Expert o víťazke: Dokonalá jazda neexistuje, ale Gutová-Behramiová sa k nej priblížila

Lara Gutová-Behramiová zvíťazila v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskom Kronplatzi.
Lara Gutová-Behramiová zvíťazila v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskom Kronplatzi. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|30. jan 2024 o 15:45

Najlepšou Taliankou bola Sofia Goggiová.

BRATISLAVA. Skvelú formu v Taliansku potvrdila Lara Gutová-Behramiová. Po víťazstve v nedeľňajšom super-G si pripísala ďalší triumf v obrovskom slalome

Švajčiarka ukázala, že lyžovanie si užíva a na trati absolútne dominovala. 

„Zobrala si z rýchlostných disciplín pocit rýchlosti a pocit sklzu a využila ho v obrovskom slalome,“ komentoval v štúdiu JOJ Šport Karol Král. 

Do strediska Kronplatz prišlo i niekoľko slovenských fanúšikov, ktorí si so sebou priniesli transparenty, na ktorých stálo Peťa sme s tebou. Petra Vlhová sa zranila práve pri poslednom obrovskom slalome v Jasnej. 

Zložitá zjazdovka

Preteky v Kronplatzi sa považujú za najnáročnejšie v ženskom Svetovom pohári. 

„Toto je zrejme najťažšia zjazdovka, na ktorej lyžujeme,“ priznala v minulosti Mikaela Shiffrinová. 

Američanka sa na štart nepostavila a doliečuje si zranenie ľavej nohy, ktoré utrpela v zjazde v Cortine d’Ampezzo. V rovnakom stredisku sa zranila aj Valeria Grenierová, víťazka obrovského slalomu v Kranjskej Gore, pre ktorú sa sezóna už skončila. 

Zjazdovka Erta je povestná svojou náročnosťou či už pre dĺžku trate, alebo jej premenlivé sklony. Maximálny sklon má až 61 percent a nachádza sa v strednej pasáži. Na strmine lyžiarky potrebujú okrem sily a rýchlosti aj technickú zručnosť. 

„V Kronplatzi to milujem. Sú to ťažké preteky. Je tu niekoľko zmien sklonu a strmý svah. Dôležitý je aj nájazd do roviny,“ povedala pre Eurosport Marta Bassinová. 

Dokonalá jazda

Postavenie prvého kola nebolo náročné. „Brány sú viac otvorené. Sú to krásne preteky,“ povedala v štúdiu ČT Sport bývalá lyžiarka a expertka Lucia Hrstková-Pešánová. 

„Kolo bolo postavené bez chytákov alebo bez prekvapenia. Je to plynulo postavené. To však neznamená, že je to ľahké,“ doplnil Král. 

Toto tvrdenie dosvedčil aj fakt, že z elitnej tridsiatky nevypadla ani jedna lyžiarka. 

Najrýchlejšiu jazdu predviedla švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová. „Dokonalá jazda neexistuje, ale Lara sa k nej priblížila. Radosť ju sledovať,“ komentoval Král. 

„Lyže jej idú ako po koľajniciach. Krásne lyžovanie,“ uznala Hrstková-Pešánová. 

Druhá Alice Robinsonová stratila takmer šesť desatín. Využila to, že trať prvého kola postavil jej tréner, ktorý vie, že jeho zverenkyňa obľubuje rýchle a ľahšie trate. 

„Bola to jedna z mojich najlepších jázd v sezóne. Cítila som sa dobre medzi bránami, mala som medzi nimi dosť priestoru. Bolo takisto dôležité, že som šla čistú jazdu bez chýb,“ povedala novozélandská lyžiarka pre Eurosport. 

Tretia po prvej jazde bola Sara Hectorová. 

Dve druhé miesta

Druhé kolo bolo postavené odlišne. „Je to viac technické a viac zatočené. Veľmi bude záležať na prejazde do prudkej pasáže a od toho, ako lyžiarky trafia prejazdné brány. Tých je v druhom kole viac ako v prvom,“ analyzovala česká expertka. 

Najlepšia trojica lyžiarok po prvom kole pred seba nikoho nepustila. Naopak, Hectorová a Robinsonová prišli do cieľa s totožným časom a rozdelili si druhé miesto. 

„Obe sú silové a agresívne pretekárky,“ zhodnotila Hrstková-Pešánová. 

Najlepšia trojica (zľava) - Sara Hectorová, Alice Robinsonová a Lara Gutová-Behramiová.
Najlepšia trojica (zľava) - Sara Hectorová, Alice Robinsonová a Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

„Je to úžasný pocit byť v tomto stredisku za takejto atmosféry na pódiu. Spoločnosť Sary na druhom mieste je úžasná. Veľmi som si to dnes užila a potvrdila som, že moja forma ide smerom nahor. Ďalšie pozitívum je, že dokážem konkurovať najlepším. Čerešničkou na torte je krásne slnečné počasie,“ povedala pre Eurosport Robinsonová. 

„Verila som si na stupne víťazov, lyžujem dobre. Nikdy to však nie je jednoduché a nemôžem prestať veriť v dobrý výsledok. Lara šla výborne a bola nad naše schopnosti. Potvrdila to v prvom kole a v druhom ešte viac. Dominovala,“ prezradila pre Eurosport Hectorová. 

Radosť z prestávky

Gutová-Behramiová si uvedomovala veľký náskok po prvej jazde a priveľmi neriskovala. Napriek tomu však náskok zvyšovala a na trati dominovala. Skvele časovala oblúky a šla s ľahkosťou. 

„Dopustila sa drobnej chyby, ktorá pramenila z rýchlosti,“ komentoval Král. 

Víťazná jazda Lary Gutovej-Behramiovej:

Švajčiarka zaznamenala prvé víťazstvo v Kronplatzi a celkovo 42. v kariére. V počte víťazstiev sa dotiahla na šieste miesto Anji Pärssonovej v historickom rebríčku. 

„Je to neuveriteľné, že som takéto niečo dokázala. Teší ma moje lyžovanie. Som šťastná a unavená. Teraz však máme prestávku. Niekedy je dobré, že sa preteky zrušia. Teším sa však na ďalšie preteky do Soldeu,“ povedala pre FIS víťazka. 

Gutová-Behramiová si upevnila vedúcu pozíciu v hodnotení disciplíny a pri absencii Shiffrinovej stiahla stratu na celkové prvenstvo na 95 bodov. 

Prekvapivá talianska líderka

Najlepšou Taliankou v obrovskom slalome sa stala prekvapivo Sofia Goggiová, ktorá zašla druhé najrýchlejšie druhé kolo. Špecialistka na rýchlostné disciplíny obsadila piate miesto, čo je jej najlepší výsledok v obrovskom slalome od roku 2018. 

Za svojim chrbtom nechala aj tímovú kolegyňu Federicu Brignoneová, ktorá po príjazde do cieľa emotívne prežívala, že neprišla v zelených číslach. 

„Svojim nasadením doháňa technické nedostatky, ktoré má,“ zhrnula česká expertka jazdu Goggiovej. 

Elitné lyžiarky majú počas najbližšieho víkendu voľno. Rýchlostné disciplíny v Garmisch-Partenkirchene boli pre rastúce teploty zrušené. 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Expert o víťazke: Dokonalá jazda neexistuje, ale Gutová-Behramiová sa k nej priblížila