Lidström môže byť prvým európskym kapitánom víťaza NHL

Nicklas Lidström (vľavo) na tréningu Detroitu.
Nicklas Lidström (vľavo) na tréningu Detroitu. (Autor: SITA, AP)
SITA|2. jún 2008 o 11:20

Švédsky hokejista Nicklas Lidström sa môže stať prvým Európanom, ktorý ako kapitán víťazného tímu zdvihne nad hlavu Stanleyho pohár.

DETROIT 2. júna (SITA, AP) - Od štvrtého víťazného prsteňa delí jedného z najlepších svetových obrancov i jeho Detroit už iba jedna výhra.

"Snažím sa ešte nerozmýšľať nad tým, že by som bol prvým európskym kapitánom. Sústredím sa iba na to, aby sme vyhrali Stanleyho pohár. Podobné situácie som už zažil," povedal Lidström, ktorý v sobotňajšom štvrtom zápase vyrovnával na 1:1. Red Wings napokon vyhrali 2:1, keď sa spoliehali predovšetkým na svoju defenzívu. "Dokázali sme si, že vieme hrať aj v oslabeniach. S blížiacim sa záverom duch tímu neustále stúpal, bol bojovnejší," hovorí Lidström.

Rodák z Västerasu sa môže definitívne dostať medzi klubové legendy Red Wings Gordieho Howa, Steva Yzermana či Teda Lindsaya. Detroit má v pondelok v noci prvý mečbal. Mladý tím Pittsburghu sa určite nebude chcieť poddať, Red Wings vedia, že ich nečaká ľahký krok. Vo finále Západnej konferencie viedli nad Dallasom už 3:0 na zápasy, rozhodol však až šiesty zápas.

"Keďže hráme doma, mali by sme dať do súboja všetko a využiť túto výhodu," uviedol Kirk Maltby, ktorý je spolu s Lidströmom, Krisom Draperom, Tomasom Holmströmom a Darrenom McCartym pamätníkom Stanleyho pohára pre Red Wings z roku 1997.

Pittsburgh nie je práve v najlepšej situácii, stav 1:3 vo finálovej sérii dokázalo obrátiť len Toronto v roku 1942 práve proti Detroitu. "Vieme, že nie sme na tom dobre. Určite však ešte nechceme skončiť sezónu a pokúsime sa využiť každú našu šancu," tvrdí brankár Penguins Marc-Andre Fleury, ktorého doplnil kapitán Sidney Crosby: "Nemá zmysel byť nervózny. Dáme do toho všetko a uvidíme, čo sa stane. Pôjdeme naplno a snáď to pomôže.


Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Lidström môže byť prvým európskym kapitánom víťaza NHL