Meldónium už nepotrebujú. Máme účinnejšie látky, vravia Rusi

Maria Šarapovová.
Maria Šarapovová. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|20. apr 2017 o 15:34

Ruská agentúra, ktorá zabezpečuje liečivá pre reprezentantov, sa pochválila, že má náhradu za zakázané meldónium.

BRATISLAVA. Pred rokom to bolo jeden pozitívny nález za druhým. Vyše tristo športovcov neprešlo dopingovým testom, medzi nimi dokonca aj slovenský zápasník István Lévai. Meldónium akoby bolo hitom. Zistilo sa, že ho užívali stovky a stovky športovcov, keď ho Svetová antidopingová agentúra zaradila medzi zakázané, počet pozitívnych nálezov bol šokujúco vysoký.

O rok neskôr je látka už zastaraná. Aspoň to tvrdí to šéf Federálnej medicínsko-biologickej agentúry (FMBA) Vladimir Ujba.

„Meldónium už nie je aktuálne,“ vyhlásil Ujba pre agentúru R-Sport. „Máme medikamenty, ktoré ho dokážu nahradiť, nie sú na zozname zakázaných látok a sú dokonca účinnejšie.“

Agentúra FMBA má za úlohu zabezpečovať podporu v oblasti liečiv pre ruských reprezentantov. Či už tieto nové medikamenty niektorí športovci užívajú, Ujba neuviedol a rovnako neprezradil ani názvy nových preparátov.

Toto vyhlásenie prišlo iba týždeň predtým, čo sa má na kurty vrátiť športovkyňa, ktorá meldónium preslávila najviac. Tenistka Maria Šarapovová mala pozitívny nález vlani na Australian Open. Priznala sa, že ho užívala viac ako desať rokov.

Obhajovala sa, že to bolo na radu lekárov, pretože mala problémy so srdcom a nedostatok magnézia.

Za pozitívny test dostala 15-mesačný trest. Budúci týždeň uplynie. Šarapovová nastúpi na turnaji v Stuttgarte.

Meldónium pomáha zlepšiť metabolizmus glukózy pri extrémnej záťaži. Podľa výrobcu tak má chrániť srdce pred infarktom, lenže pre športovcov v skvelej kondícii to znamená aj to, že fyzicky náročné momenty budú zvládať lepšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Meldónium už nepotrebujú. Máme účinnejšie látky, vravia Rusi