Čakali viac ako dvadsať rokov. Českí jazdci ovládli kategóriu kamiónov na Rely Dakar

Českí jazdci Martin Macík, František Tomášek a David Švanda triumfovali na Rely Dakar 2024
Českí jazdci Martin Macík, František Tomášek a David Švanda triumfovali na Rely Dakar 2024 (Autor: Martin Macík Jr./Facebook)
SITA, TASR|19. jan 2024 o 13:21

Česi obsadili prvú aj druhú priečku.

BRATISLAVA. Súťaž kamionistov na Rely Dakar 2024 ovládli české posádky. Premiérovo v kariére zvíťazil Martin Macík s Františkom Tomáškom a Davidom Švandom. Pre Česko tak získal prvý titul po 23 rokoch

Trojica triumfovala takmer dve hodiny pred krajanmi Alešom Lopraisom s Jaroslavom Valtrom mladším a Jiřím Strossom.

Viac ako štyri hodiny za víťazmi zaostala posádka Holanďana Mitchela van den Brinka.

Piatkovú etapu vyhral Loprais. Konečnú 14. priečku v tejto súťaži obsadil Čech Michal Valtr, súčasťou jeho posádky bol ako kopilot Jaroslav Miškolci.

"Bolo to úžasné, prešli sme cieľom a chvíľku som hľadal slová. Po 23 rokoch, odkedy sa otec rozhodol ísť na Dakar, sme vyhrali. Ďakujeme všetkým ľuďom v tíme, sponzorom aj fanúšikom, ktorí za nami stáli. Dokázali sme to, sme víťazi," citovalo Macíka idnes.cz.

Jeho otec a zakladateľ rodinného tímu Martin Macík starší zavítal na prestížne podujatie prvýkrát ako divák práve v roku 2001, o dva roky neskôr sa už zúčastnil na prvom Dakare aj ako jazdec.

Celkový triumf v súťaži automobilov si s prehľadom ustrážil Španiel Carlos Sainz, ktorý počas celého podujatia nazbieral na druhého Belgičana Guillauma de Meviusa viac ako 80 minút.

Tretí skončil Francúz Sébastien Loeb, ktorý sa stal víťazom piatkovej etapy pred De Meviusom.

Francúzsky pretekár prišiel o celkovú druhú priečku iba deň pred koncom podujatia, o lepšiu pozíciu ho obrali štvrtkové technické problémy.

Španiel si na Rely Dakar pripísal štvrtý celkový triumf po rokoch 2010, 2018 a 2020, v roku 2008 ovládol aj náhradné podujatie - Stredoeurópsku rely v Maďarsku a Rumunsku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Čakali viac ako dvadsať rokov. Českí jazdci ovládli kategóriu kamiónov na Rely Dakar