Po trinástich rokoch nebude na štarte Vlhová ani Shiffrinová. Kto využije príležitosť v Soldeu?

Mikaela Shiffrinová .
Mikaela Shiffrinová . (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|9. feb 2024 o 07:10

Vlaňajší slalom v Andorre vyhrala Vlhová.

BRATISLAVA. Mestečko Soldeu ožíva najmä v zimných mesiacoch. Do lyžiarskeho strediska Grand Valira prichádza množstvo nadšencov zimných športov. 

Andorrské stredisko patrí k najväčším v pohorí Pyreneje a ponúka až 118 zjazdoviek. Šesť lokalít je vzájomne prepojených vlekmi a umožňuje lyžovať až na 205 kilometroch zjazdoviek. 

„V Andorre som zažila vášeň, s ktorou ľudia robia rôzne veci. Môžete cítiť obrovské ľudské úsilie a domov odchádzate s pocitom, ako vášnivo to ľudia prežívajú,“ komentovala bývalá španielska lyžiarka Carolina Ruizová Castillová pre oficiálnu stránku podujatia. 

Vynikajúcu lyžiarsku infraštruktúru s nádhernou horskou scenériou si užijú elitné pretekárky už najbližší víkend v kolotoči Svetového pohára. Na programe je obrovský slalom a slalom. 

Svetový pohár v Soldeu 2024

Sobota, 10. február:

Obrovský slalom - 1. kolo o 10.30 h, 2. kolo o 13.30 h

Nedeľa, 11. február:

Slalom - 1. kolo o 10.30 h, 2. kolo 13.30 h

/priamy prenos vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Dejisko MS? 

Samotný Soldeu je však relatívne mladým strediskom v kontexte histórie SP. Prvýkrát hostil preteky až v roku 2012. Lyžiarky sa predstavili v technických disciplínach – obrovský slalom a slalom. 

Slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová vtedy obsadila v slalome piate miesto. Vyhrala Marlies Schildová. 

Ďalšie podujatie sa uskutočnilo až o štyri roky neskôr. V roku 2016 sa šli naopak rýchlostné disciplíny – super-G a alpská kombinácia. 

V rokoch 2019 a 2023 hostilo stredisko finále SP. Finále Svetového pohára je výberové podujatie pre najlepších lyžiarov zimy. Zďaleka v ňom neštartuje toľko súťažiacich ako v bežných pretekoch počas sezóny.

Na štart má právo 25 najlepších lyžiarov v celkovom hodnotení Svetového pohára a 15 najlepších v jednotlivých disciplínach, a k tomu seniorský a juniorský majster sveta. 

Vlaňajší záverečný slalom v sezóny vyhrala Petra Vlhová. Pre Slovenku sa však prebiehajúca sezóna skončila pre zranenie pravého kolena. 

Soldeu kandiduje na usporiadanie majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní v roku 2029. 

Mikaela Shiffrinová gratuluje Petre Vlhovej k víťazstvu v Soldeu. Obe lyžiarky budú na štarte víkendových pretekov chýbať.
Mikaela Shiffrinová gratuluje Petre Vlhovej k víťazstvu v Soldeu. Obe lyžiarky budú na štarte víkendových pretekov chýbať. (Autor: TASR/AP)

Útok na prvenstvo

Cez víkend sa lyžiarky predstavia najprv v obrovskom slalome. Výbornú formu má Lara Gutová-Behramiová, ktorá vyhrala posledné preteky v Kronplatzi. 

„Dokonalá jazda neexistuje, ale Lara sa k nej priblížila. Radosť ju sledovať,“ komentoval pre JOJ Šport lyžiarsky expert Karol Král. 

„Teší ma moje lyžovanie. Som šťastná a unavená. Teraz však máme prestávku. Niekedy je dobré, že sa preteky zrušia. 

Teším sa však na ďalšie preteky do Soldeu,“ povedala pre FIS švajčiarska lyžiarka, ktorá reagovala na vynechané rýchlostné preteky v počas minulého víkendu v Garmisch-Partenkirchene. 

Gutová-Behramiová si upevnila vedúcu pozíciu v hodnotení disciplíny. Pred druhou Federicou Brignoneovou má náskok 85 bodov. 

Švajčiarka stiahla stratu na celkové prvenstvo na 95 bodov. 

Bez líderky

Mikaela Shiffrinová, ktorá vedie celkové poradie SP, sa po páde v zjazde v Cortine d’Ampezzo ešte nevrátila na zjazdovky. 

Testy odhalili poranenie kolena, ale väzy neboli poškodené. 

„Nedošlo k žiadnemu veľkému poškodeniu väzov a štruktúra v kĺbe môjho kolena vyzerá dobre. Skutočnosť, že je všetko konštrukčne neporušené, je pozitívna, ale stále musím byť trpezlivá. V tejto sezóne je v stávke veľa, ale to je aj prípad každej sezóny.

Hoci sa každým dňom cítim lepšie a napredujem dobre, tento víkend nebudem lyžovať v Andorre. Bolí ma to, pretože na Soldeu mám toľko špeciálnych spomienok, ale moje koleno ešte nezvláda záťaž z pretekov. Potrebujem len trochu viac času na uzdravenie a obnovu kondície," uviedla na sociálnych sieťach.

Američanka sa predstavila v andorrskom stredisku už v roku 2012 vo veku sedemnásť rokov. V slalome vtedy skončila na desiatom mieste. 

V roku 2016 sa v rýchlostných disciplínach výraznejšie nepresadila, ale vo finále SP 2019 a 2023 už obsadila predné priečky. Vlani vyhrala obrovský slalom a pred piatimi rokmi ovládla obe technické disciplíny. 

Trón je voľný

Americká reprezentantka vedie hodnotenie slalomu a náskok pred stále druhou Vlhovou je 125 bodov. Tretia Lena Dürrová má manko 228 bodov. 

Pre zranenia sa v Soldeu nepredstaví ani jedna z dvojice najlepších slalomárok. Naposledy sa tak stalo v sezóne 2010/2011. 

Shiffrinová debutovala v SP 11. marca 2011 v Špindlerovom Mlyne a v ďalšej sezóne už naplno nastupovala do slalomových pretekov. 

Vlhová mala premiéru 29. decembra 2012 v Semmeringu, kde obsadila výborné jedenáste miesto. 

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová vyhrali dovedna osemdesiatkrát v slalome.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová vyhrali dovedna osemdesiatkrát v slalome. (Autor: TASR/AP)

Odvtedy vyhrali spoločne osemdesiat pretekov SP v slalome (Vlhová 22, Shiffrinová 58). Viac ako tri roky pred seba nikoho nepustili (11. marca 2017 – 22. novembra 2020). 

Až v posledných troch sezónach sa to podarilo Katharine Liensbergerovej (trikrát), Michelle Gisinovej, Andreje Slokarovej, Lene Dürrovej, Anne Swennovej Larssonovej a Wendy Holdenerovej (dvakrát).

Cez víkend v Soldeu môže menoslov lyžiarok rozšíriť. Slalom je na programe v nedeľu 11. februára. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Po trinástich rokoch nebude na štarte Vlhová ani Shiffrinová. Kto využije príležitosť v Soldeu?