Leží na sopke. Unikátne ihrisko v Ihráči obdivujú turisti

6. nov 2020 o 13:50

Mnohé futbalové ihriská sú skutočným unikátom. Niektoré sú výnimočné prírodnou scenériou, umiestnené hlboko v lese, vo vysokej nadmorskej výške, či pod zrúcaninou hradu. Ďalším dodáva punc výnimočnosti nezvyčajná tribúna. Futbalnet ponúkne ich príbehy.

IHRÁČ. Vypína sa vedľa neho obrovská skala. Vzniklo na vyhasnutej sopke. Jedno z najzaujímavejších futbalových ihrísk na Slovensku majú v Ihráči v okrese Žiar nad Hronom.

„Je to najkrajšie ihrisko, aké som navštívil. Je zasadené medzi skaly, ktoré vznikli zo sopečnej lávy. Krásnu scenériu dopĺňa malý biely kostolík hneď pri postrannej čiare a výhľad na Kremnické vrchy okolo,“ uviedol zberateľ fotografií slovenských futbalových štadiónov Andrej Návojský.

Ihrisko na sopke

S výstavbou ihriska začali miestni v roku 1976. Jeho stredom viedla takzvaná Hlboká cesta, ktorá bola zasypaná materiálom z okolia.

„Štadión bol vybudovaní v krásnom prostredí, kde sa nachádza prírodná pamiatka kamenné more. Je to rarita, aká sa len tak nevidí,“ prezradil starosta dedinky s niečo vyše päťsto obyvateľmi Ján Kubík.

Z geologického hľadiska leží ihrisko v kaldere (v kotle) bočného kanála sopky. Presvedčil sa o tom buldozerista, ktorý sa pod kamennou hradbou prepadol do takzvanej barinatej hmoty bývalého jazierka.

Navštevujú ho turisti

Štadión v Ihráči je mnohými fanúšikmi označovaný za unikát a futbalisti tam hrávajú s veľkou obľubou.

„Miesto navštevuje mnoho turistov, pretože tu máme nielen pekné ihrisko, ale aj spomenutú prírodnú pamiatku a kostol. Dá sa povedať, že ihrisko je postavené na sopke, pretože na kamennom mori je možné pozorovať rozpad lávového sopúcha. Vyhasnutá sopka sa nachádza len niekoľko metrov od ihriska,“ priblížil starosta Kubík a pokračoval:

„O ihrisko sa poctivo staráme, znepríjemňujú nám to len neželaní hostia. Keď to nie sú vtáky, dorýpe ho jazvec či krtko. Už ani nerátam, koľkokrát do roka sadíme novú trávu.“

Na výstavbe ihriska pracovali miestni bez nároku na honorár. Jedným z najaktívnejších bol Gustáv Kubík. Kolaudácia šatní a sociálneho zariadenia sa uskutočnila 24. novembra 1984.

Premiérou na ihrisku bol priateľský zápas medzi Olympicom Ihráč proti Československej reprezentácii nepočujúcich. Domáci vyhrali 6:1.

Slávnostné otvorenie ihriska sa konalo na prvom oficiálnom majstrovskom zápase, v ktorom zdolal Ihráč Krahule vysoko 10:0.

„Vtedy ešte neboli ani šatne, tímy sa prezliekali v unimobunkách. V roku 1991 sa robilo odvodnenie ihriska a kládol sa nový trávnik,“ pripomenul Kubík.

V Ihráči vyrastali reprezentanti

Jedným z najznámejších odchovancov Ihráča je bývalý slovenský reprezentant Lukáš Tesák.

„V rodine sme mali dosť futbalistov. Môj otec, ujovia. Mamin bratranec Tibor Mičinec je bývalý československý reprezentant. Bolo teda po kom zdediť trošku talentu a lásky k futbalu,“ spomínal pred časom v rozhovore Tesák.

Rodák z Ihráča rozbehol svoju profesionálnu kariéru najmä na východe Európy - v Rusku, Ukrajine a Bielorusku.

„Nepamätám sa, kedy som si obul prvé kopačky. Ale viem, že ako malý chlapec som sa chodil pozerať na tréningy Olympicu Ihráč. Zbieral som im lopty, behával s nimi niektoré bežecké tréningy a sem - tam mi dovolili kopnúť do lopty,“ dodal Tesák.

Starosta pozýva do Ihráča

Na trávniku v Ihráči vyrastali okrem Tesáka a Mičinca aj ďalšie známe mená.

V mužstve Žiaru nad Hronom hrávali Ján Ceplák, Milan Nemec, Vladimír Rapčan. V Kremnici to boli Ján Ivan, Ján Hric a v Detve Milan Feben.

Aktuálne pôsobí Ihráč v siedmej lige ObFZ Žiar nad Hronom a so šiestimi bodmi je na dvanástom mieste tabuľky.

„Všetkých na naše zápasy srdečne pozývam. Verím, že sa nová sezóna na jar začne a futbalové nedele u nás opäť ožijú,“ uzavrel starosta Ján Kubík, ktorý za Olympic pravidelne nastupuje a strieľa góly.

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Leží na sopke. Unikátne ihrisko v Ihráči obdivujú turisti