Majster Carlsen vytiahol šach v Nórsku na úroveň biatlonu

Magnus Carlsen počas partie 2. kola Svetovej šachovej olympiády v Tromsö proti Fínsku.
Magnus Carlsen počas partie 2. kola Svetovej šachovej olympiády v Tromsö proti Fínsku. (Autor: TASR)
TASR|6. aug 2014 o 10:19

Nórsko dlhodobo dosahuje úspechy v biatlone, behu a skokoch na lyžiach a v hádzanej. Pridáva sa šach.

TROMSÖ. Vďaka Magnusovi Carlsenovi a jeho vlaňajšiemu zisku titulu majstra sveta je v Nórsku veľmi populárny už aj šach.

Hra intelektuálov zažíva v škandinávskej krajine boom, pričom práve Carlsen je ústrednou postavou 41. Šachovej olympiády, ktorá v týchto dňoch prebieha za polárnym kruhom v mestečku Tromsö.

"Magnus je náš národný hrdina a pre mnohých ľudí veľký vzor. Len ťažko by sme dostali finančnú podporu od nórskej vlády, keby sme nemali šachového majstra sveta. Tým pádom by sme ani neboli schopní pokryť výdavky spojené s organizáciou olympiády," priznal prezident Nórskeho šachového zväzu Joran Aullin-Jansson.

((f))

Divácke rekordy

Otvárací ceremoniál sledovalo v priamom prenose nórskej televízie 468 000 divákov, víkendové zápasy 1. a 2. kola šachovej olympiády zaznamenali 30,5-percentný divácky podiel na televíznom trhu.

"Sledovanosť zatiaľ dosahuje veľmi vysoké čísla, čo nás všetkých nesmierne teší," dodal Aullin-Jansson. Vlaňajší súboj o titul majstra sveta medzi Carlsenom a Višvanathanom Anandom videlo v nórskej televízii vo fáze jeho vrcholenia milión ľudí.

Na porovnanie - biatlonové preteky mužov na 15 km s hromadným štartom na olympiáde v Soči, ktoré vyhral Emil Hegle Svendsen, sledovalo prostredníctvom obrazoviek 1,5 milióna Nórov.

Šachistov prišlo viac

V Tromsö organizátori pôvodne očakávali 2500 návštevníkov olympiády, ich počet sa však napokon navýšil na 3200.

"Mesto žije šachom a hotely sú obsadené na 105 percent svojej kapacity. Entuziazmus členov organizačného výboru a úsmevy ľudí na uliciach sú však jasnými dôkazmi toho, že olympiáda je na správnom mieste," dodal Aullin-Jansson.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Majster Carlsen vytiahol šach v Nórsku na úroveň biatlonu