Do slovenskej hokejovej ligy definitívne vstupujú maďarské kluby

Hokejisti Miškovca na ilustračnej fotografii.
Hokejisti Miškovca na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR /DUNA/MTI)
Juraj Berzedi|14. jún 2018 o 13:32

Liga bude mať nový formát. Titul môže získať aj desiate mužstvo po základnej časti.

BRATISLAVA. Hajrá, Hajrá! Na slovenských hokejových štadiónoch sa už bude povzbudzovať aj po maďarsky.

Slovenská Tipsport liga sa totiž od nasledujúcej sezóny rozšíri o dvoch maďarských účastníkov - MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec.

Potvrdil to Richard Lintner, šéf spoločnosti Pro-Hokej, ktorá súťaž riadi. Od septembra tak bude mať Tipsport liga dvanásť členov.

Pilotný projekt je zatiaľ na jednu sezónu.

Pozrite si, ako Lintner a Gergely oznamovali vstup maďarských klubov do Tipsport ligy: fotogaléria

14.6.2018

Lintner chce kluby aj z ďalších krajín

O vstupe maďarských klubov do slovenskej súťaže sa hovorilo už dlhšie. Teraz je to realita. Tipsport liga sa stane súťažou s medzinárodným presahom.

"Týmto krokom potvrdí dominanciu medzi športovými ligami v regióne," tvrdí Lintner.

"Je to dobrá správa pre slovenský hokej. Zdvihneme športovú úroveň i spoločenskú prestíž našej ligy. Taktiež zvýšime záujem fanúšikov aj obchodných partnerov," doplnil.

Príchodom maďarských klubov sa to podľa Lintnera len začína.

"Naša ambícia je smelšia a budeme sa snažiť rozširovať ligu aj o účastníkov z ďalších krajín. Do tohto ročníka Vyšehradského pohára by sme radi zaradili aj tímy z Poľska," reagoval.

Finalistami poľskej ligy v predošlej sezóne boli Katovice a Tychy.

Zmení sa formát súťaže

Nasledujúca sezóna bude mať 55 kôl základnej časti. Majstrom Slovenska sa môže stať aj tím, ktorý skončí už v semifinále play off.

"Ak by sa zahraničný účastník stal víťazom ligy, slovenským majstrom sa stane najvyššie postavený účastník v rámci play off, ktorý sa dostane aj do Ligy majstrov," naznačil Lintner.

Keďže súťaž bude mať dvanásť účastníkov, odohrá sa aj kvalifikácia pred play off, do ktorej sa zapoja mužstvá na 7. až 10. mieste.

O dve miestenky do štvrťfinále si zahrajú štyri tímy na tri víťazné zápasy. Titul môže teda získať aj desiaty klub po základnej časti.

V predošlých dvoch ročníkoch sa hralo play out medzi dvoma najhoršími tímami Tipsport ligy a dvoma najlepšími mužstvami z prvej ligy.

Tento formát sa zmení - najhorší slovenský tím bude bojovať o udržanie v baráži s víťazom I. ligy. Hrať sa bude na štyri víťazstvá.

O spolupráci sa špekulovalo už dlhšie

Oba maďarské tímy splnili finančné a administratívne podmienky na vstup do súťaže a dostali aj súhlas od všetkých slovenských členov.

Nová vláda Viktora Orbána v minulých dňoch odsúhlasila pre Maďarský hokejový zväz finančnú podporu 600 miliónov forintov (1,85 milióna eur) na rozvojové projekty.

Väčšinu z týchto peňazí dostane hokejový zväz už v júni a podľa maďarských médií pôjdu na zaplatenie štartovného pre MAC Budapešť a Miškovec v Tipsport lige.

Podľa denníka Nemzeti sport bude stáť účasť každého maďarského tímu v slovenskej lige 500-tisíc eur, dovedna teda zaplatia milión.

MAC Budapešť a Miškovec patria k maďarskej špičke, v posledných troch sezónach bojovali o titul. Ďalší elitný maďarský klub Fehérvár AV19 pôsobí už desať rokov v rakúskej lige EBEL.

Sezóna 2018/2019 - základné informácie:

Sezóna 2018/2019 bude mať 55 kôl základnej časti. Každý tím vrátane maďarských navyše odohrá aj dva zápasy so slovenskou reprezentáciou do 20 rokov.

Keďže liga bude mať 12 účastníkov, bude sa hrať aj kvalifikácia pred play off, do ktorej sa zapoja mužstvá na 7. - 10. mieste a o postup do štvrťfinále si zahrajú série na tri víťazné zápasy.

Maďarské kluby môžu vyhrať ligu, no nemôžu sa stať majstrami Slovenska, takže k Poháru Vladimíra Dzurillu vznikne druhý pre víťaza súťaže.

Najhorší slovenský tím bude bojovať o udržanie v baráži s víťazom I. ligy v sérii na štyri víťazstvá.

Súťaž odštartuje 14. septembra, základná časť sa skončí už koncom februára. Dôvodom sú MS v hokeji 2019 na Slovensku a s nimi spojená potrebná rekonštrukcia štadióna v Košiciach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Do slovenskej hokejovej ligy definitívne vstupujú maďarské kluby