Marek Svatoš dal v príprave NHL gól, nastúpil aj Marcinko

Marek Svatoš
Marek Svatoš (Autor: ILUSTRAČNÉ - AP)
TASR|18. sep 2009 o 07:59

Marek Svatoš z Colorada Avalanche sa ako jediný Slovák presadil v noci v prípravných zápasoch NHL.

NEW YORK. Jediným zo slovenských hokejistov, ktorý sa v noci na piatok zapísal do streleckej listiny v rámci prípravných stretnutí zámorskej NHL, bol Marek Svatoš z Colorada Avalanche. Gólom do siete Dallasu pomohol k výhre svojho tímu 3:1.

Premiéru v drese NY Islanders si odkrútil 21-ročný Tomáš Marcinko, no v zápase proti Calgary sa tešil z víťazstva 5:4 po nájazdových rostreloch jeho súper. O triumfe plameňov rozhodol vo premeneným nájazdom Theoran Fleury, 41-ročný veterán si tak otvoril ďalšiu kapitolu v najprestížnejšej lige sveta. Play off pripomínajúci vypätý duel zatienilo zranenie útočníka Isles Kylea Okposa, ktorý musel opustiť klzisko po tvrdom strete s Dionom Phaneufom na nosidlách. Po incidente došlo aj k niekoľkým šarvátkam a bitkám, ich terčom sa stal "vinník" Phaneuf.

Proti Washingtonu sa nedarilo domácemu Buffalu, ktorý prehral s tímom z hlavného mesta 3:4 po predĺžení, Andrej Sekera v drese Sabres patril v zápase medzi najvyťaženejších hráčov, Milan Jurčina chýbal na súpiske Caps.

Hossova rehabilitácia podľa plánu, Gáboríka šetria

Zdravotný stav dvoch najjagavejších slovenských útočných hokejových hviezd sa zlepšuje Marián Hossa, ktorý sa 24. júla podrobil operácii natrhnutej manžety rotátora v pravom ramene, pokračuje v rehabilitácii podľa plánu. "Všetko ide podľa očakávania," konštatoval generálny manažér "čiernych jastrabov" Stan Bowman a dodal: "Lekári, ktorí ho vyšetrovali počas prípravného kempu, sú nadšení z jeho pokroku v rehabilitácii." Pokiaľ bude jeho rehabilitácia pokračovať týmto tempom, bude môcť slovenský krídelník zasiahnuť do zápasového kolotoča NHL už v novembri.

Marian Gáborík už v kempe New York Rangers trénuje aj na ľade, stále sa však nezapája do tréningových či prípravných zápasov. Trenčiansky odchovanec mal v predchádzajúcej sezóne problémy s bedrovým kĺbom, ktoré musela v januári vyriešiť operácia. Pre problémy so slabinami Gáboríka počas úvodných tréningových cvičení v novom pôsobisku Rangers šetrili. Takisto vynechá prípravné duely "jazdcov" v tomto týždni. Najskôr sa môže v stretnutí objaviť v pondelok, no jeho zápasový debut za svoj nový tím sa presunie asi až do druhej polovice budúceho týždňa.

Višňovský je už úplne fit

Po počiatočných opatrných prognózach o návrate slovenského hokejového obrancu Ľubomíra Višňovského po zranení ramena sa vo štvrtok situácia zmenila. Lekársky tím jeho klubu Edmonton Oilers dovolil skúsenému zadákovi už plnú záťaž aj s fyzickými kontaktmi.

"Som pripravený nastúpiť v zápase, v riadnom dueli NHL. Pokiaľ ma tréner zavolá a bude chcieť, aby som hral, budem pripravený," povedal 33-ročný bek novinárom po prvej 90-minútovej tréningovej jednotke po dlhom čase, ktorú absolvoval v edmontonskej hale Millennium Place. "Každého hráča frustruje, keď je zranený. Leto bolo ťažké, po operácii som nemal v ruke žiadnu silu, teraz sa však do nej znovu vrátila. Potrebujem hrať zápasy, lebo posledných sedem mesiacov som vôbec nehral hokej. Moja psychika i sebavedomie sú trošku otrasené, ale postupne, minútu po minúte, striedanie po striedaní a zápas po zápase by sa to malo dať v poriadku," povedal Slovák, ktorý by mal byť oporou zadných radov Oilers v novej sezóne.

Po Višňovského návrate budú mať "olejári" na modrej čiare kvalitnú šesticu, okrem neho má miesto v obrane Sheldon Souray, Dennis Grebeškov, Tom Gilbert, Steve Staios, Tom Gilbert a Ladislav Šmíd. "Myslím, že by sme to mali zobrať ako výzvu patriť k tímom s najlepšou defenzívou v lige. Návratom Ľuba sa ešte zvýši hĺbka nášho kádra vzadu, jeho vysoká minutáž je dôležitá pre tím, preto ho chceme mať zdravého," uviedol Staios.

Višňovský absolvoval operáciu pravého ramena na jar tohto roku, následkom čoho vynechal 32 zápasov základnej časti. Jeho prvý štart v novej sezóne očakávajú zámorské médiá počas nadchádzajúceho víkendu, buď v sobotu proti Vancouvru alebo v nedeľu proti NY Islanders.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marek Svatoš dal v príprave NHL gól, nastúpil aj Marcinko