Medzi najlepšími hokejistami NHL sú traja Slováci

Marián Hossa (vľavo) a Marián Gáborík.
Marián Hossa (vľavo) a Marián Gáborík. (Autor: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
SITA|9. nov 2010 o 09:36

V elitnej päťdesiatke najlepších hokejistov NHL sa umiestnili aj traja Slováci: Marián Gáborík, Zdeno Chára a Marián Hossa.

NEW YORK. Internetová stránka Bleacher Report zverejnila rebríček elitnej päťdesiatky najlepších hokejistov pôsobiacich v súčasnosti v zámorskej NHL a zaradila medzi nich aj troch Slovákov: Mariána Gáboríka (22.), Zdena Cháru (24.) a Mariána Hossu (29.).

Marián Gáborík: Má na prvú desiatku

Spomedzi Slovákov sa najvyššie vyšplhal útočník New York Rangers Marián Gáborík, na adresu ktorého autor spomenutého rebríčka napísal: "Vo svojej prvej sezóne v službách Rangers bol hlavným ťahúňom ofenzívy mužstva a presvedčil o svojich kvalitách. Čo je dôležitejšie, dokázal, že jeho telo vydrží celosezónnu záťaž."

"Jeho strela pripomína Joa Sakica, je nepochybne jedna z najrýchlejších, najpresnejších a najnebezpečnejších v celej lige. Navyše disponuje ohromnou rýchlosťou, Gáborík je jedným z najrýchlejších hráčov v súťaži, ktorý dokáže akcelerovať na maximum zo zopár krokov. Iba vinou zranení zaostal v hodnotení za Kovaľčukom a Parisom. Ak zostane zdravý, bude patriť medzi najlepších zakončovateľov a môže sa posunúť do elitnej desiatky."

Zdeno Chára: Jeden za najlepších obrancov

O dve priečky nižšie za 28-ročným rodákom z Trenčína figuruje kapitán Boston Bruins Zdeno Chára. Mohutnému obrancovi, ktorý sa tešil zo zisku Norrisovej trofeje za sezónu 2008/2009, patrí 24. miesto.

"Najtvrdšia strela. Chára zaznamenal päť sezón za sebou s desať a viac gólmi, no v predošlej sa do čierneho trafil iba sedemkrát, dosiahol však 44 bodov. Tímu pomohol dôraznou hrou do tela a množstvom zblokovaných striel. Parí medzi najlepších obrancov v lige," skonštatoval na margo 33-ročného kapitána slovenskej reprezentácie z olympijského turnaja 2010 zostavovateľ poradia.

Marián Hossa: Sila aj technika

Trenčiansku hokejovú školu zastupuje aj Marián Hossa na 29. mieste. "Po dvoch neúspešných účinkovaniach vo finále play-off sa v drese Chicaga konečne tešil zo zisku Stanley Cupu. Jeho prvú sezónu v drese Blackhawks poznačili zranenia, napriek tomu však zaznamenal takmer bod na zápas. Hossa je platným v ofenzíve i defenzíve, päťkrát v kariére sa dostal cez hranicu 35 gólov."

"Je mimoriadne náročné odstaviť ho od puku, disponuje veľkou fyzickou silou i technickou zdatnosťou. Problémom by mohla byť jeho forma v play-off, kde sa mu nie vždy podarí zopakovať výkony zo základnej časti," zhodnotil staršieho z bratskej dvojice Hossovcov portál Bleacher Report.

Najlepší je Crosby

Víťazom spomenutého renkingu sa stal útočník Pittsburgh Penguins Sidney Crosby, ktorý predstihol Alexandra Ovečkina a Pavla Daciuka. Syn legendy slovenského hokeja Petra Šťastného Paul Stastny sa umiestnil na 47. priečke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Medzi najlepšími hokejistami NHL sú traja Slováci