Lotyši prvýkrát na šampionáte prehrali, Švédom nedali ani jeden gól

Hokejisti Švédska sa tešili z víťazstva.
Hokejisti Švédska sa tešili z víťazstva. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. máj 2017 o 20:15

Severania zvíťazili 2:0.

MS v hokeji 2017 - A-skupina:

KOLÍN NAD RÝNOM (NEMECKO)

Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 10. Landeskog (Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (Rask)

Rozhodovali: Lemelin (Rak.), Piechaczek (Nem.) - Šefčík (SR), Suominen (Fín.), vylúčení: 8:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0

Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, Rask, Landeskog - Krüger, Söderberg, Omark - Eriksson Ek, W. Nylander, W. Karlsson - Nordström, J. Lundqvist, C. Klingberg

Lotyšsko: Merzlikins - K. Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Balinskis, R. Freibergs, Bindulis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Sprukts, Rihards Bukarts, Indrašis - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Razgals, Pavlovs, Meija

KOLÍN NAD RÝNOM. Hráči Švédska triumfovali vo svojom štvrtom zápase na MS v hokeji 2017 nad Lotyšskom 2:0 a poskočili na štvrtú priečku v A-skupine.

Lotyši po troch predchádzajúcich výhrach stratili na šampionáte prvé body.

Severanov dostal do vedenia už v desiatej minúte Landeskog. Lotyši mohli vyrovnať najmä počas presiloviek, no švédskeho brankára Läcka neprekonali. Gólovú poistku pridal v päťdesiatej siedmej minúte stretnutia Lindholm.

Jedným z čiarových rozhodcov zápasu bol Slovák Peter Šefčík.

Švédi si pred najbližším zápasom neoddýchnu ani 24 hodín a na ľad vykorčuľujú už v piatok od 16:15 proti Taliansku. Lotyši budú hrať v sobotu o 12:15 proti USA.

Hlasy po zápase:

(zdroj: iihf.com)

Wiliam Nylander, útočník Švédska: "Hrali sme dobre a výborne zachytal náš brankár. Sú to pre nás veľmi cenné tri body. Lotyšsko má dobrý tím a proti nám sa jeho hráči zamerali na čo najlepší výkon."

Kaspars Daugavinš, útočník Lotyšska: "Myslím si, že sme dnes mohli získať aspoň jeden bod. V tretej tretine sme mali veľa presiloviek i šancí, ale nedokázali sme skórovať. Švédi sú jedným z najväčších favoritov tohto turnaja. Výborne sa pohybujú a vytvárajú chaos v defenzíve súpera. My sme však po troch víťazstvách verili, že by sme ich mohli zdolať."

Online prenos MS v hokeji 2017: Švédsko - Lotyšsko

Majstrovstvá sveta Skupina A 2016/2017
11.05.2017 o 20:15
Švédsko
2:0
(1:0, 0:0, 1:0)
60' minúta
Ukončený
Lotyšsko
Prehľad
Góly a asistencie: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask). Rozhodca: Lemelin (AUT), Piechaczek (GER) – Šefčík (SVK), Suominen (FIN)..
Prenos
Švédska reprezentácia dnes nemala jednoduchú úlohu. Do zápasu vstupovala po dvojdňovom voľne a navyše v úvodných troch dueloch stratila až päť bodov. Proti Lotyšsku bola hokejovejšia, ale dlho viedla iba o jediný gól, keď sa presadil Gabriel Landeskog. Lotyšskí hokejisti mohli viackrát vyrovnať v presilovkách, no nepodarilo sa im to a napokon ešte raz inkasovali z hokejky Eiasa Lindholma.
Strely na bránu: 30 – 19.
Najlepší hráči zápasu: Eddie Läck (Švédsko) – Elvis Merzlikins (Lotyšsko).
Koniec zápasu.
59:15
Lotyši sú kompletní, pretože Janis Sprukts naskočil späť na ľadovú plochu. Majú však minimum času na úpravu skóre.
58:42
John Klingberg vystrelil príklepom z pravej strany, ale minul bránu a navyše puk po mantineli vyšiel z útočného pásma.
57:40
Lotyši išli rýchlo do brejku dvoch proti jednému, ale voľný Ronalds Keninš nedostal ideálnu prihrávku pred bránu.
57:15
Lotyši si komplikujú situáciu ešte viac. Janis Sprukts dostal dve trestné minúty za nebezpečnú hru vysokou hokejkou.
56:42

56:42
goalŠvédsko dalo gól! Elvis Merzlikins najskôr vytiahol jeden z najkrajších zákrokov celého šampionátu proti Victorovi Raskovi, ale potom ostal ležať v bránkovisku a voľný ELIAS LINDHOLM napálil puk do odkrytej siete. Asistencia: Victor Rask.
56:00
importantKaspars Daugavinš zahodil veľkú šancu na vyrovnanie. Lotyšský kapitán bol voľný na ľavom krídle, odkiaľ na dvakrát zakončoval. Eddie Läck opäť odolal.
55:20
Švédi pokazili rozohrávku. Krížna prihrávka cez stredné pásmo bola príliš dlhá a nenašla nikoho v žltých dresoch.
54:32
Kulda sa oprel do puku príklepom od modrej čiary. Lotyšský obranca však mieril nad švédsku bránu.
54:12
Lotyši dvakrát po sebe hrozili z rovnakej pozície na ľavom krídle. Andris Džerinš strieľal nad bránu a Kaspars Daugavinš preveril pozornosť Eddieho Läcka.
53:45
John Klingberg výborne vystrelil príklepom od modrej čiary. Jeho delovka len tesne minula lotyšskú bránu.
53:02
Lotyši hrali osemkrát v početnej výhode, ale zatiaľ vyslali na Eddieho Läcka iba trinásť priamych striel za vyše 53 minút.
52:20
Teodors Blugers zakončil spoza hráča, ale ten zblokoval jeho strelu na ochrannú sieť. Nasleduje reklamná prestávka.
51:39
Lotyšov dnes budú mrzieť nevyužité presilovky. Švédi boli osemkrát na trestnej lavici, ale napriek tomu si držia čistý štít.
51:00
Oskars Cibuļskis vypálil od modrej čiary, Zemgus Girgensons chcel jeho strelu tečovať, ale zlomila sa mu hokejka.
50:20
Lotyši stratili veľa času a zatiaľ sa len krútili s pukom v strednom pásme. Na ľad prichádzajú nové sily.
49:39
Hedmanovi preskočil puk hokejku na modrej čiare a Lotyši sa vydali do brejku. Prečíslenie súpera zastavil Anton Strålman iba za cenu faulu a dvoch minút za hákovanie.
48:43
Eddie Läck nevidel dobre na strelu Cibulskisa od modrej čiary, pretože mu stál vo výhľade jeden spoluhráč. So šťastím puk vyrazil.
47:54
John Klingberg najskôr strieľal z pravej strany a lotyšský brankár jeho pokus vyrazil. Puk dostal na hokejku Victor Rask, ktorý pálil do takmer odkrytej siete, no minul.
47:20
Elias Lindholm nebezpečne vystrelil švihom z pravého krídla. Elvis Merzlikins musel zasahovať až na dvakrát.
47:03
Švédsko prežilo dlhé oslabenie o dvoch hráčov, aj následnú klasickú presilovku Lotyšov. Pobaltská reprezentácia nevyužila veľkú možnosť na vyrovnanie.
46:23
Miks Indrašis strieľal z osi klziska, no švédska defenzíva jeho pokus zblokovala na ochrannú sieť.
46:00
Lotyši kombinujú, sú usadení v útočnom pásme, ale chýba im častejšia streľba. Ak aj zakončia, puk letí mimo brány.
45:03
Lotyšský tréner siahol po oddychovom čase, pretože jeho zverencov čaká dôležitý moment. Timeout určite prijal aj švédsky kouč.
45:03
Švédski hokejisti aj fanúšikovia sa búria, pretože hlavný rozhodca opäť vylučuje. Elias Lindholm v brejku dvoch proti jednému nedovolene bránil a vyslúžil si dve minúty na trestnej lavici.
44:38
Švédi hrali v pätici len dve sekundy a čaká ich ďalšie oslabenie. Alexander Edler dostal dve minúty za krosček.
43:40
Lotyši chceli pretlačiť puk cez ležiaceho Läcka, ale nepodarilo sa im to. Naopak, o pár sekúnd sa bránili protiútoku Švédov, ktorý eliminoval Elvis Merzlikins.
43:00
importantObrovská šanca Lotyšov. V najväčšej príležitosti svojho tímu počas celého duelu sa ocitol Kaspars Daugavinš, ktorý z pravej strany prestrelil bránu.
42:36
Ďalšia presilovka pre lotyšský tím. William Nylander dostal dve trestné minúty za držanie protihráča.
42:30
Severania sa dostali do brejku štyroch proti dvom, no William Nylander preváhal ideálny moment na streľbu alebo prihrávku.
41:50
Švédi hrali chvíľu v pätici a ihneď si vypracovali dobrú šancu. Spomedzi kruhov zakončoval obranca Alexander Edler, ale Elvis Merzlikins ho vychytal.
41:04
Daugavinš posielal nebezpečnú prihrávku do zhusteného priestoru bránu. Puk sa však neodrazil na lotyšské hokejky.
40:20
Kaspars Daugavinš našiel medzi kruhmi rozbehnutého Andrisa Džerinša, ktorý bez prípravy strieľal. Eddie Läck sklapol betóny.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Strely na bránu: 21 – 8.
Obraz hry sa oproti prvej tretine vôbec nezmenil. Lotyšsko úspešne sekunduje favoritovi vďaka defenzívnej taktike. Švédi nedokázali navýšiť svoje tesné vedenie a stále vedú iba o jediný gól vďaka úspešnému zakončeniu Landeskoga.
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:42
Lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš bol atakovaný lakťom do hlavy a dlho ležal na ľade. Marcus Krüger dostal dve trestné minúty.
39:20
V závere tretiny je hra často prerušovaná, takže zápas stratil tempo a oba tímy čakajú na odchod do kabíny.
38:36
Zemgus Girgensons zakončoval švihom z pravého krídla. Mal dobrú pozíciu, ale trafil iba Švéda stojaceho pred ním.
38:06
Tentoraz sa prezentovali zakázaným uvoľnením hokejisti Švédska. Lotyši preto mohli pokojne striedať.
37:48
Je tu ďalšie zakázané uvoľnenie. Lotyši síce nemohli odísť striedať, no získali ďalšie sekundy na oddych.
37:40
Lotyšsko sa oslobodilo iba za cenu zakázaného uvoľnenia. Na ľade preto ostala formácia, ktorá sa už približne minútu odoláva tlaku Švédov.
37:20
Lotyši po chybe Merzlikinsa dlho bránili, ale napokon sa im podarilo pretlačiť puk aspoň do stredného pásma.
36:34
Elvis Merzlikins zbytočne zavaril svojmu tímu nepresnou rozohrávkou. Stratil puk za vlastnou bránou a potom so šťastím odolal tlaku súpera.
35:45
Gints Meija nahadzoval puk z pravého krídla pred švédsku bránu. Eddie Läck situáciu pozorne sledoval, ale nemusel zasahovať.
34:52
Elias Lindholm nedokázal spracovať prihrávku do jazdy na modrej čiare a pripravil sa o možnosť ísť do samostatného úniku.
34:14
Ronalds Keninš zakončoval švihom z pravého krídla. Jeho pokus letel vysoko nad švédsku bránu.
33:59
Elvis Merzlikins si pripísal úspešný zákrok po strele švédskeho hokejistu, takže rozhodcovia hru prerušili a nariadili reklamnú prestávku.
33:25
importantLotyši zaváhali vo veľkej príležitosti. Kaspars Daugavinš sa dostával do samostatného nájazdu, ešte prihral lepšie postavenému Robertsovi Bukartsovi, no ten úplne zbytočne volil zase nahrávku.
32:47
Vylúčenie Janisa Spruktsa je na konci. Lotyšský tím vydržal v dvojminútovom oslabení bez inkasovaného gólu.
32:17
Victor Hedman nepríjemne nahadzoval od modrej čiary a Elvis Merzlikins jeho pokus nedokázal chytiť. Následná dorážka Eliasa Lindholma nesmerovala do siete.
31:45
William Nylander poslal nepresnú prihrávku na modrú čiaru a jeho tím stratil výhodu útočného pásma. Oba tímy striedajú.
30:47
Vylúčenie na lotyšskej strane. Dve minúty za podrazenie dostal útočník Janis Sprukts.
30:30
Victor Rask unikol po ľavom krídle a švihom preveril Merzlikinsa. Všetko sa to udialo pri signalizovanom vylúčení Lotyša.
29:54
Prechod Švédov cez modrú čiaru bol hraničný, ale rozhodcovia hru pustili. Napokon zakončoval z ľavého krídla nebezpečne Joel Eriksson Ek.
29:18
Victor Rask nastreľoval puk z ľavého krídla na bránu, no Kristaps Sotnieks ho zrazil do hľadiska a práve do miesta, kde stáli fanúšikovia Lotyšska, ktorí získali cenný suvenír.
28:54
Máme tu prvú reklamnú prestávku v druhej tretine. Po strele lotyšského hráča puk opustil klzisko.
28:10
Carl Söderberg bol voľný na osi klziska, pohotovo vystrelil, no jeho pokus nenašiel správny cieľ. Iba brániaceho Lotyša.
27:27
John Klingberg si výborne nakorčuľoval pred bránu, dostal prihrávku do správneho priestoru, ale puk zasiahol iba korčuľou.
26:43
Švédi postupne zvyšujú svoju aktivitu a momentálne točia svojho súpera v pásme. Lotyši zatiaľ odolávajú prevahe.
25:30
importantTutovka švédskeho tímu. Dvaja hráči išli na brankára Elvisa Merzlikinsa, ale ten situáciu zvládol a dokázal puk vypichnúť.
24:56
John Klingberg príklepom vystrelil od modrej čiary, ale Elvis Merzlikins mal dobrý výhľad a puk vykopol betónom.
24:13
Linus Omark vystrelil z ľavého krídla a zatriasla sa sieť lotyšskej brány. Švédski fanúšikovia sa však neradovali, lebo ju puk zasiahol iba zboku.
23:57
Útočná akcia švédskeho tímu bola zastavená na modrej čiare. Alexander Edler vnikol do ofsajdovej pozície.
23:30
Úvod prostredného dejstva nemá vysoké tempo. Oba tímy kazia prihrávky vo finálnej fáze sa nedokážu ohroziť bránu.
22:46
Skončila sa aj presilovka piatich proti štyrom. Lotyši nedokázali vymyslieť nič zaujímavé a Eddie Läck bol takmer bez práce.
21:17
Lotyšský tím si vypracoval krátky tlak v útočnom pásme, ale Švédi už hrajú vo štvorici a budú sa naďalej brániť.
20:46
Lotyši si zahrajú dvojnásobnú presilovku. Roberts Bukarts bol dvakrát za sebou podrazený a druhý zákrok rozhodcovia posúdili ako faul. Dve minúty dostal Anton Strålman.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Strely na bránu: 9 – 3.
Švédsko podľa očakávania diktuje tempo hry, ale má proti sebe solídneho súpera. Lotyši dokážu držať krok s favoritom a nepúšťajú ho do súvislého tlaku. Napriek tomu prehrávajú, keď sa v 10. minúte presadil individuálne Gabriel Landeskog.
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:17
Lotyši získavajú výhodu presilovky. Dve trestné minúty za podrazenie dostal Marcus Krüger.
19:10
Alexander Edler poslal puk pred lotyšskú bránu, kde bolo možno hráčov. Došlo aj k viacerým zradným odrazom, ale Elvis Merzlikins všetko vyriešil.
18:12
Teodors Blugers nahadzoval puk pred bránu, ktorý bol jemne tečovaný. Eddie Läck pohotovo zasiahol betónom.
17:40
Rihards Bukarts dokázal obísť jedného zo Švédov, ale nemal podporu spoluhráčov smerom dopredu, a tak puk len vyhodil.
16:37
Oskars Cibuļskis sklepol zo vzduchu prihrávku Hedmana a dostal svoj tím do výbornej šance. Potom ale nepresne poslal puk na voľného Kasparsa Daugavinša.
15:46
Ronalds Keninš zachytil prihrávku švédskeho hokejistu v strede klziska a mohol ísť do samostatného nájazdu. Puk však neskrotil na hokejke.
15:00
Lotyši držia krok so súperom v korčuľovaní, nasadení a súbojoch. V dôležitých momentoch ich však zrádza technika.
14:12
importantWilliam Nylander predviedol svoj obdivuhodný prehľad v hre a počkal si na pohyb voľného Antona Strålmana, ktorý zakončoval z spomedzi kruhov, no trafil iba Merzlikinsa.
13:14
Lotyši boli nasťahovaní v útočnom pásme, no nedarilo sa im dostať puk do nebezpečných pozícii, iba ho naháňali pri mantineli.
12:32
importantZemgus Girgensons spálil veľkú príležitosť na vyrovnanie. Útočník Buffala Sabres dostal prihrávku pred Eddieho Läcka, ale zblízka namieril iba do neho.
11:27
Linus Omark sa presadil individuálne okolo brániciach Lotyšov, ale jeho spätná prihrávka pred bránu našla nikoho.
10:29
Na opačnom konci klziska pohrozil Joel Eriksson Ek. Mladý švédsky útočník zakončoval voľný z osi ihriska, ale trafil iba Merzlikinsa.
10:10
Andris Džerinš vnikol medzi dvoch brániacich Švédov, ale v poslednej chvíli bol zastavený a nemohol vystreliť.
09:51
Philip Holm skúsil nahodiť puk od modrej čiary pred bránu, no lotyšská defenzíva zrazila jeho pokus na ochrannú sieť.
09:13

09:13
goalŠvédsko dalo gól! GABRIEL LANDESKOG predviedol výbornú individuálnu akciu. Od pravého mantinelu sa natlačil pred bránu a povedľa lotyšského gólmana pretlačil puk do siete. Asistencie: Victor Rask, Elias Lindholm.
08:53
Úvodné presilovky zápasu zostali nevyužité. Lotyši ani Švédi nedokázali zužitkovať o pár sekúnd skrátené početné výhody.
08:20
Andris Džerinš zaútočil vo vlastnom oslabení. Zakončil švihom spoza hráča a jeho tečovaný pokus schoval do lapačky Eddie Läck.
07:50
William Nylander bez problémov vnikol do útočného pásma, ale potom poslal nepresnú spätnú prihrávku na hokejku protihráča.
07:08
Vylúčený Joel Eriksson Ek je späť na ľadovej ploche. Švédsky tím začína presilovku piatich proti štyrom.
06:53
Elias Lindholm si pohybom vypýtal faul. Uvis Balinskis sa previnil podrazením a dostal dve trestné minúty.
06:00
Miks Indrašis kvalitne vypálil príklepom z pravého kruhu, ale jeho pokusu chýbala väčšia presnosť.
05:08
Lotyši dostali výhodu presilovky. Joel Eriksson Ek inkasoval dve minúty za hrubosť.
05:08
Jonas Brodin sa ocitol vo výbornej streleckej pozícii, zvolil zakončenie švihom, ale Elvis Merzlikins podržal svoj tím.
04:54
William Karlsson mohol zakončovať z ľavej strany, ale trochu zbytočne ešte prihrával a nenašiel voľného spoluhráča.
04:14
Lotyšská obrana zabudla na voľného Alexandra Edlera, ktorý si nakorčuľoval medzi kruhy. Švédsky obranca poslal puk do lapačky Merzlikinsa.
03:50
Elias Lindholm zakončoval bez prípravy z ľavého krídla. Puk poslal mimo brány do rohu klziska.
03:10
Švédi mali pred týmto duelom dvojdňovú prestávku, takže aj týmto môže byť spôsobený ich slabší štart do zápasu.
02:28
Lotyši výborne korčuľujú a svojim pohybom robia súperovi problémy. Švédi nemajú dostatok času na rozohrávku.
01:48
Zatiaľ je to z oboch strán opatrný hokej. Prekvapivo o niečo aktívnejší sú lotyšskí reprezentanti.
00:33
Ronalds Keninš chcel uniknúť po ľavom krídle, ale puk si posunul ďaleko od seba a včas k nemu pristúpil švédsky obranca.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Švédsko: Läck (Fasth) – Strålman, Hedman (A), Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Krüger, Söderberg, Omark – Eriksson Ek, W. Nylander, W. Karlsson – J. Lundqvist (C), Nordström, C. Klingberg.

Lotyšsko: Merzlikins (Punnenovs) – Sotnieks, Kulda, Cibuļskis, Galvinš, Balinskis, Freibergs, Bindulis – Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts – Sprukts, Rihards Bukarts, Indrašis – Skvorcovs, Girgensons, Keninš – Razgals, Pavlovs, Meija.
Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu priamo z dejiska MS v hokeji 2017. Štvrtkový program kolínskej A-skupiny zakončí zápas Švédska s Lotyšskom.

Švédsko zatiaľ zaostáva za očakávaniami. Do Kolína pricestovalo s kádrom nabitým hráčmi z NHL, ale z troch doterajších duelov získalo iba päť bodov. Severanom v úvodnom zápase proti Rusku chýbala zohratosť a napriek tomu, že dlho viedli, napokon prehrali 1:2 po samostatných nájazdoch. Ďalšie zaváhanie nedopustili v stretnutí s domácim Nemeckom. V polovici duelu bol síce stav vyrovnaný, ale potom Švédsko pridalo a súpera prevalcovalo jasne 7:2. Zdalo sa, že zverenci Rikarda Grönberga sa dostali do potrebnej formy a potvrdia to proti Američanom. V zápase trikrát viedli a mali hernú prevahu, no výberu USA dovolili vždy vyrovnať a nakoniec prehrali tesne 3:4.

Lotyšsko kráča turnajom bez jediného zakopnutia a má výbornú pozíciu v boji o postup do štvrťfinále. Pobaltská reprezentácia odštartovala majstrovstvá sveta víťazstvom 3:0 nad Dánskom, keď mohla ďakovať dvojgólovému strelcovi Indrašisovi a brankárovi Merzlikinsovi. Lotyšský gólman bol takisto dôležitou súčasťou tímu v zápase so Slovenskom, ktorom inkasoval iba raz. Jeho spoluhráči sa presadili trikrát v presilovkách a vyhrali 3:1. V utorok hrali Lotyši s Talianskom, ale pozícia favorita im zväzovala ruky. Až do úplného konca bol stav vyrovnaný, no Andris Džerins gólom rozhodol o triumfe svojej krajiny v pomere 2:1.

Pred štartom svetového šampionátu hrali Švédi a Lotyši dva prípravné zápasy. Severania najskôr vyhrali 4:1, ale v odvete podľahli súperovi 3:4 po samostatných nájazdoch. Vlani na MS sa zrodil výsledok 2:1 po predĺžení v prospech švédskeho tímu.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:15.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Lotyši prvýkrát na šampionáte prehrali, Švédom nedali ani jeden gól