So strelcom z bronzových MS. Prekvapia mladí Lotyši svet?

Na sníme sú hokejisti Lotyšska počas MS do 20 rokov 2023.
Na sníme sú hokejisti Lotyšska počas MS do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|21. dec 2023 o 16:15

Lotyši môžu byť proti Nemecku jemným favoritom.

GÖTEBORG. Lotyšsko je tímom, ktorý sa na MS do 20 rokov predstaví už po tretíkrát v rade. Niet sa čo čudovať, na svoje pomery majú veľmi nadpriemernú generáciu.

Tá bude chcieť zabudnúť na minuloročný šampionát, keď si napriek relatívne silnému kádru svoju účasť na ďalších majstrovstvách sveta musela vydrieť až v boji o udržanie proti Rakúšanom. 

Tento rok, keď bude káder Lotyšov ešte kvalitnejší, sa budú znova spoliehať na svoj typický štýl hry. Ten je založený na fyzickej hre a vytváraní tlaku na forčekingu, čím je známy aj ich seniorský výber. 

V čase písania tohto článku ešte nie je oficiálne oznámená 23-členná zostava, ale poznáme mená 35 hráčov, ktorí sú v prípravnom kempe. 

Na základe nich sa dá celkom dobre predpokladať zostava, ktorú do Göteburgu pošle trénerský štáb. Lotyšov povedie 50-ročný Artis Abols, pre ktorého pôjde o štvrtý šampionát do 20 rokov, tretí v najvyššej kategórii. 

Hokejový skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák ponúkne pred MS do 20 rokov analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Favoriti proti Nemcom?

Lotyši hrajú účelný hokej. Silnejším tímom sa proti nim hrá ťažko, musia bojovať o každý gól. 

Hlavným motívom ich hry je vývoj tlaku z defenzívneho aj ofenzívneho hľadiska. Nedá sa však očakávať, že budú mať kvalitatívne na to, aby proti najsilnejším súperom v skupine vydolovali body. 

Lotyšsko sa v Göteburgu pobije o postup do štvrťfinále s Nemeckom v A-skupine. V skupinovej fáze sa ešte stretnú s Kanadou, Fínskom a domácim Švédskom. Umiestnenie v najlepšej trojke sa čakať príliš nedá.

Dobrou správou pre Lotyšsko môže byť, že Nemci nastúpia so slabším kádrom než v posledných rokoch. Preto sa netreba čudovať, ak budú odborníci Lotyšov v tomto súboji o štvrtú priečku označovať za mierneho favorita.

V ich mužstve nájdeme niekoľko individualít, na ktoré si treba dať pozor. Najväčšími hviezdami sú útočníci Dans Ločmelis, Sandis Vilmaniš, Eriks Mateiko a obranca Niks Fenenko

Zo skautingového pohľadu sa budem najviac zameriavať na útočníkov Eriksa Mateika, Kristersa Ansonsa a obrancov Darelsa Uljanskisa a Kristersa Urbanovicsa

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Talenty Bostonu či Floridy

Útok Lotyšov bude stavaný na princípe vyvíjania tlaku. Vedia to s pukom proti slabším súperom, ale na tomto turnaji budú vo väčšine prípadov mužstvom, ktoré ho často nemá. 

Práve preto očakávame spoliehanie sa na protiútoky a získavanie pukov v strednom pásme a vo vstupnej časti do vlastného obranného pásma. 

Majú rýchlych a energických útočníkov, ktorí dokážu vytvoriť z ničoho príležitosť pre tím. Z tejto stránky si súperi musia dať na zdanlivých outsiderov veľký pozor. 

V prvom útoku spolu stále v tejto sezóne na turnajich nastupoval prospekt Floridy Panthers a spoluhráč nášho Romana Kukumberga zo Sarnie Sting v OHL - Sandis Vilmaniš, prospekt Bostonu Bruins, bronzový medailista zo seniorského svetového šampionátu 2023 a center UMass v NCAA - Dans Ločmelis, ktorý bude zároveň aj kapitánom výberu a krídelník Skellefteå AIK v švédskej juniorskej J20 Nationell - Rainers Darzinš, ktorý dodá tej formácii rýchlostný šmrnc.

V prvom útoku spolu na tohtoročných turnajoch nastupovali prospekt Floridy Panthers a spoluhráč Romana Kukumberga zo Sarnie Sting v OHL Sandis Vilmaniš, prospekt Bostonu Bruins, bronzový medailista zo seniorského svetového šampionátu 2023 a center UMass v NCAA Dans Ločmelis, ktorý bude kapitánom výberu, a krídelník Skellefteå AIK v švédskej juniorskej J20 Nationell Rainers Darzinš.

VIDEO: Gól Dansa Ločmelisa v semifinále MS 2023

Druhý a tretí útok by takisto mal fungovať podľa posledných turnajov, keďže sa tímy podobnej výkonnostnej kategórie zvyknú spoliehať na odskúšané veci. 

V jednom z útokov strednej časti zostavy spolu nastupovali na ľavom krídle tvorca hry a spoluhráč Ľubomíra Kupča z Des Moines Buccaneers Davis Borozinskis, zodpovedný center Wenatchee Wild z WHL Rodžers Bukarts a na pravom krídle kanonier juniorky Lugana Emils Veckaktinš, ktorý ma svojom konte v tejto sezóne 17 gólov v 18 zápasoch švajčiarskej juniorskej súťaže. 

Druhú z týchto formácií väčšinou tvoril rýchly krídelník a spoluhráč brankára Lukáša Fürstena z Philadelphie Rebels v NAHL Otto Polakovs, center Madisonu Capitals v USHL a two-way hráč pripravujúci sa na svoj tretí šampionát do 20 rokov Rainers Rullers a na pravom krídle všestranný krídelník Saint John Sea Dogs a jeden z prospektov pre draft v roku 2024 Eriks Mateiko, ktorý by mal zamiešať karty v boji o vyššie umiestnenie v rankingoch skautov.

Na ľavom krídle štvrtej formácie by sa mal predstaviť prospekt pre draft 2024, vysoký silový útočník a krídelník Blainville-Boisbriand Armada v QMJHL Kristers Ansons a defenzívny a silový útočník New Jersey Jr. Titans v zámorskej NAHL Kristofers Kruminš. Tretím do partie by mal byť produktívny krídelník lotyšského tímu Zemgale Jelgava Kevins Stradnieks.

Trinástym útočníkom by mal byť Stradnieksov spoluhráč z klubu Rinalds Vutkevičs, ktorý je menším hráčom len so 172 centimetrami, no je veľmi produktívny a nájdu preňho využitie v presilovkách.

Defenzíva obrov

V obranných radoch sa budú Lotyši spoliehať na hráčov zo zámoria, ktorí majú vysoké kvality pri hre s pukom. Zaujímavosťou je, že všetci 12 obrancovia v kempe sú ľaváci. 

Okrem toho by Lotyši mali mať jednu z najvyšších obrán na turnaji. Všetkých sedem bekov predpokladanej zostavy má nad 186 centimetrov. Ak ich kouči využijú správne, mohla by táto výšková prevaha narobiť nejednému súperovi výrazne problémy, a to najmä z pohľadu tvorby ofenzívy a zakončenia v blízkosti brankára. 

Ich najlepším obrancom by mal byť skvelo korčuľujúci two-way bek tímu Baie-Comeau Drakkar v QMJHL Niks Fenenko. Pravdepodobne sa stane najvyťažovanejším zadákom mančaftu a mal by mať výsostné postavenie v prvej presilovkovej formácii. Pôjde o jeho štvrtý šampionát do 20 rokov, tretí v elitnej kategórii. 

VIDEO: Gól Niksa Fenenka

V tíme Lotyšska je ešte jeden obranca pôsobiaci v QMJHL, viac defenzívne ladený bek tímu Chicoutimi Saguenéens Peteris Bulans, ktorý by mal s Fenenkom tvoriť pár, ktorý bude hrať veľa minút. 

Príjemne prekvapiť by mohol prospekt so šancou prejsť najbližším draftom, ofenzívne ladený a rýchly hráč švédskeho AIK Štokholm vo švédskej juniorskej J20 Nationell a spoluhráč slovenského obrancu Martina Sluku Darils Uljanskis

V páre s ním by mal hrať 193 centimetrov vysoký, defenzívne ladený obranca Nordic Hockey Academy v rakúskej juniorskej súťaži Elvis Laskovs, ktorý mu bude poskytovať možnosť sa ofenzívne angažovať.

Pár, na ktorý sa budú Lotyši spoliehať najmä v defenzívnych situáciách, by mal tvoriť všestranný two-way obranca juniorského tímu Kärpät Oulu vo fínskej juniorskej súťaži U20 SM-sarja Kristers Urbanovics

Dopĺňať by ho mal na pravej strane ľavák z tímu Oceláři Třinec z českej juniorky Viktors Kurbaka, ktorý defenzívnejšie ladený bek napriek svojej priemernej výške a jeho najsilnejšou stránkou je jeho inteligencia v defenzívnom pásme a prvá nahrávka pri rozohrávke.

Od tohto páru očakávame defenzívne úlohy proti nebezpečným útočníkom súpera a taktiež veľa minút v oslabení. Siedmym bekom by mal byť ofenzívne ladený, no zodpovedný obranca lotyšského HK Mogo Renarts Berzinš

Vybojuje si draft?

Dá sa predpokladať, že hlavný brankársky tandem bude tvoriť duo zo zámoria. Jedným z očakávanej dvojice je brankár tímu Lone Star Brahmas z americkej NAHL Deivs Rolovs, ktorý má skvelé čísla v NAHL (22 zápasov, 92,2 % úspešnosť zákrokov, bilancia 14-5-1 a inkasovaných iba 1,62 gólov na zápas). 

Pred touto sezónou odchytal skvelý ročník v lotyšskej najvyššej súťaži, kde mal úspešnosť zákrokov 93,1 percent a priemer 1,75 inkasovaných gólov na zápas v 13 dueloch. Má taktiež ideálnu výšku na brankára, o ktorom by sa po turnaji mohlo začať diskutovať ako o draftovej možnosti, hoci je starší. 

Netreba zabúdať, že práve z tejto súťaže s podobnými štatistikami a po skvelom turnaji do 20 rokov bol draftovaný Slovák Adam Gajan a až za ním šli ďalší dostupní brankári.

O pozíciu dvojky sa pobijú brankár Charlottetownu Islanders v QMJHL a spoluhráč Ondreja Marunu Aksels Ozols a brankár HS Riga v lotyšskej najvyššej súťaži Linards Feldbergs

Do kempu pozvali aj 17-ročného brankára juniorského výberu Södertälje SK vo švédskej juniorskej J20 Nationell a spoluhráča útočníka Lukáša Klečku Nilsa Robertsa Maurinsa, ktorý je však adeptom na vyškrtnutie. 

Formácie Lotyšska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka.
Formácie Lotyšska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka. (Autor: Samuel Tirpák)

Neodpisujte ich

Tím Lotyšov je zaujímavý skôr z pohľadu individuálnych kvalít hráčov. Ide o mančaft plný relatívne slušnej kvality a talentu, ktorý sa nebude báť hrať ten typický lotyšský hokej. 

Mohli by aj slušne prekvapiť a niekoľko mladíkov si na turnaji dokonca môže vybojovať miestenku na drafte, ktorú by bez tejto príležitosti nedostali. 

Lotyšská hra nepatrí medzi najlákavejšie, ale štruktúra ich mužstva z nich robí hrozbu pre silnejšie tímy. Ak by sa postarali o prekvapenie napríklad výhrou nad favoritom, nebol by to zázrak. 

Pekný príbeh môže napísať brankár číslo jeden Deivs Rolovs. Ak všetko pôjde podľa plánu, neprekvapilo by ma, keby patril na konci turnaja medzi top hráčov turnaja a vybojoval si pozornosť na drafte ako tzv. overager. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U20 2024»So strelcom z bronzových MS. Prekvapia mladí Lotyši svet?