Lotyšsko na MS v hokeji 2024
Lotyšsko
MS v hokeji 2024
21.05.2024, Skupina B
3 - 6
0:2, 1:1, 2:3
USA na MS v hokeji 2024
USA

Cehlárik zlomil mladých Lotyšov, ale veteránov nie. Do štvrťfinále ich pošle iba odhodlanie

Hokejisti Lotyšska po výhre nad Slovenskom na MS 2024.
Hokejisti Lotyšska po výhre nad Slovenskom na MS 2024. (Autor: TASR)
Šimon Čop|20. máj 2024 o 17:00

Ak chcú Lotyši po roku opäť postúpiť do play-off, musia vyhrať nad USA za tri body a potom sa spoliehať na Švédov.

OSTRAVA. Odohrával sa záver skupiny na majstrovstvách sveta 2023, úplne posledný zápas tejto fázy šampionátu. V rižskej skupine nastúpili domáci Lotyši proti Švajčiarsku.

Ak chceli postúpiť do play-off, potrebovali aspoň remízu. Helvéti pritom putovali šampionátom bez straty bodu, zdolali aj Kanadu a Čechov.

Lenže na posledné stretnutie v skupine nepostavili viaceré opory. Šetrili ich pred štvrťfinále a vypomstilo sa to. Lotyši vyhrali 4:3 po predĺžení.

Týmto spôsobom postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta na úkor Slovákov. A podobný scenár sa môže zopakovať aj v roku 2024.

Ak Lotyši v utorok vyhrajú za tri body proti Američanom a slovenskí hokejisti nezískajú ani bod so Švédmi, dostanú sa opäť medzi najlepšiu osmičku.

Mladí boli zničení, veteráni vyrovnali

Lotyši museli v nedeľu zvíťaziť nad Slovenskom, ak si chceli udržať túto teoretickú šancu. Zvládli to po dramatickom boji v samostatných nájazdoch.

Turnaj sa pre nich pritom vôbec nevyvíjal dobre. V prvom zápase stratili bod s Poľskom, v druhom s Francúzskom. S Nemcami prehrali 1:8, so Švédmi 2:7.

Napriek tomu našli silu a spôsob, ako zdolať Slovákov, ťahajúcich štvorzápasovú šnúru výhier.

"Tie vysoké prehry veľmi nezodpovedali tomu, ako sme hrali. Vedeli sme, že musíme eliminovať kľúčové chyby a držať sa systému. Hrali sme výborne ako tím a hlavne sme nepoľavili celých 60 minút," vyjadril sa útočník Fēlikss Gavars.

So spoluhráčmi ukázali veľkú mentálnu silu. Nezlomil ich ani gól Petra Cehlárika na 2:1 v čase 58:16. Už o 24 sekúnd neskôr vyrovnal Cibulskis.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Cehlárik zlomil mladých Lotyšov, ale veteránov nie. Do štvrťfinále ich pošle iba odhodlanie