Defenzívna skala Fehérváry: Niektoré strely som rozdýchaval aj niekoľko dní

Martin Fehérváry sa teší zo svojho prvého gólu v NHL.
Martin Fehérváry sa teší zo svojho prvého gólu v NHL. (Autor: Reuters)
Stanislav Benčat|7. dec 2021 o 06:00

Je mi dosť smutno, čo sa deje na Slovensku, hovorí.

V minulej sezóne márne čakal na čo i len jeden štart v NHL, v tejto je neodmysliteľnou súčasťou zostavy Washingtonu. MARTIN FEHÉRVÁRY strelil prvý slovenský gól v tejto sezóne profiligy. 

Jeho dobré výkony sú prísľubom aj pre reprezentáciu, na ktorú čaká vo februári olympijský turnaj. Nielen o zámorskej lige a národnom tíme hovoril 22-ročný Bratislavčan v rozhovore pre Sportnet.

Stabilne hrávate v prvej obrane Washingtonu, v klube ste najlepší defenzívny hráč mesiaca november. Ako sa to počúva?

Krásne. Hrávam pravidelne v NHL, čím sa mi splnil sen. Liga je náročná, ale o to viac makám každý deň, aby som bol jej súčasťou. Mám okolo seba skvelých spoluhráčov, od ktorých sa mám čo učiť. Mám najvyššie ambície, chcem sa neustále zlepšovať, byť najlepší.

Vnímate to, špeciálne po sklamaní z minulej sezóny, ako veľké zadosťučinenie?

Určite áno. Po minulom ročníku som bol dosť nahnevaný, na druhej strane som to vnímal ako skúšku mojej vytrvalosti. Oplatilo sa. Teraz mám všetko vo vlastných rukách.

Odrazovým mostíkom bola už príprava, kde ste hrávali pravidelne a dobre...

Vedel som, že do kempu prichádzam kvalitne pripravený. Celý život som tvrdo drel, aby som sa do NHL dostal. Toto leto nebolo výnimkou. Každý, kto ma pozná, vie, čo pre mňa hokej a sen o profilige znamená.

Ste špecifický hráč. Kondičný tréner Martin Trebatický konštatoval, že hokejisti počas leta zhadzujú 2 až 3 % tuku, aby sa dostali na úroveň 10 %. Vy sa však konštantne držíte na hranici 8 %. Čím to je?

Musím sa poďakovať svojim rodičom za dobrú genetiku (úsmev). Odmala som bol šľachovitý, vyrysovaný, hoci som aj nič nerobil. S váhou som nemal nikdy problém. Na druhej strane, baví ma cvičiť. Neustále niečo robím. Do posilňovne chodím aj sám, zahrám si tenis, futbal. Nikdy pritom nejdem len tak, na pol plynu. Pokiaľ sa nezničím, nemá to pre mňa zmysel.

Túto vlastnosť si na vás musia ceniť aj v Amerike.

Nie je to len o tom, ako človek vyzerá, ale celkovo o fyzickej výkonnosti. Tá je u mňa na vysokej úrovni. Vždy som bol v top päťke. Môjmu štýlu hry to len napomáha.

Napriek tomu, naskočiť do NHL v prvej formácii po boku Johna Carlsona, neznie vám to stále ako sen?

Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. Príde mi to, akoby sa len včera začal kemp, pritom je už december. Užívam si hrať po boku Johnnyho. Hrať s ním je skvelé.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Defenzívna skala Fehérváry: Niektoré strely som rozdýchaval aj niekoľko dní