Môžu Slovenky zastaviť Shiffrinovú? Najskôr sa musí zdolať sama, tvrdí lyžiarsky odborník

Mikaela Shiffrinová (v strede) zvíťazila vo všetkých troch slalomoch v aktuálnej sezóne.
Mikaela Shiffrinová (v strede) zvíťazila vo všetkých troch slalomoch v aktuálnej sezóne. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|16. dec 2016 o 19:47

Shiffrinová zvíťazila v troch slalomoch aktuálneho ročníka. Jej posledné víťazstvá nad Velez-Zuzulovu však neboli také jednoznačné.

BRATISLAVA. Je ako Messi či Cristiano Ronaldo zjazdového lyžovania. Na svahu pôsobí agresívne a jej suverenita je najmä v slalome obdivuhodná. Američanka Mikaela Shiffrinová v ňom zvíťazila v trojici doterajších pretekov tejto zimy.

Momentálne ťahá sériu jedenástich slalomových triumfov v rade a celkovo má na konte 22 víťazstiev vo Svetovom pohári. Okrem toho má v zbierke dva tituly majsterky sveta a olympijské zlato. Pritom má stále len 21 rokov.

Rodáčku z Vailu v Colorade prestalo baviť, že víťazí len v najtočivejšej disciplíne. Pred touto sezónou sa viac zamerala na tréning rýchlostných disciplín – zjazdu a super G.

„Viem, že môžem vyhrávať preteky v obrovskom slalome a získavať malé glóbusy v slalome. Mám však rada výzvy. Už ako dieťa som chcela byť najlepšou lyžiarkou na svete a nielen najlepšou slalomárkou,“ vyhlásila Shiffrinová pre Denver Post.

Rozdiely sa znížili

To, že je všestrannou pretekárkou, dokázala hneď vo svojej zjazdárskej premiére. V kanadskom Lake Louise obsadila 18. miesto a o deň neskôr bola dokonca trinásta.

O týždeň neskôr v Sestriere už opäť stála na slalomových lyžiach a zvíťazila pred druhou Veronikou Velez-Zuzulovou s náskokom 1,09 sekundy. Po prvom kole však mala na Slovenku k dobru len dvanásť stotín sekundy.

Jej náskok v slalomoch sa oproti minuloročnej sezóne znížil. V Killingtone na ňu druhá Velez-Zuzulová stratila 73 stotín a v Levi tretia Petra Vlhová zaostala o 75 stotín.

Petra Vlhová (vpravo) sa raduje z tretieho miesta. V strede víťazka Mikaela Shiffrinová a vľavo druhá Wendy Holdenerová
Petra Vlhová (vpravo) sa raduje z tretieho miesta. V strede víťazka Mikaela Shiffrinová a vľavo druhá Wendy Holdenerová (Autor: TASR/AP)

Na porovnanie – v posledných dvoch slalomoch vlaňajšej sezóny vyhrala Američanka minimálne o dve sekundy.

„Tým, že si Shiffrinová robí zálusk na veľký glóbus, začala sa sústrediť na rýchlostné disciplíny. Možno aj preto začína robiť v slalomoch chyby a zdá sa mi menej koncentrovaná,“ tvrdí bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová.

„Ja tejto teórii nepodlieham.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Môžu Slovenky zastaviť Shiffrinovú? Najskôr sa musí zdolať sama, tvrdí lyžiarsky odborník