Manchester City vyhral Anglický pohár

Futbalisti Manchestru City oslavujú gól do siete Stoke City.
Futbalisti Manchestru City oslavujú gól do siete Stoke City. (Autor: SITA)
SITA|14. máj 2011 o 18:03

Víťazom Anglického futbalového pohára (FA Cupu) sa v sobotu po víťazstve nad Stoke City 1:0 na londýnskom štadióne Wembley stali hráči Manchestru City.

LONDÝN. "The Citizens" tak prerušili dlhé 35-ročné čakanie na dôležitú a cennú trofej.

Klub Stoke City nedokázal triumfovať pri svojej vôbec prvej účasti vo finále najstaršej klubovej súťaže na svete. Naopak, Manchester City získal pohár piatykrát z deviatich finálových pokusov.

O jediný presný zásah v sobotňajšom stretnutí sa postaral v 75. min stredopoliar z Pobrežia Slonoviny Yaya Touré, keď sa k nemu do cesty odrazila zblokovaná strela Maria Balotelliho.

Zverenci trénera Roberta Manciniho dominovali najmä v prvom polčase, Balotelliho pokus brilantne zneškodnil Thomas Sorensen, pričom David Silva mieril zblízka vedľa. Najväčšiu šancu Stoke mal Kenwyne Jones, ale jeho snahu zmaril v 61. minúte pohotový gólman City Joe Hart.

"Je to veľmi dôležitý úspech pre nás a predovšetkým pre fanúšikov, čakali už veľmi dlho a o to je to krajšie. Vedeli sme, že hráči Stoke nám nič nedarujú zadarmo. Zaslúžia si obdiv za svoj vytrvalý boj až do poslednej minúty," povedal belgický obranca Vincent Kompany pre oficiálnu internetovú stránku City a pokračoval: "Ak sa pozriete na šance, ktoré sme si vypracovali, je evidentné, že sme zvíťazili zaslúžene. Triumfovali sme v dôležitej súťaži a je to významný krok vpred."

Prakticky neobmedzenými zdrojmi arabských majiteľov disponujúce vedenie Manchestru City preinvestovalo od roku 2008 na posilnenie kádra odhadom vyše 325 miliónov britských libier. Víťazstvo v FA Cup-e 2010/2011 je prvým zúročením uvedeného vkladu.

"Je to veľmi pekný pocit, pretože tento výsledok je odzrkadlením našej mimoriadne tvrdej práce. Trofej venujeme našim fanúšikom," podotkol stredopoliar Nigel de Jong, ktorý zabrnkal aj na mestskú rivalitu: "Manchester bude ešte dlho modrý!"

Po prvý raz v histórii anglického futbalu sa stalo, že v rovnaký deň bol zmámy víťaz národného poháru aj najvyššej ostrovnej súťaže. Navyše, oba kluby sú z Manchestru, nakoľko rekordný 19. anglický titul získali v sobotu United.

Anglický pohár FA 2010/2011 - finále:

Manchester City - Stoke City 1:0 (0:0)

Gól: 75. Touré

ManCity: Hart - Richards, Kolarov, Kompany, Lescott - De Jong, Barry (73. Johnson), Touré, Silva (90+. Vieira) - Balotelli, Tevez (87. Zabaleta).

Stoke City: Sorensen - Wilkinson, Shawcross, Huth, Wilson - Pennant, Whelan (84. Pugh), Delap (80. Carew), Etherington (62. Whitehead) - Walters, Jones.

Víťazi Anglického pohára FA od sezóny 1871/1872:

1. Manchester United (11-krát), 2. Arsenal Londýn (10), 3. Tottenham Hotspur (8), 4. Aston Villa a FC Liverpool (po 7), 6. Chelsea Londýn, Blackburn Rovers, Newcastle United (po 6), 9. FC Everton, Manchester City, The Wanderers, West Bromwich Albion (po 5), 13. Bolton Wanderers, Sheffield United a Wolverhampton Wanderers (po 4), 16. Sheffield Wednesday a West Ham United (po 3), 18. FC Bury, Nottingham Forest, Old Etonians, Preston North End, AFC Sunderland, FC Portsmouth (po 2), 24. FC Barnsley, Blackburn Olympic, FC Blackpool, Bradford City, FC Burnley, Cardiff City, Charlton Athletic, Clapham Rovers, Coventry City, Derby County, Huddersfield Town, Ipswich Town, Leeds United, Notts County, Old Carthusians, Oxford University, Royal Engineers, FC Southampton, FC Wimbledon (po 1)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»Manchester City vyhral Anglický pohár