Stoch aj Jurkemik mladší. Nominácia Slovenska na MS v malom futbale je známa

Slovenskí reprezentanti v malom futbale na ME 2022.
Slovenskí reprezentanti v malom futbale na ME 2022. (Autor: EMF EURO 2022)
Michal Šášky|13. okt 2023 o 11:04 (aktualizované 13. okt 2023 o 11:45)

Majstrovstvá sveta sa konajú v Spojených arabských emirátoch.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentácia v malom futbale sa už čoskoro predstaví na majstrovstvách sveta v Spojených arabských emirátoch (26. október - 4. november).

Tréner Branislav Škorec v piatok oficiálne predstavil záverečnú nomináciu, v ktorej podľa očakávania nechýba jedno mimoriadne známe meno.

Slovensko si v skupine F zmeria sily postupne s s Albánskom, Anglickom a Francúzskom. Vyraďovacia fáza turnaja pokračuje od 1. novembra.

Program SR

Piatok 27.10. o 16:30
Slovensko - Albánsko

Nedeľa 29.10. o 19:15
Slovensko - Anglicko

Utorok 31.10. o 16:45
Slovensko - Francúzsko

Všetky slovenské súboje odvysiela v priamom prenose RTVS, ktorá v programe ráta až s 36 stretnutiami z celého šampionátu.

Generačná obmena

V tíme, ktorý hral v júni minulého roka na EMF EURO 2022 v Košiciach, nastalo množstvo zmien. Hneď po turnaji vystriedal trénera Ladislava Borbélyho práve Škorec.

Do tímu pribudol začiatkom roka Miroslav Stoch, bývalý hráč Chelsea, Fenerbahce, PAOK Solún či Slavie Praha. Od minulej sezóny pôsobí v treťoligovom pražskom Motorlete.

Zďaleka však nie je jediným nováčikom. V nominácii na majstrovstvá sveta zostalo oproti vlaňajšku len sedem hráčov.

Kapitánom tímu zostáva skúsený Juraj Kuhajdík. Okrem neho v ňom figurujú aj brankárska opora Stanislav Pella, či kvinteto Rudolf Beliš, Adam Bombicz, Pavol Gere, Tomáš Mikluš a Jaroslav Repa.

V 17-člennom kádri figurujú až na Stocha iba hráči slovenskej súťaže. Päť z nich je z Bratislavy, trojica z Trnavy, Košíc a Prešova, po jednom zástupcovi má Martin a Trenčín.

Medzi známe mená sa radí aj Martin Jurkemik, bývalý hráč prvoligového Ružomberka a tiež syn legendárneho trénera Ladislava Jurkemika.

„Viac sa poznáme zatiaľ len s Jurkim, s ktorým sme hrali spoločne za mládežnícke reprezentácie vo veľkom futbale, ale postupne sa zoznamujem s ďalšími,“ prezradil pre Sportnet Stoch.

„Jurki je jeden z hráčov, ktorých aj ja poznám už dlhšie,“ zapojil sa tréner Škorec. „Viem, čo v ňom je. Je silný na lopte, fyzicky je na tom dobre. Od neho konkrétne mám veľké očakávania.“

Už na európskom turnaji štartovali bývalí prvoligoví hráči ako Lukáš Janič či Matúš Paukner. Hráč rangu Miroslava Stocha je však úplne o inom.

Janič ani Paukner sa momentálne malému futbalu nevenujú. „Janič sa z osobných dôvodov nemohol zúčastniť, ale nie je vylúčené, že sa možno o polroka znova vráti. Pauknera som od februára neregistroval v malom futbale, dal sa skôr na podnikanie,“ dodal Škorec.

Radosť (zo) Stocha

„Slovensko bude opäť žiť malým futbalom,“ tešil sa v piatok na tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu v malom futbale (SZMF) Peter Králik.

„Účasť Miroslava Stocha je skvelou správou pre malý futbal na Slovensku. Osobnosť jeho formátu môže pomôcť popularite nášho športu nielen svojim menom, ale taktiež obrovskými skúsenosťami, ktoré prinesie do šatne reprezentácie,“ dodal prvý muž malého futbalu.

Na hviezdnu posilu sa teší aj Branislav Škorec, ktorý mal zatiaľ možnosť viesť Stocha iba v jednom reprezentačnom zápase. Ďalší pridá až na majstrovstvách sveta.

„Teším sa tiež z účasti Miňa Stocha, jeho kopacia technika, prehľad v hre sú nadštandardné,“ chválil reprezentačný tréner svojho zverenca.

„Cítim z neho veľkú motiváciu ukázať to najlepšie aj v reprezentačnom drese Slovenska v malom futbale,“ dodal reprezentačný tréner Škorec.

Mužstvo má na programe pred šampionátom posledný tréningový kemp, ktorý sa uskutoční od 13. do 15. októbra v púchovskej STC Aréne.

„Reprezentovať Slovensko je pre mňa vždy maximálna pocta. Odohral som veľké množstvo zápasov vo futbale za reprezentáciu, tak verím, že teraz to napodobním aj v malom futbale. Motivácia získať úspech na MS je u mňa, samozrejme, obrovská,“ poznamenal Stoch.

Najvyššie ciele

Snahou Slovákov bude nadviazať na výkony z ostatných dvoch vrcholových šampionátov.

„Postup zo základnej skupiny musí byť určite našim základným cieľom. Siedme miesto z posledných majstrovstiev sveta, 5. miesto z domáceho EURO a skvelé výsledky v príprave predurčujú, aby boli naše ambície čoraz väčšie,“ uviedol šéf zväzu Peter Králik.

Podobne to vidí aj tréner Škorec: „Sme favoritom skupiny a túto pozíciu musíme potvrdiť na ihrisku,“ povedal odhodlane.

Na prvú konfrontáciu s mimoeurópskym súperom si bude musieť so svojimi zverencami počkať až do novembrového play-off.

„Ako jediná skupina sme čisto európska. Verím, že si konfrontáciu s tímami z iných kontinentov vyskúšame vo vyraďovacej fáze,“ uzavrel Škorec.

Nominácia Slovenska

na MS v malom futbale 2023 v Spojených arabských emirátoch:

Brankári:

#24 Erik Feriančik (Martin)

#33 Stanislav Pella (Košice)

Hráči v poli:

#3 Boris Juhás (Trnava)

#6 Martin Antol (Trnava)

#7 Filip Kis (Košice)

#8 Michal Javnický (Bratislava)

#9 Miroslav Stoch (Praha)

#10 Tomáš Mikluš (Prešov)

#11 Marek Blažej (Bratislava)

#13 Samo Marušinec (Bratislava)

#14 Rudolf Beliš (Prešov)

#15 Jaroslav Repa (Trenčín)

#17 Juraj Kuhajdík (Prešov)

#21 Adam Bombicz (Trnava)

#25 Michal Böhmer (Bratislava)

#30 Pavol Gere (Košice)

#69 Martin Jurkemik (Bratislava)


Realizačný tím:

Branislav Škorec – tréner reprezentácie SR

Ondrej Kačmár st. – asistent trénera

Matúš Kocún – tímový manažér

Vladimír Papp - fyzioterapeut

Ondrej Kačmár ml. – media manažér

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Stoch aj Jurkemik mladší. Nominácia Slovenska na MS v malom futbale je známa