Bolo to nečakané a zvláštne. Prečo Gutová-Behramiová zastala?

Lara Gutová-Behramiová nedokončila obrovský slalom v Lenzerheide 2021.
Lara Gutová-Behramiová nedokončila obrovský slalom v Lenzerheide 2021. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|21. mar 2021 o 10:45

Je za tým protest alebo zranenie?

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Bolo to čosi nevídané. Lara Gutová-Behramiová sa spustila do obrovského slalomu v Lenzerheide a po niekoľkých sekundách skončila.

Neurobila však žiadnu chybu. V tretej bránke absolútne vypustila oblúk. Potom sa dokĺzala do stredu trate, kde zostala stáť. Vynorili sa špekulácie. Je zranená alebo to urobila zámerne?

O veľkom glóbuse už bolo rozhodnuté pred pretekmi. Už po slalome Svetového pohára v Lenzerheide ho získala Petra Vlhová.

V posledných pretekoch sezóny už o nič zásadné nešlo. Možno aj preto si švajčiarska lyžiarka dovolila urobiť toto netradičné gesto. Bolo však škandalózne a detinské.

Bol to protest alebo zranenie?

Všetci čakali, že ho vysvetlí novinárom v mixzóne. Gutová-Behramiová sa však s nikým nerozprávala. Po svojej jazde len prešla popri novinároch.

„Stále nie je jasné, prečo to urobila. Bol to dnes protest alebo len mala zdravotné ťažkosti a nechcela riskovať?“ pýta sa švajčiarsky portál Blick.

Gutová-Behramiová v posledných dňoch kritizovala viackrát Medzinárodnú lyžiarsku federáciu. Najskôr sa jej nepáčilo, že v kalendári Svetového pohára je viac technických disciplín ako rýchlostných.

„Budúcu zimu budeme jazdiť päť super-G a deväť slalomov. Spravodlivosť vyzerá inak,“ uviedla pre SRF Gutová-Behramiová.

Ešte viac ju rozzúrilo, že zrušené preteky vo finále Svetového pohára sa nemôžu nahradiť. V Lenzerheide pre počasie zrušili zjazd i super-G.

Je to veľká individualistka

A to, že sa nejazdilo super-G môže byť hlavným dôvodom jej protestu. Ako sa neskôr ukázalo, hlavným dôvodom pre zrušenie nebolo počasie, ale zlá pripravenosť organizátorov.

„Na trati bolo veľa snehu. Organizátori neodviedli prácu ako mali. Z pohľadu počasia sa tieto preteky mohli uskutočniť,“ priznala expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Týmto poškodila veľmi sebe. A nie je to dobrá reklama pre lyžovanie. Športovec takého rangu by to mal riešiť inak. Musíte sa vedieť aj správať, nestačí len lyžovať.


Veronika Velez-Zuzulová

Gutová-Behramiová zrejme chcela aj takýmto spôsobom ukázať svoju frustráciu. Vo Švajčiarsku má status kontroverznej hviezdy.

„Je to veľká individualistka. Niektorí ľudia ju majú radi, iní už menej. Počula som na jej adresu nepekné slová. Mnohí jej vyčítajú, že nepomáha svojim krajankám. Má vlastnú hlavu a ide si svojou cestou,“ vraví Velez-Zuzulová.

Bývalá slovenská lyžiarka však odsudzuje takéto správanie.

„Týmto poškodila veľmi sebe. A nie je to dobrá reklama pre lyžovanie. Športovec takého rangu by to mal riešiť inak. Musíte sa vedieť aj správať, nestačí len lyžovať,“ dodala.

Som vonku, prepáč

Tréner Gutovej-Behramiovej pre ORF povedal, že jeho zverenka len nesprávne vyhodnotila nájazd do bránky a preto zastavila.

„Netuším, o čo išlo. Bol som na štarte, ale Lara nič nepovedala. Všetko bolo ako vždy,“ cituje Blick švajčiarskeho trénera pre technické disciplíny Aloisa Prenna.

„Povedala mi: vypadla som, prepáč,“ doplnil alpský riaditeľ Walter Reusser.

Netradičné predstavenie švajčiarskej lyžiarky sa nepáčilo ani bývalému zjazdárovi Felixovi Neureutherovi.

„Nikdy som nič také nevidel. Buď to bolo odmietnutie pracovať, protest, alebo sa jej nechcelo. Bolo to buď proti domácej asociácii, organizátorom alebo FIS,“ predpovedá Neureuther pre televíziu ARD.

Švajčiarsky web rsi.ch napísal, že úradujúca majsterka sveta v obrovskom slalome sa k celej situácii vyjadrí po odovzdávaní trofejí po pretekoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bolo to nečakané a zvláštne. Prečo Gutová-Behramiová zastala?