Šatan zostáva šéfom hokeja, vo výkonnom výbore je aj Hrubý, Lažo či Handzuš

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: SITA)
Sportnet|9. máj 2022 o 17:34 (aktualizované 9. máj 2022 o 20:21)

Vo voľbách Šatan zdolal Ľudovíta Jurínyiho.

BRATISLAVA. Štyri dni pred úvodným zápasom slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta vo Fínsku je jasné, že aj po šampionáte bude na čele slovenského hokeja Miroslav Šatan.

Bývalý skvelý útočník a držiteľ štyroch medailí z MS uspel vo voľbách na kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja v súboji s riaditeľom HK Poprad Ľudovítom Jurínyim. 

Šatan získal vo voľbách 232 hlasov, Jurinyi 139. Delegáti na pondelňajšom zasadnutí Kongresu SZĽH odovzdali 80 volebných lístkov, pričom všetky boli platné. Informácie priniesol web hockeyslovakia.sk.

Nové štvorročné funkčné obdobie členov orgánov SZĽH zvolených na Kongrese SZĽH začne plynúť 27. júna 2022.

Spoznali sme aj členov Výkonného výboru SZĽH. Ako zástupcu športovcov si delegáti najskôr zvolili Miroslava Laža (224 hlasov). Doplnili ho Michal Handzuš (228 hlasov), Miroslav Dráb (226), Jozef Kužma (226), Miroslav Lipovský (216), Dušan Mráz (190), Branislav Semančík (176), Rudolf Hrubý (172).

Prvá voľba nevyšla

Kongres sa mal konať už v marci, no nebol uznášaniaschopný. K hlasovaniu o hlavných bodoch ani neprišlo, keďže sa neprezentoval dostatočný počet klubov, hoci ich zástupcovia boli prítomní. Pri prezentácii delegátov sa nenašla potrebná dvojtretinová väčšina hlasov od všetkých riadnych členov SZĽH.

Ako dôvod uviedli, že nebolo jasné, ktorý delegát bude mať koľko hlasov. Delegáti klubov z jednotlivých súťaží majú rozdielny počet hlasov, a keďže sa kongres uskutočnil v priebehu sezóny, nebolo podľa nich jasné, či sa budú hlasy počítať podľa aktuálneho ročníka alebo posledného skončeného. O novom termíne kongresu rozhodol Výkonný výbor SZĽH 7. apríla.

Opakovaný kongres sa už teda konal po sezóne, len štyri dni pred začiatkom MS vo Fínsku. Tentoraz bol už uznášaniaschopný, z prítomných 81 delegátov s celkovým počtom 372 hlasov sa prihlásilo 79 delegátov s 357 hlasmi.

Prítomní zástupcovia klubov si následne schválili kongresový program a rokovací poriadok. V ňom došlo k úprave, voľba prezidenta a voľby do orgánov SZĽH sa uskutočnili prostredníctvom tajného hlasovania s využitím papierových lístkov.

Po voľbe pracovných skupín nasledovala prezentácia správy prezidenta SZĽH od Šatana. Miroslav Lipovský predniesol správu o činnosti Výkonného výboru SZĽH a Jaromír Šmátrala správu o činnosti Dozornej rady SZĽH.

Odsúhlasili rozpočet

Po obedňajšej prestávke delegáti schválili úpravu definície vekových kategórii pre prebiehajúci olympijský cyklus. Zmena príde do praxe na začiatku sezóny 2022/2023. V novom modeli už nefiguruje kategória "kadeti" ani príslušná "liga kadetov".

Zmena vychádza z návrhu Komisie mládeže SZĽH, ktorá ju vyše trištvrte roka konzultovala a upravovala s mládežníckymi klubmi aj prostredníctvom seminárov.

Následne delegáti odsúhlasili rozpočet na rok 2022. Ako uviedol web SZĽH, hokejové hnutie bude hospodáriť najmä s príspevkom od ministerstva školstva, ktorý bude vo výške 9,5 miliónov eur. Z roku 2021 disponuje zväz ušetrenou čiastkou 1,2 milióna eur.

Rozpočet tiež počíta s komerčným zdrojmi vo výške 1,2 milióna eur za marketingové práva a štartovným vo výške 536-tisíc eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šatan zostáva šéfom hokeja, vo výkonnom výbore je aj Hrubý, Lažo či Handzuš