Kto v F1 porušil pravidlá? FIA odložila zverejnenie výsledkov analýzy

Formula 1 - ilustračná fotografia.
Formula 1 - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. okt 2022 o 14:05

Vedenie súťaže plánovalo zverejniť analýzu vlaňajších výdavkov tímov F1.

PARÍŽ. Vedenie prestížneho motoristického seriálu majstrovstiev sveta monopostov F1 odložilo zverejnenie výsledkov analýzy, či jednotlivé tímy v minulej sezóne dodržali rozpočtové pravidlá.

Verdikt sa očakával už počas aktuálneho týždňa, no predstavitelia šampionátu ho zverejnia najskôr počas toho nasledujúceho.

Vedenie F1 stanovilo maximálnu výšku rozpočtu na 145 miliónov amerických dolárov.

Tím Red Bull, ktorého holandský jazdec Max Verstappen vlani získal majstrovský titul, sa nedávno dostal pod paľbu kritiky za to, že údajne prekročil stanovený limit.

A to počas ostatného víkendu ostro odsúdil šéf stajne Christian Horner, podľa ktorého ide o vymyslené tvrdenia.

Ak by sa to potvrdilo, zoskupenie by mohlo dostať od zástupcov seriálu tvrdý trest. Hovorí sa aj o tom, že hranicu rozpočtu nemal dodržať tím Aston Martin.

"Analýza finančných podaní je dlhý a zložitý proces, ktorý stále prebieha. Ako už bolo oznámené, v súvislosti s touto záležitosťou sa vyskytli významné a nepodložené špekulácie a dohady a FIA opakuje, že kým nebude skúmanie ukončené, neposkytneme žiadne ďalšie informácie," uviedla v stredu Medzinárodná automobilová federácia (FIA).

Šéf Mercedesu Toto Wolff požiadal zástupcov FIA, aby podnikli príslušné kroky voči Red Bullu, prípadne iným tímom, ktoré porušili tieto pravidlá. K tejto výzve sa pridali aj predstavitelia stajne Ferrari.

Rozpočtový strop zaviedlo vedenie F1 s cieľom zabezpečiť vyrovnanejšie podmienky v seriáli a znížiť výdavky silných tímov ako Mercedes, Ferrari a Red Bull.

Pre rok 2022 horná hranica klesla ma 140 miliónov USD a v roku 2023 bude len 135 miliónov dolárov. Do uvedenej sumy sa nerátajú platy jazdcov ani výdavky na motory.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Kto v F1 porušil pravidlá? FIA odložila zverejnenie výsledkov analýzy