Líder prehral so Žilinou, Košice zvládli derby s Popradom

Vľavo hráč Košíc Marcel Haščák, vpravo jeho spoluhráč Richard Jenčík pred brankárom Popradu Robertom Slipčenkom v zápase 47. kola hokejovej Tipsport extraligy.
Vľavo hráč Košíc Marcel Haščák, vpravo jeho spoluhráč Richard Jenčík pred brankárom Popradu Robertom Slipčenkom v zápase 47. kola hokejovej Tipsport extraligy. (Autor: TASR)
SITA|13. feb 2013 o 19:14

Výsledky zápasov 47. kola hokejovej Tipsport extraligy.

MHC Mountfield Martin - Dukla Trenčín 1:5 (0:1, 1:1, 0:3)

Góly: 37. A. Themár (Rusina, A. Novotný) - 9. O. Rusnák (Marosz, Habšuda), 32. Lelkeš (Sojčík, O. Mikula), 43. Pozník (Otčenáš, Martin Filo), 45. Sojčík (O. Mikula, Lelkeš), 54. J. Pardavý st. (Lelkeš, Marosz)

Vylúčení na 2 min: 6:10, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Goga, Jonák - Návratek, Zvrškovec, 1190 divákov

Martin: Šúrek (54. Volentier) - A. Novotný, Rusina, R. Pukalovič ml., Zošiak, Tupý, K. Grman, J. Perniš, Ejem - A. Themár, Vilkoits, Kolena - T. Petruška, M. Hollý, Michal Važan - B. Mráz, B. Rapáč, Fujerík - Korytko, Dírer, Vaško

Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Habšuda, Pozník, E. Bagin, Vizváry, Imrich - J. Pardavý st., O. Rusnák, Marosz - O. Mikula, Lelkeš, Sojčík - Martin Filo, T. Klíma, Otčenáš - D. Hudec, Nemček, Jakúbek

Martinčania vstúpili lepšie do zápasu, svojím pohybom získali početnú výhodu o dvoch hráčov. Presilovkový zámok domácich fungoval dobre, ale zakončenie MHC bolo zlé. Hollý, Važan ani Themár v dobrých pozíciách netrafili bránku. Ako sa premieňajú presilovky, ukázala "kosačkám" Dukla. V 9. min sa pretlačil Rusnák pred bránku a otvoril skóre duelu - 0:1. Hra sa potom rýchlo prelievala z jednej strany na druhú. V záverečnej minúte prvej tretiny mohol ešte Sojčík zvýšiť vedenie hostí, ale nepochopiteľne ešte hľadal prihrávkou Lelkeša.

Na začiatku druhej dvadsaťminútovky zaujal dravý prienik Mráza, jeho strelu s námahou vyrazil Nagy. Tempo v tejto časti hry upadlo, na ľade bolo veľa nepresností a obom mužstvám viazla kombinácia. V 27. min našiel Petruška pred bránkou číhajúceho Važana, ale ten zoči-voči súperovmu gólmanovi nebol úspešný. V 32. min hrali hostia 29 sekúnd presilovku piatich proti trom a po návrate Rosinu z trestnej lavice Lelkeš prestrelil Šúreka a poslal Duklu už do dvojgólového náskoku. V 37. min mali aj domáci výhodu o dvoch hráčov a počas nej Themár presným zásahom dostal domácich do hry - 1:2.

Vstup do tretej tretiny vyšiel Dukle. V 43. min prestrelil Pozník všetko, čo mu stálo v ceste a posadil Trenčín pevne na koňa. O dve minúty neskôr zabudli domáci na Sojčíka a ten chladnokrvne pomedzi Šúrekove betóny zakončil - 1:4. Martin potom padol na kolená a do konca zápasu sa už nepozviechal. V 54. min pridal záverečný gól duelu skúsený Pardavý.

Róbert Pukalovič, tréner MHC: "Mentálnu prípravu na tento zápas sme nezvládli. Bol to náš najhorší výkon na domácom ľade. Nič z toho čo sme si cez prestávku natrénovali sme dnes nepredviedli. Chýbalo nám nasadenie, agresivita i streľba. Napriek tomu, sme prehrávali po dvoch tretinách len o gól. Dalo sa s tým ešte niečo urobiť. V tretej tretine sme však zahrali katastrofálne a súper naše veľké chyby potrestal."

Róbert Kaláber, tréner Dukly: "Do zápasu sme vstúpili zle. Súperovi sme ponúkli hneď na začiatku presilovku o dvoch hráčov. Našťastie sme ju ubránili a ešte v prvej tretine sme sa ujali vedenia. V druhej tretine pokračoval bojovný hokej. V tretej tretine sme potvrdili, že máme viac skúseností ako domáci. S prehľadom sme zápas doviedli až do víťazného konca a tri body z ľadu súpera nás tešia."

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly: 24. Kmeč, 32. R. Tománek (Jokila, Hrnka), 47. Bene (Lukáš Novák), 49. Hrnka (T. Chrenko, Podstavek) - 36. Ján Sýkora (Češík, Danton)

Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: V. Baluška - Kalina, Smrek, 1995 divákov

Nitra: M. Laco - Nádašdi, P. König, Ordzovenský, Rais, Vosátko, M. Bača, Vantroba, Trefný - R. Tománek, Stümpel, Jokila - Podstavek, T. Chrenko, Hrnka - Mašlonka, E. Piatak, Pupák - Kmeč, Lukáš Novák, Bene

B. Bystrica: Chorošun - Ketner, Kubka, J. Predajniansky, Styk, T. Devečka, M. Mikuš - Lunter, M. Hudec, R. Macík - Ján Sýkora, Češík, Danton - Šimun, Juraj Sýkora, B. Jankovič - Rosandič, Zigo, Melkumjan

Banskobystričania vstúpili do zápasu svižne a mohli sa ujať vedenia už v 53. sekunde. Matej Češík svojím pokusom z pravej strany zamestnal brankára Laca, ale ten aj s prispením šťastia udržal puk pred bránkovou čiarou. V nasledujúcich minútach videli diváci skôr priemerný hokej s viacerými nepresnosťami. Veľa na tom nezmenili ani presilovky oboch tímov v polovici prvej časti. Mužstvá sa do vyložených šancí nedostávali a čisté kontá si s prehľadom strážili brankári Laco aj Chorošun.

V druhej tretine prišli aj góly. Skóre otvoril v 24. min domáci Kmeč, ktorý využil chybnú rozohrávku súpera a spomedzi kruhov prestrelil Chorošuna - 1:0. Úvodný gól Nitranov upokojil a tí si následne vypracovali niekoľko sľubných príležitostí. Druhý presný zásah pridali domáci zásluhou Tománka, ktorý pohotovou strelou z ľavej strany upravil na 2:0. Hráči Nitry mali v druhej tretine navrch, ale hosťom sa aj tak podarilo znížiť. O stav 2:1 po dvoch tretinách sa gólom z 36. min postaral Ján Sýkora, ktorý peknou strelou prekonal Mareka Laca.

Ešte v prvej polovici tretej tretiny stihli Nitrania rozhodnúť o svojom víťazstve, k nemu im však pomohli aj Banskobystričania svojimi chybami. Po jednej z nich sa v 47. min ocitol pred Chorošunom Novák, v dobrej pozícii počkal na Beneho, ktorý ponúknutú príležitosť neodmietol - 3:1. O dve minúty pridala Nitra aj štvrtý gól. Obrana Bystrice nepostrážila Hrnku, ten mal pred brankárom hostí dostatok času i priestoru, čo využil na ďalšiu úpravu skóre - 4:1. V 57. min nezvýšil náskok domácich Tománek, ktorý nepremenil samostatný nájazd. Hráčom Nitry to však radosť nepokazilo, Banskú Bystricu napokon zdolali aj v treťom domácom zápase v tomto ročníku.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Na stretnutie sme nastúpili po dlhšej zápasovej prestávke. Aj preto mám určité pochopenie pre prístup hráčov, ktorí prvých dvadsať minút takpovediac odchodili a v ich hre chýbalo zaujatie. V prvej časti akoby podcenili zostavu súpera. Hostia boli veľmi nepríjemní. Len vďaka tomu, že urobili chyby, sme dali góly. Ak mám niekoho pochváliť, tak určite štvrtú formáciu s Novákom, Benem a Kmečom."

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Nitre sme chceli znepríjemniť cestu za víťazstvom. Škoda individuálnych chýb, pri ktorých sme súperovi prakticky prihrali na dva góly. Takýchto chýb sa musíme vyvarovať a ísť ďalej."

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)

Góly: 6. Holovič (R. Konečný, Kutálek), 24. Holovič (R. Konečný, Bobček), 48. Pálffy (R. Školiak, Kudrna), 58. R. Konečný (Vyrúbalík, Kutálek), 60. Šátek - 24. Škadra (H. Ručkay), 33. H. Ručkay (A. Kolník, A. Hruška), 54. J. Ručkay (Peško, H. Ručkay)

Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Výleta, J. Tvrdoň, 1805 divákov

Skalica: M. Lipovský - Vyrúbalík, I. Jankovič, L. Kozák, Trška, Barák, Bobček, Srnec, Jaborník - Pálffy, R. Školiak, Kudrna - Lažo, Stieler, Šátek - Kutálek, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Klejna, Martin Sloboda

Piešťany: Tomek - Cuník, Škadra, R. Filip, Drgoň, V. Urban, Bučka, A. Hruška, A. Kolník - Šišovský, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Peško, H. Ručkay - S. Saliji, Mertel, Stupka - Chylo, Toman, Haring

Hneď v úvode sa v sľubných príležitostiach ocitli domáci Kudrna a Kozák, z hostí neuspel v dobrej šanci Stupka. V 6. min prihral Konečný medzi kruhy Holovičovi, ktorý pohotovou strelou otvoril skóre stretnutia. Piešťany sa počas vylúčenia domáceho Klejnu nedostali do poriadnej šance, ako jediný Lipovského ohrozil zakončením z bezprostrednej blízkosti H. Ručkay. V 15. min Skaličania zavreli hostí počas presilovky v ich obrannom pásme, na výborne chytajúcom Tomekovi však stroskotali Pálffy i Konečný.

V úvode druhej tretiny Lipovského prekvapil hosťujúci obranca Škadra - 1:1. Piešťany sa netešili dlho z vyrovnania: o 25 sekúnd našiel Konečný pred bránkou voľného Holoviča, ktorý poslal svoj tím opäť do vedenia. V 31. min ohrozil Tomeka tvrdou strelou od modrej čiary Vyrúbalík, na opačnej strane sa pokúsil dotlačiť puk za Lipovského Saliji. O minútu neskôr zakončil gólom samostatnú akciu po pravom krídle H. Ručkay - 2:2.

V 43. min Tomeka neprekonal Klejna, neuspel ani hosťujúci Saliji. V 48. min sa pred Tomekom najlepšie zorientoval skúsený Pálffy a strelil tretí gól domácich. V 54. min vletel do dorážky J. Ručkay - 3:3. O štyri minúty neskôr sa krásnou zadovkou prezentoval Konečný - 4:3. Víťazstvo Skalice potvrdil v závere gólom do prázdnej bránky Šátek.

Svatopluk Kosík, asistent trénera: "Prvé víťazstvo nad Piešťanmi v tejto sezóne v riadnom hracom čase a zisk troch bodov teší. Bolo podložené dobrou, rýchlou a kombinačnou hrou všetkých pätiek. Najmä v druhej tretine sme si vypracovali dosť šancí nato, aby skóre mohlo byť i vyššie, no nestalo sa tak. V tretej tretine už súper začal vystrkovať rožky a po našich chybách vždy dotiahol stav na remízu, ale v závere sme predsa len vydolovali to šťastné víťazstvo."

Milan Klement, tréner Piešťan: "Do tohto zápasu sme vstúpili s príliš veľkým rešpektom. Myslím, že domáci mali dosť veľký tlak, keď bolo po prvej tretine 1:0, tak sme to celkom ustáli. Vyrovnali sme na 1:1, následne sem inkasovali na 2:1, vyrovnali na 2:2 a tak to šlo ďalej. Trocha nám nefungovala obrana, z toho potom rezultovali góly. Neskoro sme obsadzovali hráčov súpera. Nakoniec sa nám to vypomstilo, dostali sme štvrtý gól, na ktorý sme už nestačili zareagovať. Myslím si, že si víťazstvo domáci zaslúžili."

HC Košice - HK Poprad 5:2 (2:0, 3:0, 0:2)

Góly: 5. Marek Slovák (P. Svitana, Jokeľ), 10. Mlynarovič (Pašek, Šeda), 18. Marcel Haščák (T. Marcinko, R. Jenčík), 37. Jokeľ (P. Svitana, Marek Slovák), 38. Marcel Haščák (T. Marcinko, R. Jenčík) - 54. Hvila (Balán, Vandas), 55. Stals (Smotrila, Ľ. Vaic)

Vylúčení na 2 min: 5:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Gajan, R. Gavalier, 3697 divákov

Košice: Hylák (43. Riečický) - Cebák, Macejko, Kolba, Štrbák, Deyl, M. Takáč, Šeda - Marcel Haščák, T. Marcinko, R. Jenčík - P. Svitana, Marek Slovák, Jokeľ - Matis, Matúš Chovan, Podsedlý - Mlynarovič, Pašek, Boltun

Poprad: Slipčenko (38. Sidor) - M. Šterbák, Fabian, Kovačevič, D. Brejčák, D. Devečka, Jáchym, Kurali, Dinda, od 42. min Martin Chovan - Vandas, Balán, Hvila - Jabrocký, Klouda, D. Buc - Smotrila, Stals, Ľ. Vaic - S. Takáč, Stanfield, Matúš Paločko

Vo "východniarskom" derby bola od začiatku aktivita na košických hokejkách. V 5. min druhá formácia domácich roztočila parádny kolotoč a na jeho konci bola exportná rana Mareka Slováka - 1:0. V polovici prvej tretiny sa Mlynarovič dobre zorientoval pred Slipčenkom a zadovkou poistil vedenie "oceliarov". Popradský Klouda potom ani na dvakrát neprekonal Hyláka. V 18. min Marcel Haščák šikovne zvýšil vedenie domácich na 3:0.

V 25. min sa Hylák zaskvel čarovným zákrokom pri šanci Brejčáka. V polovici stretnutia Vaicovu nepríjemnú strelu švihom vyrazil domáci brankár. V 37. min zužitkoval Jokeľ v presilovke prihrávku Svitanu spoza bránky. Ešte pred druhou prestávkou vyhnal Slipčenka z bránky Marcel Haščák gólom na 5:0.

V 48. min sa Marek Slovák dostal v oslabení do nájazdu, ale Sidor vystihol jeho zakončenie. Až potom prišli popradské chvíle. Najprv presne zakončil v 54. min do prázdnej bránky Hvila a o minútu neskôr nepokrytý Stals zmiernil druhým gólom prehru Popradu.

Milan Staš, tréner HC Košice: "Už tradične sme začali náporom, vyšla nám prvá tretina a získali sme rozhodujúci náskok. Druhú tretinu sme prikrášlili ďalšími dvoma gólmi. Škoda, že v poslednej tretine sme už nehrali koncentrovane a nechali súpera dva razy skórovať. Teší ma výsledok i víťazstvo. Verím, že sa odrazíme od tohto výkonu ďalej, smerom ku play off."

Milan Jančuška, tréner HK Poprad: "Nie som spokojný s výsledkom, ani výkonom, najmä v prvých dvoch tretinách, v ktorých nás Košice prevyšovali v nasadení, korčuľovaní a osobných súbojoch. V podstate úvodné tri góly padli po našich hrubých individuálnych chybách. Potom sa už ťažko hrá. Košice vyhrali zaslúžene, spokojný môžem byť iba s poslednou tretinou."

HKm Zvolen - MsHK DOXXbet Žilina 3:4 po predĺžení (2:1, 1:2, 0:0 - 0:1)

Góly: 9. M. Výborný (Čurilla, Martin Ďaloga), 16. L. Jurík (Podkonický), 32. Juraško (Podkonický, L. Jurík) - 3. R. Krajči (Brcko, T. Varga), 25. T. Sýkora (M. Kokavec), 38. T. Varga (Brcko, R. Krajči), 63. Rúfus (R. Krajči)

Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: R. Lauff, Bachúrik - R. Bednár, Tornay, 1335 divákov

Zvolen: M. Šimko - Pichnarčík, Juraško, Hraško, J. Mucha, Hertl, M. Výborný - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Kalla - Puliš, M. Jurík, Čurilla - Martin Ďaloga, Murček, Ľ. Zuzin

Žilina: Žigárdy - Brcko, Gula, Árvay, Rúfus, M. Leško, J. Dlouhý - T. Varga, R. Krajči, Drábek - T. Sýkora, P. Kopecký, M. Kokavec - Drevenák, O. Ďuriš, Valášek - A. Lipovský, Jarab, Heffernan

Vo Zvolene sa hral zaujímavý hokej v dobrom tempe. Líder nastúpil bez dvoch kľúčových hráčov, obrancu Ladislava Čierneho a útočníka Michala Chovana. Domácim nevyšiel úvod, nechali sa často vylučovať, čo Žilinčania využili gólom z presilovky: v 3. min švihom prekonal Šimka najproduktívnejší hráč hostí Krajči. Hokejisti spod Dubňa mohli svoj náskok aj zvýšiť, ale P. Kopecký neuspel zoči-voči brankárovi Zvolena. Keď sa sily na ľade vyrovnali, udreli aj domáci. V 9. min od modrej čiary Výborný nahodil puk a ten sa dostal až za gólmana Žigárdyho - 1:1. Hostia naďalej dobiedzali, v 14. min mal veľkú príležitosť zblízka voľný Krajči, ale Šimko nekapituloval. Zvolenskí hokejisti boli úspešnejší: v 16. min Podkonický prihral L. Juríkovi, ktorý prešiel cez dvoch hráčov hostí a pokoril aj brankára - 2:1.

Aj v druhej tretine sa hral dobrý hokej. Žilinčania vyrovnali v 25. min po rýchlom protiútoku, keď najprv strieľal Kokavec, Šimko puk vyrazil a z dorážky sa presadil T. Sýkora. Líder tabuľky potom prepol na vyššie obrátky, šance mali Brabenec a Podkonický. Zvolen však išiel do vedenia až v početnej výhode o dvoch hráčov v 32. min, keď sa od modrej čiary tvrdou a presnou strelou presadil Juraško. Radosť domácich netrvala dlho, lebo presilovku využili aj hostia - v 38. min z otočky zblízka skóroval Varga.

V tretej tretine diváci nevideli gól. Bližšie k nemu mali domáci hokejisti, najmä Brabenec v dvoch príležitostiach nedokázal prekonať Žigárdyho. V závere riadneho hracieho času to skúšal aj L. Jurík a Škvaridlo, ale žilinský gólman podržal svoj tím.

V predĺžení mali viac z hry hostia a rozhodli o víťazstve po rýchlom prechode do útoku, keď sa presadil pred Šimkom voľný Rúfus.

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Našu hru poznačilo to, že sme boli pomerne často vylučovaní, a preto viazla naša súhra. Nešli nám kombinácie, produkovali sme zlé prihrávky a nepresadzovali sa v súbojoch. Opticky sme mali viac z hry, ale netlačili sme sa dravo do bránky, naša streľba nebola efektívna. Preto sme v dnešnom zápase nemohli uspieť."

Slavomír Chlebec (tréner Žiliny): "Na ľad vedúceho tímu extraligy sme prišli uhrať nejaké body. O to viac sme šťastní, že sa nám podarilo vybojovať dva, i keď so šťastím, ale aj to patrí k hokeju. Naše víťazstvo bolo podmienené výborným výkonom brankára. Chlapcom musím poďakovať za obetavosť, v niektorých situáciách siahli až na dno síl. Preto sa môžeme tešiť z dvoch bodov."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Líder prehral so Žilinou, Košice zvládli derby s Popradom