Pohoda a blaženosť. Hokejisti hrajú v šťastnej krajine

Dáni prežijú veľkú časť svojho života na bicykli. Jazdia v každom počasí a bez ohľadu na vek. Aj to vraj prispieva k ich šťastným povahám.
Dáni prežijú veľkú časť svojho života na bicykli. Jazdia v každom počasí a bez ohľadu na vek. Aj to vraj prispieva k ich šťastným povahám. (Autor: Fotolia)
Boris Vanya|3. máj 2018 o 07:34

Koho by to trápil sneh, dážď a silný vietor, keď máte Lego, slaninu, chutný chlieb a sladké pečivo?

BRATISLAVA. Dáni patria k najšťastnejším národom na svete.

Aspoň podľa rebríčka World Happiness Report, ktorý od roku 2012 zostavujú s finančnou podporou Organizácie Spojených národov experti z Kolumbijskej univerzity.

Zohľadňuje sa v ňom reálny HDP na jedného obyvateľa, stredná dĺžka života, sociálna podpora, miera korupcie či sloboda pre uskutočnenie životných rozhodnutí.

Dánsko sa trikrát (2012, 2013 a 2016) objavilo na čele a nikdy nevypadlo z prvej trojky.

Recept na dánsku pohodu sa pokúsil vyjadriť riaditeľ Inštitútu pre výskum šťastia v Kodani Meik Wiking v Malej knihe hygge.

Slovo, ktoré sa neprekladá

Hygge je dánske slovo, ktoré sa neprekladá. Vyjadruje pocit, keď sa v hrubých vlnených ponožkách zababušíte do pohodlnej deky, kým vonku zúri búrka. Pocit domova, bezpečia, vnútorného pokoja a blaženosti.

„Na rozdiel od nás sa vedia tešiť z malých vecí. Aj z toho, že si v chladný, ale slnečný deň, posedia na terase, alebo večer popíjajú čaj,“ vysvetľuje Veronika Fischerová, Slovenka, ktorá sa usadila v Dánsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pohoda a blaženosť. Hokejisti hrajú v šťastnej krajine