Kontroverzný kustód čelí obvineniam z rasizmu. Pripravia ho o olympiádu?

Incident po zápase Michalovce - Spišská Nová Ves.
Incident po zápase Michalovce - Spišská Nová Ves. (Autor: TASR – Roman Hanc)
Sportnet|16. jan 2022 o 21:47

Nechutnosti v zápase Michalovce - Spišská Nová Ves môžu mať dohru.

BRATISLAVA. Nechutný záver piatkového zápasu extraligy medzi Michalovcami a Spišskou Novou Vsou môže mať dohru. Masér a kustód domácich Marek Jenčík čelí obvineniam z rasizmu. Člen michalovskej kabíny pritom pôsobí aj pri národnom tíme, s ktorým by mal odcestovať aj na olympijské hry do Pekingu.

Čo sa vlastne v Michalovciach stalo?

Po zápase sa pred šatňou Spišiakov strhla bitka, do ktorej sa zapojili hráči, ako aj usporiadatelia a členovia realizačného tímu.

Konflikt sa mal následne preniesť pred michalovský štadión, kde sa strhla ďalšia bitka. Na mieste musela zasahovať aj polícia.

Podľa našich informácii boli rozbuškou rasistické pokriky z tribún, ktoré v 3. tretine smerovali na duo hráčov Spišskej Novej Vsi Arvin Atwal, Matt Petgrave. Obaja sú Afroameričania.

Druhý menovaný následne smerom k tribúne, ako aj striedačke domácich, ukázal prostredník, čo ešte viac rozvírilo vášne.

Matt Petgrave.
Matt Petgrave. (Autor: Reprefoto: YouTube)

Najaktívnejší mal byť masér a kustód Michaloviec Jenčík, ktorý mal smerom k hráčom Spišiakov mať rovnako rasistické prejavy.

„Sme sklamaní z konania niektorých osôb počas a hlavne po zápase. Správanie, aké predviedli, je absolútne neprípustné a ponižujúce. Urážanie kohokoľvek rasistickými gestami a pokrikmi nepatrí do žiadnej spoločnosti. Kustód domáceho tímu bol za podobne incidenty už viackrát riešený. Náš klub má v stanovách okrem iných bodov aj bod o okamžitom vylúčení člena klubu, ak sa u neho prejavia prvky rasizmu,“ uviedol tím zo Spiša vo svojom stanovisku.

Jenčíkovo konanie "naštartovalo" aj kapitána Spišiakov Branislava Rapáča, ktorý sa s ním dostal najskôr do slovnej a následne aj fyzickej potýčky.

Svoj pohľad na situáciu poskytol pre RTVS aj samotný Jenčík. "Rapáč mi začal nadávať a tak som išiel za ním a povedal som mu, či má nejaký problém. Proste tam bola slovná výmena, potom som šiel nabok, potom tam ešte kolega trošku skočil, boli tam trošku naťahovačky a to bolo asi všetko."

Prípadný rasizmus odsúdil aj tím z Michaloviec. V stanovisku pripojil, že počká na závery vyšetrovania.

Jedno je isté. Kustód Jenčík je kontroverznou postavou.

Počas posledného play-off minulý rok sa v zápase jeho tímu s Duklou Trenčín dostal do slovnej a takmer aj fyzickej potýčky s Brankom Radivojevičom či členmi hráčskeho kádra súpera. Kohútov od seba dostali až bezpečnostné zložky.

Jenčík je pritom aj členom reprezentácie, s ktorou by mal odcestovať o pár dní do dejiska olympijských hier v Pekingu.

Prekaziť mu to môže zásah Disciplinárnej komisie SZĽH. Ak tá bude celý prípad riešiť a Jenčíka uzná vinným, dá sa predpokladať, že možným trestom bude aj vyradenie z národného mužstva.

Členmi Disciplinárnej komisie SZĽH sú Rastislav Jakubovič, Branislav Jánoš, Vladimír Kontšek, Branislav Kvetan a Matúš Meszároš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Kontroverzný kustód čelí obvineniam z rasizmu. Pripravia ho o olympiádu?