Lacko si finále Ritro Slovak Open nezahrá, Hrbatý áno

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: sita)
Sportnet|21. nov 2009 o 18:45

Z historicky prvého čisto domáceho finále na bratislavskom tenisovom turnaji ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open nič nebude.

BRATISLAVA. Nedeľňajšie finále dvojhry na bratislavskom tenisovom turnaji ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open (dotácia 106 500 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v hale) bude aj s domácim zastúpením.

Miestny šampión spred štyroch rokov Dominik Hrbatý totiž v sobotňajšom druhom semifinále singlovej súťaže na jubilejných 10. medzinárodných otvorených majstrovstvách SR v Sibamac aréne NTC zvíťazil nad Izraelčanom Harelom Levym nasadeným ako ôsmym za 104 minút 3:6, 6:3, 6:3.

Predtým Lukáš Lacko, dvojka tohto podujatia, nestačil na nemeckého ľaváka Michaela Berrera, ktorému podľahol za 138 minút 6:2, 2:6, 6:7 (2).

Lacko odvrátil dva mečbaly

Napokon mu nepomohlo, že v desiatom geme rozhodujúceho setu ako podávajúci odvrátil dva mečbaly. Premenenie druhej takejto šance v tajbrejku, dovedna štvrtej, potvrdilo Jastrabie oko.

"Už od konca uplynulého týždňa som nebol zdravotne v optimálnej pohode, mal som niečo s prieduškami, cítil som sa tak na 60 - 70 percent, týkalo sa to aj dneška. O to viac ma mrzí, že som nevyužil šancu, ktorá sa črtala."

1.jpg

Lukáš Lacko

"Napriek okolnostiam som totiž mohol postúpiť do finále. Z prvého setu som vyťažil maximum, držalo ma podanie, využíval som brejkbaly. Od druhej časti však na mňa doľahla únava."

"Dosť zbytočne som si prehral servis na 1:3 a v podstate tým bolo po sete. V treťom som sa snažil zmobilizovať a dostať nazad, on však triafal azda 90 percent prvých, ťažko sa mi na returne uhrávali nejaké body, väčšinou hneď bolo 0:30 z môjho pohľadu."

"Ani v tajbrejku som napokon v podstate nemal žiadnu šancu. Od jeho úvodu to Berrer triafal k čiaram, stále mu išlo podanie, ja som dal jeden tesný ´out´ a už som sa nechytil,“ povedal Lukáš Lacko.

Berrer chcel vo finále Hrbatého

"Bolo to dnes tesné a som veľmi šťastný, že som kľúčové momenty zvládol lepšie ako môj súper. Zápas mal obojstranne vysokú úroveň. Myslím si, že v koncovke som bol predsa len o čosi lepší."

2.jpg

Michael Berrer

"Od júla spolupracujem s talianskym trénerom Claudiom Pistolesim, o ktorom je známe, že bol koučom už dvoch víťazov tohto turnaja - rád by som sa stal tretím. Vo finále by som si želal Hrbatého."

"Nedávno som s ním prehral vo Viedni, chcel by som mu to odplatiť," povedal pre internetovú stránku "Ritra" Berrer, historicky druhý Nemec v súboji o primát. Prvým bol v roku 2000 ešte v Inchebe Rainer Schüttler a podľahol Talianovi Davidemu Sanguinettimu, zverencovi Pistolesiho.

1. semifinále:
Michael Berrer (Nem.) - Lukáš Lacko (2-SR) 2:6, 6:2, 7:6 (2) za 138 minút

Lacko sa rýchlejšie dostal do rytmu a úderov. V piatom geme si vypracoval dva brejkbaly v rade a Berrer mu ten druhý sám zužitkoval dvojchybou.

Hostiteľ potom nádherným bekhendom popri čiare poistil svoj náskok na 5:2 a po 47 minútach zavŕšil vstupné dejstvo priamym bodom z podania. V druhej časti sa však Nemec dostal do tempa a Slovákovi sa akosi rozsypal tajming. Po hodinke prestal byť presvedčivejším z aktérov.

Štvrtý gem sa mu vôbec nevydaril (1:3) a v ôsmej hre sa síce dostal z 0:40, napokon ju však predsa stratil - spolu s ňou aj set. V rozhodujúcej časti si Berrer suverénnejšie držal servis a od základnej čiary bol solídnejší i razantnejší, Lackovi chýbala energia.

V desiatej hre sa aj za cenu "beckerovskej" obetavosti pri sieti a vďaka jednému prizdvihnutiu loptičky páskou zachránil, ale v tajbreku od úvodu ťahal za kratší koniec. Dostal forhendový kros na čiaru, sám poslal forhend popri vedľa a po ďalších minibrejkoch z 1:4 na 1:6, keď súper vpredu lepšie vykryl priestor, sa už nepozviechal.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo Stuttgartu a fanúšik futbalových VfB Berrer síce momentálne je výrazne nižšie vo svetovom rebríčku ako Lacko (127., resp. 92. pozícia), ale v minulosti figuroval aj na 51. priečke. Na tomto turnaji bez ohľadu na svoj nedeľňajší výsledok (finále sa začne najskôr o 17.10 h) prekročí hranicu zárobku 1 milióna dolárov počas kariéry.

Už teraz má v Bratislave istotu šeku na 9000 eur a 60 bodov do renkingu. Držiteľ titulu získa 15 300 eur a 100 bodov. Urastený 190 cm vysoký a 100 kg vážiaci Berrer predvlani v bratislavskom semifinále podľahol neskoršiemu šampiónovi Simonemu Bolellimu z Talianska, zverencovi Pistolesiho.

Nemec s rezolútnym podaním, solídnym pohybom a spoľahlivým často slajzovaným jednoručným bekhendom zdolal Lacka aj v roku 2007 vo štvrťfinále na antuke vo Fürthe, vtedy 7:5, 6:4.

Fedcupovým kapitánom SR a šéftrénerom chlapcov v NTC vedený Lacko ukončí túto sezónu so 70 víťazstvami na konte a challengerovými trofejami z májovej uzbeckej Fergany a novembrového kórejského Soulu.

V pondelok sa stane staronovou slovenskou jednotkou. V rokoch 2004 - 2008 sa na bratislavskom jesennom turnaji lúčil vždy už v 1. kole a neuhral ani set.

Hrbatý otočil zápas a postúpil

Druhým finalistom mužskej dvojhry sa stal Dominik Hrbatý. V semifinále si po kvalitnom výkone poradil s ôsmym nasadeným Izraelčanom Harelom Levym za 1:43 h v troch setoch 3:6, 6:3, 6:3 a v nedeľu bude bojovať o svoj druhý titul na bratislavskom challengeri.

Prvýkrát triumfoval v Sibamac aréne v novembri 2005, rok predýtm prehral v dueli o titul s Cyperčanom Marcosom Baghdatisom. Hrbatého finálovým súperom bude spomínaný Berrer.

3.jpg

Dominik Hrbatý

Hrbatý mal z postupu do finále veľkú radosť.

"Už pred turnajom som sa cítil dobre, no iba v kútiku duše som dúfal, že sa na bratislavskom challengeri ešte raz dostanem do finále."

"Je to ukážka i pre mladých hráčov, že tenis je aj o vôli. Na začiatku zápasu s Levym som urobil zopár chýb, nevedel som sa dostať do returnu. V druhom sete som trochu zmenil taktiku, začal som hrať liftované lopty a super som servoval."

"V krosových výmenách som ho držal vzadu a postupne som zlomil jeho odpor. Držal som palce Lukášovi Lackovi, aby aj on vyhral a postúpil do finále."

"Bolo by to zaujímavé derby, súboj generácií. Berrera poznám, vo Viedni som hral proti nemu dobre. On to mentálne trochu nezvládol, za čo sa mi v Bratislave ospravedlnil. V dlhších výmenách by som mohol mať navrch, vo Viedni som ho zlomil práve cez kondičku."

"Musím sa snažiť využiť celodvorcovú hru. Ak pôjdeme do záveru setov, mohol by som mať navrch. Netreba mu nechať náskok, lebo vtedy je nebezpečný, čo potvrdil aj dnes proti Lukášovi," povedal Hrbatý.

2. semifinále:
Dominik HRBATÝ (SR) - Harel Levy (8-Izr.) 3:6, 6:3, 6:3

Levy v prvom sete súboja s Hrbatým ťažil z kvalitného servisu. Za stavu 3:2 čistou hrou prelomil súperovo podanie a výhodu brejku pretavil vo vedenie 1:0 na sety.

V druhom dejstve Hrbatý pritvrdil na returne a za stavu 3:2 mal k dispozícii štyri brejkbaly, Izraelčan ich síce odvrátil, no za stavu 3:4 neuhral pri svojom podaní ani loptičku a Hrbatý si po potvrdení brejku vynútil tretí set.

Slovenský tenista v týchto fázach zápasu na kurte dominoval, diktoval tempo jednotlivých výmen, kvalitne podával i returnoval.

Na začiatku rozhodujúceho setu sa Hrbatý po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0 a druhý vzájomný zápas s Levymi dotiahol do úspešného konca.

Za stavu 5:3 premenil za búrilvého aplauzu divákov po skvelom obhodení po čiare hneď prvý mečbal.

V nedeľu o 15.10 h nastúpia na finále dvojhry žien Ruska Jevgenija Rodinová nasadená ako prvá a sedmička žrebu Renata Voráčová z Česka.

V sobotňajšom finále štvorhry žien triumfovali dvojky "pavúka“, Švédka Sofia Arvidssonová a Holanďanka Michaella Krajiceková, nad jednotkami, Bieloruskou Tatianou Pučekovou a Ruskou Arinou Rodionovovou, za 76 minút 6:3, 6:4 a odnášajú si spoločný šek na 2660 USD.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko si finále Ritro Slovak Open nezahrá, Hrbatý áno