Slovensko nebude organizovať tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji

MS v hokeji 2021 budu v Lotyšsku.
MS v hokeji 2021 budu v Lotyšsku. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|2. feb 2021 o 16:00

Celý šampionát zorganizujú Lotyši.

BRATISLAVA. Slovensko nebude spoluorganizátorom tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji. Rozhodla o tom Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Celý šampionát usporiada Lotyšsko. Zápasy oboch skupín MS sa budú hrať v Rige.

Výhodou blízkosť štadiónov

Hlavným štadiónom majstrovstiev bude Arena Riga, kde sa budú hrať zápasy skupiny B, v ktorej je aj lotyšský tím. Okrem toho sa tu odohrajú dva štvrťfinálové duely, semifinále aj medailové súboje.

Zápasy A-skupiny sa odohrajú v Olympijskom športovom centre. Okolo ľadovej plochy by mali organizátori pripraviť hľadisko pre šesťtisíc divákov.

Tréningové plochy budú na štadióne Daugava, na ktorom prebieha rekonštrukcia, no v marci by mal byť štadión hotový.

Všetkých 16 tímov by malo byť ubytovaných v jednom hoteli. Výhodou Rigy má byť, že oba zápasové štadióny sú od seba vzdialené do 200 metrov pešou chôdzou a bude jednoduchšie hokejistov izolovať počas turnaja v bubline a ochrániť ich pred covidom. 

V tejto chvíli nie je známe, či sa bude upravovať program zápasov. 

Fasel spomínal Slovensko často

Pôvodne mali MS spoločne organizovať Bielorusko s Lotyšskom. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) však odobrala Bielorusku spoluorganizátorské práva.

Dôvodom boli obavy o bezpečnosť účastníkov vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v krajine.

Prezident IIHF René Fasel po odobratí šampionátu Minsku spomínal, že by sa jedna skupina alebo celé majstrovstvá mohli konať na Slovensku. Okrem Slovenska sa o možnom dejisku MS 2021 hovorilo o dánskom Herningu.

IIHF bola v spojení so Slovenským zväzom ľadového hokeja a organizačným výborom z MS 2019. 

Igor Nemeček ešte pred týždňom videl šance Bratislavy vysoko. 

"Z tých troch možností má Bratislava viac plusov ako mínusov. Podľa informácií, ktoré mám od kolegov aj z exekutívy IIHF, veľa z nich je naklonených Bratislave," hovoril Nemeček pre Sportnet. 

Fasel dúfa, že MS budú s fanúšikmi

Federácia vyslala do Rigy koncom minulého týždňa delegáciu, ktorá mala vyhodnotiť, či dokáže Lotyšsko usporiadať celý šampionát.

Delegácia navštívila obe dejiská - Arénu Riga a Olympijské športové centrum a nakoniec odporučila usporiadať celý turnaj v lotyšskej metropole, čo v utorok popoludní potvrdili predstavitelia Rady IIHF.

„Chcel by som poďakovať Dánsku aj Slovensku za ich snahu o usporiadanie majstrovstiev sveta. Rada rozhodala, že usporiadať celý turnaj v jednej krajine bude najlepším riešením," uviedol René Fasel vo vyhlásení. 

Fasel dúfa, že hokejové majstrovstvá sa uskutočnia aj s istým počtom fanúšikov v hľadisku. 

"Budeme pripravení privítať na šampionáte fanúšikov, ak nám to situácia dovolí," dodal Fasel.

Ak sa do začiatku šampionátu pandemická situácia v Lotyšsku zlepší natoľko, aby mohli ísť na štadióny diváci, organizátori dokážu spustiť predaj vstupeniek do troch dní od povolenia od miestnych úradov.

Tohtoročný šampionát odštartuje v piatok 21. mája, finále sa uskutoční v nedeľu 6. júna.

Slovenskí reprezentanti sa na turnaji predstavia v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou.

V "béčku" sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Slovensko nebude organizovať tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji