UFC Vegas 31: Khabib má nástupcu, Tate sa po rokoch vrátila víťazne

Islam Makhachev a Khabib Nurmagomedov.
Islam Makhachev a Khabib Nurmagomedov. (Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|18. júl 2021 o 14:52 (aktualizované 18. júl 2021 o 14:52)

Turnaj, ktorý prekvapil atraktivitou duelov.

LAS VEGAS. Dnes nad ránom sa v Nevadskom centre Apex odohral ďalší zo série menších turnajov svetovej organizácie UFC, na ktorom sa predstavila v návrate po rokoch bývalá šampiónka ženskej bantamovej divízie Miesha Tate (19-7 MMA), veľký talent z Dagestanu Islam Makhachev (20-1 MMA) alebo popredný poľský bojovník Mateusz Gamrot (19-1 MMA).

Hoci papierovo nešlo o najnabitejší turnaj, ako sa neskôr opäť potvrdilo, že zdanie môže klamať a z jedenástich súbojov na karte skončilo pred limitom až deväť.

Khabibova verzia 2.0

V hlavnom zápase večera sa po prvý krát vo svojej kariére predstavil tréningový partner Khabiba Nurmagomedova a jeho dobrý priateľ Islam Makhachev, ktorý sa stretol s Brazílčanom Thiagom Moisésom.

Súboj sľuboval predovšetkým zápasnícke výmeny podporené technikami z brazílskeho jiu-jitsu, samba a juda. Rodák z Machačkaly nedal súperovi šancu a duel kontroloval už od úvodu, pričom víťazstvom na škrtenie v štvrtom kole upevnil svoju pozíciu medzi elitou ľahkej váhy. 

Pre 29-ročného zápasníka išlo v UFC už o jeho ôsme víťazstvo v rade a vďaka jeho zápasníckemu štýlu a dominancii sa o ňom hovorí ako o právoplatnom nástupcovi Khabiba.

"Bol to môj prvý zápas na päť kôl, cenná skúsenosť, kedy proti mne nastúpil ťažký súper. Snažil som sa ho unaviť a submisiou ukončiť súboj. Chcel som to držať v postoji, ale tréneri z môjho rohu my stále kričali, aby som dodržiaval taktiku," povedal Makhachev v pozápasovom rozhovore a následne vyzval bývalého šampióna ľahkej divízie UFC Rafaela dos Anjosa.

Výmena stráží? Radostné pozápasové objatie bývalého šampióna UFC Khabiba Nurmagomedova a jeho priateľa Islama Makhacheva, ktorý sa dostáva do popredia ľahkej váhy.
Výmena stráží? Radostné pozápasové objatie bývalého šampióna UFC Khabiba Nurmagomedova a jeho priateľa Islama Makhacheva, ktorý sa dostáva do popredia ľahkej váhy. (Zdroj: Zuffa LLC)

Cupcake je späť, v hlave má len jediný cieľ

Bolo to viac než tisíc sedemsto dní od posledného profesionálneho súboja Mieshy "Cupcake" Tate v novembri 2016. Bývalá kráľovná Strikeforce a UFC medzitým stihla porodiť dve deti, venovať sa rodine a na čas pracovať aj ako viceprezidentka v známej ázijskej organizácii MMA.

Každý kto však videl jej súboj s Marion Reneau, musel uznať, že čas sa na 34-ročnej bojovníčke podpísal pozitívne. Nabrala skúsenosti, chuť do tréningu a zapracovala na chybách.

Víťazstvom v treťom kole sa stala vôbec prvou zápasníčkou, ktorá porazila Reneau pred limitom. Ako opísala Tate po zápase, do MMA sa vrátila len s jediným cieľom, a to znovuzískať trón ženskej bantamovej divízie.

Súboj v postoji? Nie, ďakujem, radšej vezmem súpera na zem

V hesle, že najlepšou obranou a útokom zároveň je vziať súpera na zem sa riadila dvojica zápasníkov Mateusz Gamrot a Rodolfo Vieira.

Pre lepšie porozumenie, v oboch prípadoch ide o veľmi skúsených a kvalitných zápasníkov v boji na zemi. Vieira je dokonca dvanásťnásobný svetový šampión v brazílskom jiu-jitsu.

Napriek tomu, že Vieira v súboji s Dustinom Stoltzfusom vyrukoval s taktikou bojovať v postoji, netrvalo dlho a v druhom kole to už radšej zobral do preňho známych vôd, na zem, kde súboj nakoniec ukončil submisiou.

Gamrot pri nasadzovaní víťaznej techniky kimura (páky na ruku).
Gamrot pri nasadzovaní víťaznej techniky kimura (páky na ruku). (Zdroj: Zuffa LLC)

To Mateusz Gamrot nechcel riskovať výmeny v postoji a vzal na zem Jeremyho Stephensa už v úvode prvého kola, kde duel ukončil pákou na ruku už po prvej minúte.

Bývalý šampión perovej a ľahkej váhy poľskej organizácie KSW si prechode do americkej organizácie pripísal druhé víťazstvo a ako povedal, v najbližšom dueli by rád uvítal väčšiu výzvu v podobe rebríčkovo nasedeného súpera.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC Vegas 31: Khabib má nástupcu, Tate sa po rokoch vrátila víťazne