Martikán uveril až na stupňoch pre víťazov

SITA|12. aug 2008 o 15:01

Michal Martikán je od utorka najúspešnejším vodným slalomárom olympijskej histórie.

PEKING 12. augusta (SITA) -

K zlatu z Atlanty 1996 a dvom striebram zo Sydney 2000 a Atén 2004 pridal v čínskom Pekingu po dvanástich rokoch svoj druhý triumf a v bilancii predstihol svojho veľkého konkurenta Tonyho Estangueta.

Martikán najlepším vodným slalomárom olympijskej histórie

Zisku zlata po aténskej skúsenosti uveril v areáli Šun-ji až počas slávnostného ceremoniálu. Navyše za dvanásť rokov sa vodný slalom úplne zmenil - nové pravidlá, iné typy lodí. "Sú to skvelé pocity. Oproti Atlante sa toho už veľa zmenilo. Dnes to boli úplne iné preteky, iná voda, iné pravidlá ako v roku 1996. Obe medaily sú zlaté, a preto si ich cením veľmi vysoko. Mám síce už veľa rôznych medailí, ale každá je jedinečná," povedal zlatom ovenčený Michal Martikán.

V oboch jazdách bol najrýchlejší

V Šun-ji dosiahol v oboch utorňajších jazdách najrýchlejší čas, aj keď sa v nich nevyhol chybičkám. V oboch si k času pripísal po dve trestné body a v celkovom súčte mal pred strieborným Davidom Florencom z Veľkej Británie náskok 1,96 sekundy. "Obe jazdy boli podobné, niečo som v nich išiel lepšie, niečo horšie.

Obe boli dostatočne rýchle. V prvej sa mi pred štvrtou bránkou zmenila voda, vyhodilo ma to do žŕdky. Potom som musel ísť čo najrýchlejšie, aby som zmazal stratu. Niečo sa mi podarilo, niečo nie. V druhej som chcel ísť čo najlepšie, drobné chybičky sa však aj v nej objavili," opisoval svoje jazdy čerstvý a šťastný olympijský víťaz.

Taktizovať sa na tejto vode nevypláca

Pred finále vedel, že mu zlato vynesie dobrá jazda. Taktizovať sa nechystal, aj keď pred Čechom Ježkom viedol o 93 stotín sekundy.

"Taktizovať sa na tejto vode nevypláca. Náskok nebol až taký veľký. Musel som ísť dobre aj druhú jazdu." Lipták sa netajil tým, že by mu vyhovovala ešte náročnejšia trať.

Kanál v Pekingu je síce veľmi ťažký, tentoraz však stavitelia zvolili jednoduchšiu kombináciu bránok. "Už sme tu trénovali aj pri náročnejšom rozmiestnení bránok," poznamenal 29-ročný slalomár. Medzi oboma jazdami veľmi relaxovať nemohol, sústredil sa na druhú jazdu, snažil sa premyslieť si ju, potom poriadne rozpádlovať a rozcvičiť sa. Prvé telefonáty s najbližšími doma absolvoval až po pretekoch a splnení všetkých oficiálnych povinností.

Olympijská zbierka = dvakrát zlato, dvakrát striebro

Rodák z Liptovského Mikuláša má po utorku svoje miesto v histórii vodného slalomu, okrem dvoch olympijských prvenstiev je aj štvornásobným majstrom sveta. Svojmu druhému triumfu nemohol dlho uveriť.

Aj po skončení svojej jazdy ešte dlho zostal na vode a sledoval na brehu svojho otca Jozefa a členov realizačného tímu. Aj preto sa zo začiatku veľmi netešil. "Ozajstná radosť prepukla až na stupni víťazov. Po skúsenostiach z Atén som si radšej počkal až na medailu a až vtedy som uveril, že som olympijským víťazom. Ani v cieli som sa neradoval. Dovolil som si to v Aténach, vtedy mi to šťastie neprinieslo. Preto som si radšej ešte chvíľu počkal," uviedol Martikán.

Čínsky triumf neberie ako satisfakciu za 2. miesto v gréckej metropole, kde o zlato prišiel až dávno po prejazde cieľom. Rozhodcovia ho dodatočne po finále penalizovali za údajný dotyk so siedmou bránkou dvoma trestnými sekundami a prehral o dvanásť stotín s Tonym Estanguetom. Francúz tentoraz do finále nepostúpil.

Martikán je o milión korún bohatší

Za prvenstvo v Pekingu by od Slovenského olympijského výboru mal Martikán zinkasovať finančnú prémiu vo výške 1 milióna korún. Zatiaľ nevie, čo s ňou spraví. Už teraz však avizuje, že si bude musieť zaobstarať skrinku na všetky medaily, ktoré získal.

"Miesto sa doma určite niekde nájde," podotkol Martikán, ktorý sa už teší na stretnutie so svojou manželkou a trojročnou dcérou Tamarou. Tá už začína vnímať, že má úspešného otca, aj keď ešte nerozozná, či vyhral olympijské hry alebo obyčajné preteky. Rodina je pre Martikána veľkou oporou.

Úspešný slovenský športovec na koniec kariéry ešte nemyslí. Pred sebou má ďalšiu motiváciu, zlato by chcel získať aj v Londýne 2012. O štyri roky bude mať 33 rokov a tretie olympijské zlato je preňho novou výzvou. "V Pekingu je najťažšia umelá trať na svete, ale dúfam, že v Londýne bude ešte lepšia ako tu. Do ďalších olympijských hier sa ešte môžu zmeniť pravidlá, aj keď už asi nie tak výrazne ako od Atlanty," dodal Martikán.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Martikán uveril až na stupňoch pre víťazov