácii Saku Koivu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Vo voľbe porazili Fínsko. MS v hokeji v roku 2021 budú v Lotyšsku a Bielorusku