Man City chce v FA Cupe prerušiť dlhé čakanie na trofej

David Silva (v  modrom) patrí medzi najlepších hráčov "The Citizens".
David Silva (v modrom) patrí medzi najlepších hráčov "The Citizens". (Autor: SITA/AP)
SITA|13. máj 2011 o 16:49

Anglický futbalový klub Manchester City môže prerušiť 35-ročné čakanie na dôležitú trofej.

LONDÝN. "The Citizens" sa predstavia v sobotňajšom finále Anglického pohára (FA Cupu) proti Stoke City, ktoré sa uskutoční na londýnskom štadióne Wembley s úvodným výkopom o 16.00 h SELČ. Funkcionári Manchestru City pred sezónou avizovali útok na ligový titul, no v tabuľke Premier League 2010/2011 sú dve kolá pred koncom až na štvrtom mieste. Ligový primát s najväčšou pravdepodobnosťou získa ich mestský rival Manchester United, ktorému stačí už len jediný bod na definitívu.

"Neskutočne sa teším na svoje prvé veľké finále vo funkcii trénera. Na mojich hráčov som veľmi pyšný, že sa dostali až do záverečného súboja. Vždy som sledoval finále FA Cupu v televízii, tieto zápasy majú akýsi zvláštny náboj a teším sa, že to zažijem aj osobne," nechal sa počuť taliansky kormidelník "The Citizens" Roberto Mancini a pokračoval:

"Je to obrovský moment v mojej doterajšej kariére. Pre celý Manchester bude sobota špeciálnym dňom. V prvom rade sme sa chceli dostať do budúcosezónnej Ligy majstrov, čo sa nám už podarilo. Teraz prišiel čas na to, aby sme pridali niečo navyše."

Mancini až do poslednej chvíle počká na správy o zdravotnom stave jeho kľúčového útočníka Carlosa Téveza. Argentínsky reprezentant sa len nedávno zotavil zo zranenia a mohol by dostať príležitosť vo finále najstaršej pohárovej súťaže na svete.

"Carlosov stav sa zlepšuje. Máme ešte niekoľko hodín, aby sme sa rozhodli o jeho zaradení do zostavy. V tomto momente ešte neviem povedať, či nastúpi. Rozhodneme sa až v sobotu," povedal na margo zdravotného stavu autora 22 gólov v tejto sezóne 46-ročný tréner pochádzajúci z Ancony.

Stoke City má výhodu v tom, že v lige mu už o nič nejde a pod tlakom bude jeho súper. Mužstvo z Britannia Stadium má vynikajúcu formu, čo potvrdilo nielen jednoznačným semifinálovým postupom cez Bolton (5:0), ale aj víťazstvom nad Arsenal v ostatnom ligovom vystúpení (3:1).

Tréner Stoke Tony Pulis má na Manchester City nepríjemné spomienky. V roku 1999 ako tréner Gillighamu mal vo finále baráže o účasť v najvyššej anglickej súťaži k dispozícii náskok 2:0 ešte dve minúty pred koncom. Napokon však po strelách zo značky pokutového kopu triumfovali "The Citizens" a postúpili.

"Sobotňajší duel má pre mňa väčší význam pre to, čo sa stalo pred dvanástimi rokmi. Vtedy sme si nezaslúžili prehrať a ja osobne som odvtedy nikdy nebol vo Wembley. Minulosť ma však dostatočne posilnila, aj prehry môžu mať niekedy pozitívny vplyv na vývoj vašej osobnosti," vrátil sa spomienkami do Wembley Pulis. Jeho zverenci sú však vo finále FA Cupu outsidermi.

"Vzhľadom na rozpočet i meno klubu vo svete a pri porovnaní kádrov je každému jasné, kto je favoritom. My však nemáme čo stratiť, a to nás ženie dopredu. Naším predsezónnym cieľom bolo udržať sa v Premier League, to sme splnili a teraz sa pokúsime získať aj trofej," doplnil Tony Pulis.

Stoke sa ešte nikdy nepredstavilo vo finále najstaršej klubovej súťaže na svete. Pre Manchester City to bude deviata účasť, pričom triumfoval štyrikrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»Man City chce v FA Cupe prerušiť dlhé čakanie na trofej