Shiffrinová bude na videu hľadať, ako sa zlepšiť. Z postu líderky bola takmer najhoršia

Na snímke je americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Fotogaléria (26)
Na snímke je americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|26. okt 2024 o 17:00

Federica Brignoneová ovládla úvodné preteky sezóny.

SÖLDEN. Uplynulá sezóna bola pre ňu v znamení druhých miest, pričom zakaždým ju o víťaznú radosť pripravila Lara Gutová-Behramiová. 

Talianka Federica Brignoneová za ňou skončila v celkovom poradí a s malými rozostupmi aj v bojoch o malé glóbusy za super-G a obrovský slalom.

Pri štarte novej sezóny však Švajčiarka chýbala, čo Brignoneová dokonale využila. Vďaka dvom vyrovnaným jazdám dosiahla v Söldene 28. triumf vo Svetovom pohári, z toho trinásty v obrovskom slalome.

"Je to úžasný štart do novej sezóny, no musím sa priznať, že som to nečakala," povedala skúsená Talianka v televíznom rozhovore.

V júli oslávila svoje 34. narodeniny a podľa portálu NBC Sports sa stala najstaršou ženou, ktorá vyhrala preteky Svetového pohára. Predtým patril tento rekord Rakúšanke Elisabeth Görglovej. 

Triumf po deviatich rokoch

Rodáčka z Milána sa v prvom kole nevyhla drobnému zaváhaniu, a tak strácala na favorizovanú Mikaelu Shiffrinovú až štyri desatiny. 

V tom druhom však využila fakt, že trať postavil taliansky tréner Daniele Simoncelli. Kde pretekárky strácali najviac, Brignoneová išla výborne.

V prvej polovici síce prišla o polovicu z dvojsekundového náskoku na líderku Juliu Scheibovú, ale následne stratila už iba o zopár stotiniek.

V cieli predviedla oslavné gesto, keď napodobnila tzv. kačací tanec. "Bola to stávka, že ak vyhrám, tak to urobím," priznala.

VIDEO: Zostrih z obrovského slalomu žien v Söldene 2024

V Söldene dokázala na zjazdovke Rettenbach triumfovať po deviatich rokoch, pričom v rozhovore spomenula aj jednu zaujímavú paralelu.

"Giorgia Collombová dnes išla svoje prvé preteky vo Svetovom pohári (18 rokov, pozn.), ale viem, že tu bola aj v roku 2015, keď som vyhrala prvýkrát. Mala by tu byť stále," hovorila usmievavá Brignoneová.

Podobne ako ďalšie lyžiarky, ktoré vynechávajú slalom, ju čaká viac ako mesačná pauza. Do súťažného kolotoča sa vráti až v Beaver Creeku, kde sa od 6.-8. decembra pôjdu zjazd, super-G a obrovský slalom.

Brignoneová sa však rozhodne nechce uspokojiť : "Budem naďalej tvrdo pracovať, lebo dievčatá jazdili rýchlo. Budem sa snažiť byť ešte lepšia."

Som späť, kričala Američanka

Sklamaním bolo až piate miesto Američanky Mikaely Shiffrinovej, hoci si v porovnaní s uplynulou sezónou polepšila v Söldene o jednu pozíciu.

Prvé kolo vyhrala aj napriek tomu, že hornú časť neprešla ideálne. Aj preto vravela, že v druhej jazde musí ukázať viac agresivity. Stal sa však opak.

"Očakávala som, že pôjde odvážnejšie, ale vôbec tak nešla," hovorila bývalá slovenská lyžiarka a dnes expertka STVR Veronika Zuzulová. 

Fotogaléria z pretekov obrovského slalomu žien v stredisku Sölden (Svetový pohár 2024/2025)

Shiffrinovej na rozbitej trati druhé kolo vôbec nevyšlo. Dosiahla predposledný čas, pričom o päť stotín bola horšia iba Michelle Gisinová.

Bol to pre ňu prvý "obrák" od zranenia počas zjazdu v Cortine d'Ampezzo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová bude na videu hľadať, ako sa zlepšiť. Z postu líderky bola takmer najhoršia