Vybojoval si olympiádu. Beňuš získal striebro na majstrovstvách Európy

Matej Beňuš.
Matej Beňuš. (Autor: TASR)
TASR, Sportnet|9. máj 2021 o 15:16 (aktualizované 9. máj 2021 o 16:13)

Martikán skončil siedmy.

ME vo vodnom slalome

C1 - muži:

1.

Denis Gargaud Chanut

Francúzsko

87,55 s (0)

2.

Matej Beňuš

Slovensko

88,65 s (0)

3.

Sideris Tasiadis

Nemecko

89,47 (0)

7.

Michal Martikán

Slovensko

90,77 (0)

16.

Alexander Slafkovský

Slovensko

92,90 (0) - nepostúpil do finále

IVREA. Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš bude v Tokiu obhajovať striebornú medailu v C1 z OH 2016.

Účasť v Japonsku si vybojoval na ME v Ivrei, keď v nedeľnom finále obsadil druhé miesto. Jeho krajan Michal Martikán bol na siedmej priečke. Alexander Slafkovský nepostúpil do finále.

Beňuš predviedol čistú a svižnú jazdu, rýchlejší bol iba Francúz Denis Gargaud Chanut, ktorý najprv inkasoval 50-sekundovú penalizáciu, ale neskôr ju rozhodcovia odvolali a s 1,10-sekundovým náskokom získal zlato.

Tretí bol Nemec Sideris Tasiadis s mankom 1,92 s na víťaza. Martikán sa vyhol penalizácii, ale pôsobil strnulejšie a vypádloval si siedme miesto so stratou 3,22 sekundy na Gargauda Chanuta.

Beňuš si vďaka striebru vybojoval aj účasť pod piatimi kruhmi. Uľahčil mu to Slafkovský, ktorý išiel v semifinále príliš pomaly a obsadil nepostupovú 16. priečku, na najlepšiu desiatku mu chýbalo 0,64 sekundy.

V internej nominačke uspel Beňuš s 87 bodmi, Slafkovský a Martinkán mali zhodne 83 bodov. Do úvahy sa brali tri najlepšie výsledky z ME, zo 4. a 5. kola Svetového pohára 2019 a MS v Seu d'Urgell 2019.

"Krásne to znie. Bol to veľmi dlhý nominačný súboj, mal som tých najťažších súperov a preto som nesmierne šťastný. Ono sa to ľahko povie, že nerozmýšľať nad tým, ale v kútiku duše to tam je. Snažil som sa koncentrovať na svoj výkon, neurobiť veľkú chybu," citoval Beňuša web Slovenskej kanoistiky canoe.sk.

Martikán sa vyhol penalizácii, ale pôsobil strnulejšie a vypádloval si siedme miesto so stratou 3,22 sekundy na Gargauda Chanuta.

Dvojnásobný olympijský víťaz nepridá šiestu účasť pod piatimi kruhmi, pred ME bol v najhoršej pozícii v rámci internej kvalifikácie, no po definitíve netajil sklamanie.

"Škoda, no, jazdilo sa mi celkom dobre, vo finálovej jazde som spravil pár chybičiek, zle som zareagoval na vodu na jednom mieste a stratil som čas. Taký je vodný slalom," povedal podľa canoe.sk 41-ročný Martikán.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Vybojoval si olympiádu. Beňuš získal striebro na majstrovstvách Európy