K Berovi to nie je fér, tvrdí Moravčík. Prezradil, koho by nezobral

Ľubomír Moravčík.
Ľubomír Moravčík. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Pavol Spál|2. jún 2021 o 17:55

Rusnák sa vyradil sám, tvrdí legenda.

Jeden z najlepších slovenských futbalistov ĽUBOMÍR MORAVČÍK by zobral Vladimíra Weissa. V poslednom čase ho najviac zaujal iba osemnásťročný Tomáš Suslov. Tréner Štefan Tarkovič oznámil nomináciu na majstrovstvá Európy. Moravčík v rozhovore pre Sportnet vyjadril svoj názor. 

Prekvapilo vás niečo v nominácii?

Nie je tam Bero. Mal dobrú sezónu. Hrával pravidelne v holandskej lige. Typologicky sa mi páči. Nie je to síce virtuóz, ale je to moderný futbalista. Veľa toho nabehá. Hore a dole. Pracuje pre tím. Ale neviem, koho by som vyhodil. To by bol problém. Premýšľam.

Skúste.

László Bénes sa mi páči. Je to veľmi dobrý hráč, ale za to, čo urobil... Neviem, či by som prehltol, že odmietol reprezentovať. Možno by som mu to neodpustil. Bera by som však pred ním uprednostnil. Musel by som si to dôkladnejšie rozanalyzovať. Ale zasa takého kreatívneho hráča ako Bénes potrebujete.

Bénes sa kajal a ospravedlnil trénerovi Tarkovičovi, ktorý to prijal. To nestačí?

To viem, čítal som to. Je to prehrešok. Bera by som však zobral. Treba však priznať, že veľa kreatívnych hráčov ako Bénes nemáme. Keď však nad tým premýšľam... Určite by som zobral Bera a odpustil Bénesovi. A nezobral by som Haraslína.

Neodohral nič. Je to síce rýchly hráč, ale pre mňa je to chlapec, ktorý by sa mal ešte učiť. Bero si to iste viac zaslúži. Takže určite by som zobral Bera, Bénesa a Weissa. Ale nie Haraslína. To je posledné slovo.

Viacero ľudí spochybňuje nomináciu Stanislava Lobotku, ktorý toho za Neapol veľa neodohral. Ako to vidíte vy?

Keď Lobotka prišiel do reprezentácie, tak sa mi veľmi páčil. Priniesol tam nový vietor a kvalitu. Je otázka, ako je teraz na tom. Z toho pohľadu, že Bero hrával, sa to zdá k nemu nespravodlivé. Ale Lobotka je hráč, ktorého reprezentácia potrebuje. Je to kreatívny defenzívny futbalista.

Odkedy nehráva, tak nám niečo chýba. A Bero nie je typom hráča, ktorý ho dokáže nahradiť. Hrá trošku vyššie. To sú tie veci, čo si tréneri určite analyzovali. Musíte mať pripravených viacero variant. Je tam veľa otáznikov, na ktoré neviem odpovedať, lebo sa tým nezaoberám.

Tomáš Suslov.
Tomáš Suslov. (Zdroj: instagram.com/tomas_suslov)

Po takmer troch sa do reprezentácie vrátil Vladimír Weiss, na ME tiež cestuje. Je to dobrá voľba?

Určite. Pre reprezentáciu je stále zaujímavý hráč. Najmä z pohľadu útočnej fázy. Jeho kreativitu potrebujeme. Trebárs Albert Rusnák sa sám vyradil, lebo v posledných zápasoch podával slabé výkony. Aj keď aj v jeho prípade je nespravodlivé, že ide namiesto neho trebárs Haraslín.

V nominácie je aj osemnásťročný Tomáš Suslov. Ako ho vnímate?

Je to podobný prípad ako Bénes. Je to kreatívny hráč a to do určitej fázy zápasu, keď potrebujeme zmeniť priebeh hry. Suslov je schopný niečo individuálne vymyslieť. Typologicky je veľmi zaujímavý. Určite ukázal potenciál. Má osemnásť rokov a hráva v Groningene. A to v základnej zostave. Svedčí to asi o tom, že ani v Holandsku nie sú blbí. Záleží, ako sa bude vyvíjať.

Ktorý zo súčasných reprezentantov vás momentálne najviac zaujal?

Určite Suslov. Páči sa mi jeho razantný vstup. Ide do záverečnej fázy, spraví kľučku a vystrelí. Je živelný. Ľudom sa páči, keď príde niekto a spraví niečo nepredvídateľného. Páči sa mi aj David Strelec, škoda že sa zranil. A tiež potrebuje stabilizovať svoju výkonnosť. Máme perspektívnych mladých hráčov. Musia však v kluboch presvedčiť. Aby patrili medzi piatich, či šiestich hráčov, o ktorých sa ich tím opiera.

Mnohých prekvapilo, že v nominácii je stopér Denis Vavro. Nemá za sebou dobrú sezónu a navyše spravil proti Bulharsku školácku chybu. Ako to beriete?

V prípade mladých hráčov sa dajú chyby skôr odpustiť. Za dva roky však toho veľa nenahral, čiže mu chýba vyhratosť. Ale má potenciál. Je vysoký, dobrý hlavičkár, má dobrý nákop. Dnes už menej odpustíme Škriniarovi ako Vavrovi.

Slováci odštartujú majstrovstvá Európy štrnásteho júna proti Poľsku. Veríte im?

Je to otázka formy. Viem, že Marek Hamšík odohral zopár zápasov vo švédskej lige a dal krásny gól. Bude záležať, či bude fit. Juraj Kucka odohral dobrú sezónu v Parme. Aj keď jeho tím vypadol, ale on môže byť zo sebou spokojný. Toto sú kľúčoví hráči, ktorí budú udávať kvalitu.

Ďalší sa musia pridať. Weiss je slušne pripravený, aj keď to možno nebude hráč na celý zápas. Post krídelníka je náročný, musí behať ako blázon. Róbert Mak v zápase proti Rusom ukázal, že je hráčom momentu. Máme kvalitných hráčov. Záleží, ako na tom bude Lobotka. Hromada mal dobrú sezónu. Poliaci majú iba jediného hráča, ktorý je lepších od našich. Robert Lewandowski. Ostatní sú takí ako naši. 

Kde vidíte najväčšie rezervy?

Trošku nám to hapruje v strede útoku. Verím, že tréneri vymyslia taký systém, aby tam zapracovali Ondreja Dudu. Tak, aby to fungovalo. Neviem, či by som dával dôveru Michalovi Ďurišovi, veľa toho neodohral.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»K Berovi to nie je fér, tvrdí Moravčík. Prezradil, koho by nezobral