Zapíše sa do histórie? Procházka ide o titul UFC, Zhang čaká odveta roka

Glover Teixeira a Jiří Procházka.
Glover Teixeira a Jiří Procházka. (Zdroj: UFC/Youtube)
Daniel Stankovič|11. jún 2022 o 09:11

Veľký deň pre domácu komunitu fanúšikov a bojovníkov MMA.

KALLANG. Historický okamih pre československú scénu zmiešaných bojových umení. Asi takto by sa dal v skratke opísať nedeľný turnaj UFC 275, na ktorom sa hlavnom zápase večera predstaví Čech Jiří Procházka.

Okrem zápasu českého bojovníka so šampiónom Gloverom Teixeirom sa fanúšikovia môžu tešiť hneď na dvojicu atraktívnych ženských duelov.

Opasok mušej divízie bude proti Brazílčanke Talii Santos obhajovať Valentina Shevchenko.

O svoje miesto na slnku sa v odvete z marca 2020 pobije duo niekdajších kráľovien slamovej váhy, a to Číňanka Weilli Zhang s Poľkou Joannou Jedrzejczyk.

Snový debut

Ak ste to doteraz nevedeli, teraz už viete. Tak znel nadpis na tričkách tímu okolo českého bojovníka Jiřího Procházku pred jeho debutom v najlepšej lige sveta v lete 2020.

V Spojených štátoch ho dovtedy neregistrovali. Z čista jasna sa na turnaji UFC 251 objavil šampión japonskej ligy RIZIN, ktorý mal nastúpiť proti elitnému bojovníkovi poloťažkej divízie.

Išlo o poriadnu raritu. Po prestupe do UFC zväčša musia zápasníci nazbierať slušnú sériu výhier a až potom sa môžu merať s tými najlepšími na vrchole rebríčka. Tu to ale neplatilo.

Procházka bol hodený do jamy levovej. V podobe Švajčiara Volkana Oezdemira ho čakal náročný test. Česká hviezda sa však nezľakla a na veľkom turnaji UFC dala o sebe vedieť.

Oezdemir padol. Bojovník s prezývkou „No Time“, ktorá má odkazovať na to, že svojich súperov zvykne zničiť v úvode zápasu, zažil tentokrát tvrdý knokaut na vlastnej koži.

Príbeh českého samuraja pokračoval ďalej, keď v máji minulého roka narazil na ďalšieho bývalého titulového vyzývateľa UFC Dominicka Reyesa.

V zápase nebola núdza o divácky atraktívne momenty, možno povedať, že fanúšikov zmiešaných bojových umení zdvíhala zo sedačky každý úder bojovníkov v klietke.

Procházka? Zaplavil internet

Výsledok? Výhra rodáka z Hostěradic na knokaut lakťom z otočky.

Technika, ktorá v okamihu prinútila aj tých najväčších laikov, aby si začali hľadať na internete meno „Jiří Procházka“.

Slová chvály a obdivu na jeho adresu zaplavili internet. Fanúšikovia síce neboli prítomní v aréne, no za to svoje nadšenie zdieľali práve prostredníctvom sociálnych sietí. Samozrejme, neboli to iba diváci.

Procházku velebili aj viaceré známe tváre z prostredia UFC. Bývalý šampión poloťažkej a ťažkej váhy Daniel Cormier nešetril chválou. „Tento chalan, Procházka, je ako lavína rútiaca sa z kopca. Jednoducho ich bombarduje.

Používa kondíciu ako svoju zbraň, má úžasnú bradu a skvelé inštinkty pre ukončenia. Som z neho priam nadšený,“ uviedla vtedy legenda UFC.

Uplynulo trinásť mesiacov a domáca komunita MMA sa dočkala. Procházka po dvoch výhrach nastúpi ako prvý Čech v histórii v zápase o titul v UFC.

Skúsený šampión a hrozba

Súperom Procházku na turnaji UFC 275 v Singapure bude šampión poloťažkej váhy Glover Teixeira.

Aj keď Brazílčan váhe do 93 kilogramov len od október 2021, neradno ho podceňovať. Skúsený veterán už v oktagone videl asi všetko. Dlhý čas mu patrila nálepka smoliara, čo doplatil na nadvládu fenomenálneho Jona Jonesa a Daniela Cormiera.

Spolu s ich odchodom z divízie však v januári 2019 započal divokú jazdu za najcennejším vavrínom. Napriek tomu, že boli momenty, kedy mal v súbojoch na mále, vždy dokázal nepriaznivý priebeh duelu otočiť.

Teixeira postupne zdolal Karla Robertsona, Iona Cutelabu, Nikitu Krylova, Anthonyho Smitha a Thiaga Santosa. Prišiel deň „D“ a súboj s Janom Blachowiczom na podujatí UFC 267.

Pred zápasom ho mnohí odpisovali, on dal na nich zabudnúť. 42-ročný Teixeira sa po úžasnom výkone stal vtedy druhým najstarším šampiónom histórie UFC.

Nebol by to Brazílčan, keby nezvíťazil štýlom pre neho vlastným – na škrtenie rear-naked choke. Čo sa týka jeho schopností na zemi, Teixeira patrí k tomu najlepšiemu čo ponúka UFC.

Štylisticky by malo v nedeľu ísť o typický stret postojára a zemiara. Teixeira by mal podľa odborníkov čo najskôr vziať Procházku na zem.

Na druhej strane stojí naratív fanúšikov zástupcu brnenského Jetsaam gymu o tom, ako Teixeira podobne ako aj ďalší zápasníci pred ním narazí na tvrdé päste Procházku.

Nový rekord je na spadnutie

Počas deviatich rokov existencie ženských zápasov v UFC boli len tri zápasníčky, ktoré by v počte titulových obhajob zniesli porovnanie so súčasnou šampiónkou mušej divízie Valentinou Shevchenko.

Ronda Rousey, Amanda Nunes a Joanna Jedrzejczyk. Každá zo spomínaných bojovníčok prekonávala bariéry ženského MMA a prekonávala nové míľniky.

Dnes je neodškriepiteľným faktom, že do elitnej spoločnosti patrí aj Valentina Shevchenko. A nielen to.

Rodáčka Kirgizska sa v krátkom časovom období dokázala šiestimi obhajobami titulu vyrovnať legendárnej Ronde Rousey, pričom na prekonanie rekordu jej v ceste stojí jediné víťazstvo.

Shevchenko sa tak po víkende razom môže stať najúspešnejšou bojovníčkou zmiešaných bojových umení všetkých čias.

Hoci v mladosti zápasila v thajskom boxe, Shevchenko patrí medzi všestranné zápasníčky.

Rodáčka z Bišeku v prípade potreby dokáže súperky brať na zem. Svoje by o tom vedela hovoriť bývalá šampiónka Jessica Andrade, ktorá pred rokom podľahla Shevchenko po tvrdom ground and pounde.

Pokúsiť sa o nemožné na podujatí UFC 275 pokúsi Brazílčanka Talia Santos. Štvrtá žena rebríčka mušej divízie si šancu zabojovať o opasok získala štyroma víťazstvami v rade.

Zaujímavosťou je, že Santos doteraz nezápasila s bojovníčkami z absolútnej špičky.

Horúci adept na zápas roka

Pre mnohých ide o skrytý diamant na turnaji. Súboj dvoch niekdajších šampióniek, odveta najlepšieho duelu roku 2020. Weilli Zhang proti Joanne Jedrzejczyk.

Obe elitné bojovníčky zhodne dvakrát prehrali s Rose Namajunas.

Vzhľadom na to, že Namajunas nedávno stratila titul, víťazstvo na UFC 275 by pokojne mohlo znamenať šancu vrátiť sa na ženský trón slamovej váhy.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na atraktívne výmeny v postoji, kde ani jedna zo zápasníčok nebude chcieť hrať "druhé husle".

Zhang sa z posledných prehier poučila, Jedrzejczyk naopak nezápasila od prvého vzájomného zápasu v marci 2020. Vtedy Jedrzejczyk podľahla Zhang po piatich kolách tesne na body.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Zapíše sa do histórie? Procházka ide o titul UFC, Zhang čaká odveta roka