Stoch bol enfant terrible, mám rešpekt, vraví tréner Slovenska v malom futbale

Branislav Škorec, tréner Slovenska v malom futbale.
Branislav Škorec, tréner Slovenska v malom futbale. (Autor: Slovenský zväz malého futbalu)
Michal Šášky|6. máj 2023 o 09:00

Stocha čaká nemalé prískočné, Slováci budú hrať inak ako pod Borbélym.

V nedeľu a pondelok (7. - 8. máj) sa v Galante odohrá prestížny medzinárodný turnaj v malom futbale EMF Nations Games. Na rovnakom mieste sa konal prvýkrát v roku 2019.

Teraz prinesie ešte exkluzívnejších účastníkov, vrátane Miroslava Stocha v tíme Slovenska. Debut v reprezentácii si odkrúti zarovno s trénerom, ktorým sa stal BRANISLAV ŠKOREC.

V októbri vystriedal na lavičke duo Ladislav Borbély - Peter Ganczner, ktoré viedlo Slovensko v júni 2022 na domácich majstrovstvách Európy. Nesplnili cieľ, obsadili konečné 5. miesto.

Škorec je bývalý asistent trénera futsalovej reprezentácie Slovenska, pôsobil aj ako hlavný tréner pri kategóriách do 19 a 21 rokov. V najvyššej futsalovej súťaži získal aj majstrovský titul, trikrát bol vicemajstrom Slovenska a raz získal bronz.

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • Čo hovorí na škandály, ktoré sprevádzali Miroslava Stocha? Obáva sa?
  • Aké zmeny chce zaviesť oproti hre pod Ladislavom Borbélym?
  • Prečo v reprezentácii chýbajú kapitán Ivan Buchel a iní?
  • Ktorý bývalý slovanista bude reprezentovať USA?

Trénerom ste sa oficiálne stali už v októbri, no debut pri zápasovej konfrontácii vás na lavičke Slovenska čaká až teraz. Cítite stres alebo nervozitu?

Pôsobil som v reprezentácii vyše deviatich rokov, aj keď teda nie v malom futbale. Cítim zodpovednosť, ale stres určite mať nebudem. V prvom rade dúfam, že ho nebudú mať hráči, pretože oni musia podať na ihrisku určitý výkon. Ja urobím maximum, čo je v mojich silách, do prvého hvizdu rozhodcu.

Máte nejaké skúsenosti s malým futbalom?

Hrával som malý futbal, ale veľmi dávno. Skôr som ho sledoval a vnímal ako aktívny tréner. Keďže som pôsobil pri futsale, vďaka tomu viem priniesť nejaké nové prvky a iný pohľad.

Od júnových majstrovstiev Európy neodohrala slovenská reprezentácia žiadny zápas. Stihli ste si spraviť prehľad o hráčoch?

Myslím si, že priestor som mal dosť veľký. Absolvoval som niekoľko zápasov a turnajov, navyše, všetky zápasy sa dajú sledovať aj online. V apríli sme absolvovali dokonca reprezentačný kemp. V širšej nominácii máme 30 hráčov a šesť brankárov, čo je slušný počet, z ktorého budeme vedieť vybrať to najlepšie na jesenné majstrovstvá sveta.

Čo si sľubujete od Miroslava Stocha?

Je to veľký prínos, čo sa týka mena aj kvality. Malý futbal síce nehrá dlho, ale v súvislosti s jeho rýchlou aklimatizáciou sú očakávania veľké. Sledujem jeho výkony v najvyššej pražskej lige malého futbalu, kde sa mu veľmi darí. Verím, že prinesie do reprezentácie kvalitu a bude veľkým prínosom ako hráč i osobnosť.

Bolo ťažké ho presvedčiť, aby prišiel reprezentovať Slovensko v amatérskom športe?

Prvýkrát sme sa videli a spoznali na februárovom turnaji najlepších tímov Slovenska v Korni. Odvtedy komunikujeme na dennej báze. Ukázali sme mu našu cestu a budeme sa snažiť, aby sme navzájom naplnili naše očakávania. Musím povedať, že ho nebolo treba presviedčať ani ťahať za ruku. Skôr naopak, sám prejavil záujem. Teraz je na ňom, aby ukázal, čo v ňom je.

Ako vnímate Stocha ako futbalistu?

Každý, kto sleduje veľký futbal, vníma Miňa ako veľkého hráča. Bol pri zrode najlepšej generácie, aká v našom futbale doteraz bola. Sám som zvedavý, nielen na jeho výkony, ale aj ako na človeka a jeho reakcie v kabíne. Spolieham sa, že prinesie veľa skúseností a možno aj otvorí oči, v čom sa máme zlepšiť, hoci nehrá malý futbal veľmi dlho.

Vďaka čomu sa tak rýchlo dokázal adaptovať na malý futbal?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Stoch bol enfant terrible, mám rešpekt, vraví tréner Slovenska v malom futbale