Mladý Slovák víťazom QMJHL, bude hrať prestížny Memorial Cup

Timotej Šille vlani po prevzatí Ceny Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca extraligy juniorov.
Timotej Šille vlani po prevzatí Ceny Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca extraligy juniorov. (Autor: FOTO - SITA)
SITA|14. máj 2014 o 14:10

Timotej Šille bude bojovať o trofej, ktorú získali aj Marián Hossa, či Tomáš Jurčo.

LONDON 14. mája (SITA) - Slovenský hokejista Timotej Šille sa stal s tímom Val d´Or Foreurs víťazom kanadskej juniorskej QMJHL a zabojuje o prestížny Memorial Cup. Finále kanadských juniorských súťaží bude tento rok hostiť od piatka 16. do 25. mája ontárijský London. Už tradične je Memorial Cup v zámorí ostro sledovaný a medzi fanúšikmi veľmi obľúbený.

Strelil 11 gólov

Tento rok sa o prestížnu trofej uchádzajú okrem Val d´Or aj šampióni WHL Edmonton Oil Kings, OHL Guelph Storm a organizátor London Knight.

Šille je odchovancom hokeja v Skalici. Osemnásťročný bratislavský rodák, ktorý vie hrať v strede útoku i na pravom krídle, pôsobí v zámorí prvý rok.

V základnej časti v 60 stretnutiach strelil jedenásť gólov a pridal sedemnásť asistencií, v 21 súbojoch play-off sa podieľal na triumfe v QMJHL piatimi efektívnymi prihrávkami. Vlani reprezentoval Slovensko na MS do 18 rokov.

Memorial Cup vyhrali desiati

Doteraz sa zo zisku Memorial Cupu tešilo desať Slovákov, posledným bol v roku 2011 Tomáš Jurčo, ktorý uspel so Saint John Sea Dogs. Už v roku 1993 sa s tímom Sault St. Marie tešil Oliver Paštinský.

V roku 1998 sa radovali z víťazstva a zároveň z miesteniek do All-stars tímu turnaja Marián Hossa a Andrej Podkonický. Na lavičke Portlandu bol vtedy vo funkcii asistenta trénera Július Šupler.

O dva roky neskôr vyhrali Memorial Cup s Rimouski obranca René Vydarený a útočník Juraj Kolník, ktorý zaznamenal vo finále dva góly a dve asistencie a rovnako ako Hossa s Podkonickým sa dostal do tímu All-stars. V roku 2003 bol v drese víťazného Kootenay aj Marek Svatoš.

O rok neskôr hral za Kelownu Michal Blanár. V sezóne 2005/2006 zdvihol nad hlavu prestížnu trofej obranca Michal Sersen z tímu Québec Ramparts. Rodák z Gelnice dokráčal k prestížnemu triumfu pod vedením kanadskej brankárskej legendy Patricka Roya. Pred Jurčom sa tešil v roku 2007 Mário Bližňák s tímom Vancouver Giants.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»QMJHL»Mladý Slovák víťazom QMJHL, bude hrať prestížny Memorial Cup