Nový formát Ligy majstrov? Viac mužstiev, ale iba z popredných líg

Futbalisti Bayernu Mníchov sa tešia z víťazstva v Lige majstrov.
Futbalisti Bayernu Mníchov sa tešia z víťazstva v Lige majstrov. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. mar 2021 o 16:40

Rozhodnutie padne už o niekoľko dní.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) bude o zavedení nového modelu Ligy majstrov rozhodovať v nasledujúcom mesiaci.

Pôvodný plán hovoril o tom, že už na stredajšom zasadnutí výkonného výboru UEFA by mohlo prísť k ratifikácii rozšírenia účastníkov skupinovej časti z 32 na 36 a zvýšeniu počtu zápasov pre jeden tím v tejto fáze zo šesť na desať. 

"Budúcnosť klubových súťaží po roku 2024 bude jednou z hlavných tém nášho stredajšieho zasadnutia. Oficiálny verdikt v tejto veci však padne až na našom ďalšom rokovaní 19. apríla, aby sme mohli zapracovať všetky doterajšie odsúhlasené podnety," uvádza sa v stanovisku UEFA.

Síce sa zdá, že v ostatných týždňoch navrhovaný nový model získal podporu od klubov aj vedení národných ligových súťaží, stále je potrebné dosiahnuť dohodu o riadení súťaže.

Prezident Európskych líg Lars-Christer Olsson minulý týždeň vyhlásil, že od UEFA dostal ubezpečenie, že klubové súťaže od UEFA nepreberie skupina tímov.

"Sú to klubové súťaže UEFA a tá bude mať vždy posledné slovo. Nejde tu o žiadne odovzdanie riadenia do iných rúk," poznamenal Olsson.

Nový model by mal priniesť namiesto viacerých skupín iba jednu so všetkými účastníkmi, no každý tím by odohral súboje proti desiatim súperom.

Navýšenie počtu tímov o štyri by prinieslo jednu miestenku pre štvrtý tím francúzskej Ligue 1 a zostávajúce tri pozície by získali kluby, ktoré síce majú v európskom rebríčku vysoký počet bodov.

V praxi by išlo väčšinou o mužstvá z popredných líg - anglickej, nemeckej, španielskej či talianskej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nový formát Ligy majstrov? Viac mužstiev, ale iba z popredných líg