Micheľ sa stal šéfom medzinárodného oddelenia Šachťoru

SITA|28. okt 2008 o 11:53

Už bývalý úspešný rozhodca zamieril na Ukrajinu, kde bude riadiť medzinárocné oddelenie klubu z Donecka.

DONECK. Bývalý slovenský futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ, ktorý pred niekoľkými dňami z osobných a zdravotných dôvodov náhle ukončil svoju úspešnú kariéru, sa v pondelok stal riaditeľom nového medzinárodného oddelenia popredného ukrajinského klubu Šachťor Doneck.

Informáciu o spolupráci 40-ročného stropkovského rodáka s účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov 2008/2009 priniesla oficiálna internetová stránka klubu. Ľuboš Micheľ bude v novej funkcii zodpovedný za organizovanie a prípravu zápasov Šachťoru na medzinárodnej scéne, predovšetkým v súvislosti s vystúpeniami Donecka v Lige majstrov či Pohári UEFA.

V jeho kompetencii je aj manažovanie zápasov mládežníckej futbalovej akadémie klubu na európskej úrovni. Klub miliardára Rinata Achmetova ešte minulý piatok prostredníctvom svojho hovorcu Ruslana Marmazova označil medializovanú dohodu o spolupráci s Ľubošom Micheľom za dohady a špekulácie, o tri dni neskôr sa však kuloárne informácie potvrdili.

Ľuboš Micheľ, druhý najlepší rozhodca sveta v roku 2006, bezprostredne po svojom rozhodnutí o ukončení kariéry nechcel špecifikovať svoje ďalšie pôsobisko a tajil ho ešte aj v pondelok predpoludním, keď ho agentúra SITA zastihla pred odletom do zahraničia. Ako sa neskôr ukázalo, smeroval do Donecka.

V pondelok večer sa veci okolo Micheľa definitívne vyjasnili. "Dohodol som sa s vedením Šachťoru, že budem pracovať pre tento ukrajinský klub v pozícii manažéra medzinárodných vzťahov. Zmluva je podpísaná na tri roky," citovalo Micheľove slová utorňajšie vydanie denníka Šport.

Vrcholom Micheľovej rozhodcovskej kariéry bol finálový zápas Ligy majstrov 2007/2008 v Moskve medzi dvoma anglickými mužstvami FC Chelsea a Manchester United, v ktorom "červení diabli" vyhrali až po penaltovom rozstrele. V roku 2003 rozhodoval Micheľ v španielskej Seville aj finále Pohára UEFA medzi FC Porto a Celticom Glasgow (3:2).

V LM debutoval v roku 1998 a v tejto prestížnej súťaži odpískal dovedna 50 duelov. Absolvent pedagogiky na UPJŠ v Prešove účinkoval na dvoch svetových šampionátoch. V roku 2002 v Kórejskej republike a Japonsku viedol ako hlavný arbiter duel Paraguaj - JAR, o štyri roky neskôr na MS v Nemecku sa dostal na trávnik až trikrát (Portugalsko - Mexiko, Brazília - Ghana a štvrťfinále Argentína - Nemecko). Na európskom šampionáte v roku 2004 v Portugalsku dostal šancu v troch stretnutiach a o štyri roky neskôr na ME vo Švajčiarsku a Rakúsku rozhodoval tiež tri razy (Švajčiarsko - Turecko, Francúzsko - Taliansko a štvrťfinále Holandsko - Rusko). Jeden z vôbec najlepších slovenských arbitrov v histórii viedol aj stretnutia na olympijskom turnaji v roku 2000 v Sydney a pískal finále Pohára konfederácií FIFA 2005 v Nemecku medzi Brazíliou a Argentínou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Micheľ sa stal šéfom medzinárodného oddelenia Šachťoru