Mladí Slováci chcú na Islande zabojovať o 2. priečku

SITA|8. sep 2008 o 12:02

BRATISLAVA 8. septembra (SITA) - Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov čaká v utorok 9. septembra posledné vystúpenie v aktuálnej kvalifikácii o postup na ME 2009 hráčov tejto vekovej kategórie.

Zverenci trénera Jozefa Barmoša, ktorí však už dávnejšie stratili aj teoretickú šancu na postup na kontinentálny šampionát do Švédska (15. - 29. júna 2009), sa na záver svojho účinkovania v 7. kvalifikačnej skupine predstavia na pôde nepríjemného Islandu (17.00 h miestneho času, 19.00 h SELČ, Reykjavík). Prvý vzájomný duel týchto súperov v eliminácii o postup na ME 2009 sa skončil v septembri 2007 na štadióne NTC SFZ v Senci zmierlivou remízou 2:2.

V kádri slovenskej "dvadsaťjednotky" prišlo oproti piatkovému domácemu duelu s Belgickom (1:1) k viacerým vynúteným zmenám. Hlavný kouč SR "21" namiesto vykartovaných Patrika Mráza, Petra Masla a Jána Masla povolal dvojicu Ivan Janek (Slovan Bratislava) - Ivan Cíferský (Spartak Trnava) a za zraneného Erika Jendrišeka dodatočne nominoval aj Tomáša Zápotoku z MFK Dubnica.

"Čaká nás kondične náročný zápas. Island je takým silovým mužstvom, žiadna lopta pre nich nie je stratená. Myslím si, že náš posledný súper je príkladom vyrovnanosti 7. kvalifikačnej skupiny. Islanďania síce dvakrát prehrali s Cyprom, no na druhej strane dokázali zdolať Belgičanov," povedal Jozef Barmoš, ktorý by rád zo svojimi zverencami obsadil v konečnej tabuľke 2. priečku, na ktorej sa Slováci nachádzajú aj pred záverečným duelom: "Hráči sa chcú pobiť o víťazstvo. Každý zápas je dôležitý a každý výsledok má svoju váhu. Základom bude neinkasovať."

Po piatkovom seneckom zápase belgický tréner Jean-Francois De Sart na otázku, ako vidí šance Slovákov proti Islandu, pripomenul, že dôležitú úlohu zohrá počasie. "Momentálne je v Reykjavíku okolo 10 - 12 stupňov, prší a fúka silný vietor. Je to absolútne rozdielne počasie, aké máme v súčasnosti na Slovensku," informoval agentúru SITA priamo z dejiska duelu technický vedúci SR "21" Peter Palenčík a na margo programu Kamenára a spol. dodal: "V nedeľu sme pricestovali na hotel približne o 16.00 h miestneho času (dvojhodinový posun smerom dozadu oproti SR, pozn.). Potom hráči na neďalekom ihrisku absolvovali ľahšie 35-minútové rozbehanie sa a strečing. V pondelok na nás čaká klasický predzápasový tréning v čase utorňajšieho stretnutia. Všetci hráči, ktorí s nami leteli na Island, sú zatiaľ zdravotne v poriadku a pripravení nastúpiť."

Utorňajší duel kvalifikácie ME 2009 hráčov do 21 rokov medzi Islandom a Slovenskom (19.00 h SELČ, Reykjavík) zverila UEFA do rúk luxemburským arbitrom. Hlavným rozhodcom bude 32-ročný Albert Toussaint, v úlohe asistentov sa predstavia Francois Mangen a Marco Tropeano.


Nominácia slovenskej futbalovej "dvadsaťjednotky" na záverečné vystúpenie v 7. skupine kvalifikácie o postup na ME 2009 proti Islandu:

Brankári: Tomáš Košický (Catania Calcio/Tal.), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka).

Obrancovia: Erik Čikoš (Inter Bratislava), Martin Tóth (FC Nitra), Martin Nosek (MFK Dubnica), Lukáš Džogan (MFK Košice), Ivan Janek (Slovan Bratislava), Ivan Cíferský (Spartak Trnava).

Stredopoliari: Juraj Kucka (MFK Ružomberok), Kamil Kuzma (MFK Košice), Roman Gergel (AS Trenčín), Vladimír Weiss ml. (Manchester City/Angl.), Miroslav Stoch (FC Chelsea/Angl.), Tomáš Zápotoka (MFK Dubnica).

Útočníci: Juraj Piroska (Artmedia Petržalka), Tomáš Majtán (Inter Bratislava), Jakub Sylvestr (ŠK Slovan Bratislava).


Aktuálna tabuľka 7. skupiny:

1. Rakúsko 8 6 2 0 12:6 20 - istý postup do vyraďovacej fázy

2. Slovensko 7 2 3 2 12:11 9

3. Belgicko 7 2 2 3 10:9 8

4. Island 7 1 3 3 5:8 6

5. Cyprus 7 2 0 5 7:12 6


Nachádzate sa tu:
Domov