ZSL predstavil novinky. Prezident hovoril aj o vysnívaných scenároch

Prezident ZSL Martin Paško počas tlačovej konferencii v Bratislave.
Prezident ZSL Martin Paško počas tlačovej konferencii v Bratislave. (Autor: TASR)
TASR|16. okt 2023 o 13:50

Prípravy na Svetový pohár v Jasnej sú v plnom prúde.

BRATISLAVA. Zväz slovenského lyžovania (ZSL) vstupuje do novej sezóny s viacerými zmenami a novinkami. Hlavným ťahákom je domáce podujatie Svetového pohára žien, ktoré sa uskutoční 20. a 21. januára v Jasnej.

Vedeniu ZSL sa v jeho druhej sezóne v úlohe národného športového zväzu podarilo integrovať paralyžiarov a získalo aj ďalšieho partnera, ktorý pomôže s financovaním reprezentantov, mládeže aj nových projektov.

"Teší nás, že sa podarilo ukončiť integráciu telesne znevýhodnených športovcov do štruktúr ZSL v súlade s rozhodnutím medzinárodných inštitúcií o prechode parašportu do národných športových zväzov.

Môžem potvrdiť, že už v tejto sezóne bude desiatky talentovaných parašportovcov prihlasovať na medzinárodné preteky Zväz slovenského lyžovania," uviedol jeho prezident Martin Paško.

ZSL rozbehol rozvoj športovej infraštruktúry pre prípravu tréningových centier pre zjazdové lyžovanie a moderné disciplíny v rámci svojho strategického plánu.

Počas leta boli rozpracované tri z plánovaných tréningových centier:

  • centrum pre žiakov v zjazdovom lyžovaní v Malej Frankovej pri Ždiari
  • lyžiarsky simulátor na Strednej športovej škole v Banskej Bystrici
  • centrum moderných disciplín na Donovaloch

"Darí sa nám plniť aj cieľ, aby ZSL získal väčšinu financovania na svoje aktivity od partnerov a sponzorov. Som rád, že môžem oznámiť podpísanie zmluvy o spolupráci s novým významným partnerom zväzu - spoločnosťou Veolia.

Spoločnosť sa tak stáva ďalším hlavným reklamným partnerom zväzu. Nový partner bude finančne podporovať nielen aktivity ZSL, ale aj našich štátnych reprezentantov a rozvojové projekty zamerané najmä na podporu mladých lyžiarskych talentov," povedal Paško.

VIDEO: Prezident ZSL Martin Paško hovorí o vývoji zväzu

ZSL predĺžil na nasledujúcu sezónu spoluprácu s trénerom v skokoch na lyžiach a severskej kombinácie Vladimírom Frákom, ktorý stojí za úspechmi družstva skokanov, kam patria aj Tamara Mesíková a Hektor Kapustík.

Trénerské miesta v bežeckom lyžovaní zaujali v novej sezóne Barbora Klementová a Lukáš Nemčík. Alpská lyžiarka Rebeka Jančová postúpila do najvyššej úrovne štátnej reprezentácie.

ZSL vstúpil do nového ročníka aj s novým logom. Všetky jeho aktivity budú postupne označované ako SKI TEAM SLOVAKIA.

Logo členom zväzu prvýkrát prezentovali na konferencii v máji a bude zároveň aj súčasťou pretekárskeho oblečenia reprezentantov a realizačných tímov.

Jasná sa pripravuje na Svetový pohár

Pre domácich fanúšikov bude najväčším lákadlom sezóny podujatie v Jasnej, na ktorom sa predstavia najlepšie svetové pretekárky vrátane Petry Vlhovej.

Tá sa na pondelkovej tlačovej konferencii nezúčastnila ani online formou, keďže ju trápia respiračné problémy a nie je zdravotne fit.

SP v Jasnej sa uskutoční počas víkendu 20. a 21. januára 2024, pričom sobota bude patriť obrovskému slalomu a nedeľa slalomu.

"Do decembra po technickej stránke prebiehajú schvaľovacie procesy zo strany FIS na všetky výstupy z pretekov, ktoré budú diváci vidieť cez prenosové kamery.

Presné reguly majú aj reklamné plochy, ich vizuály aj umiestnenie. Všetky dôležité stanovištia ako mobilné bunky pre meranie, kamerové veže, miesta pre komentátorov a ďalšie priestory musia byť pripravené, kým napadne prvý sneh.

Zároveň sa v plnom prúde objednávajú materiály, ktoré slúžia na prípravu trate, ako sú bezpečnostné siete či nafukovacie matrace," uviedla Jana Palovičová, športová riaditeľka a riaditeľka pretekov Svetového pohára v Jasnej a viceprezidentka ZSL, ktorý je spoluorganizátorom medzinárodného podujatia.

Prezident ZSL Martin Paško a viceprezidentka a športová riaditeľka SP v Jasnej Jana Palovičová.
Prezident ZSL Martin Paško a viceprezidentka a športová riaditeľka SP v Jasnej Jana Palovičová. (Autor: TASR)

Momentálne prebieha aj nábor dobrovoľníkov pre podujatie Svetového pohára.

"Ide o rôzne pozície. Aj na trať, kde je potrebné, aby vedeli veľmi dobre lyžovať. Ide o náročnú trať, preto je fyzicky veľmi náročné podieľať sa na pomoci.

Dobrovoľníkov potrebujeme nielen v stredisku, ale aj na parkoviskách, v celej infraštruktúre," dodala Palovičová.

Trojica bratov v jedných pretekoch?

Prezident zväzu si do novej sezóny želá okrem úspešnej organizácie Svetového pohára v Jasnej aj dobré výsledky reprezentantov.

"Hlavne chceme, aby vyšla super sezóna všetkým športovcom, aby si naplnili svoje ciele, ktoré si dali so svojimi trénermi. Žampovcov chceme mať čo najčastejšie v Top 30, snívame o tom, že všetci traja spolu nastúpia na "sveťák".

Zároveň veríme, že Peťa vyhrá v Jasnej oba preteky. Čo sa týka ostatných športov, tam máme generačné výmeny a budeme sa tešiť z každého úspechu, ktorý dosiahnu vo svojich kategóriách a v porovnaní so športovcami rovnakého veku a s rovnakými skúsenosťami.

Veľké očakávania máme od moderných disciplín, lebo tam patríme k top na svete. Čo sa týka paralyžovania, robíme všetko pre to, aby sme im vytvorili čo najlepšie podmienky a aby nás to spoločne posunulo," dodal prezident Paško.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»ZSL predstavil novinky. Prezident hovoril aj o vysnívaných scenároch