Lacko a Cibulková vo Wimbledone do v 2. kola, Rybáriková nie

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: tasr)
Sportnet|22. jún 2010 o 18:39

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa postaral o prekvapenie, keď si v 1. kole Wimbledonu poradil s 24-kou turnaja Cyperčanom Baghdatisom. Postupuje aj Dominika Cibulková, ktorá prešla cez Češku Šafářovú. Magdaléna Rybáriková naopak prehrala po dramatickom pri

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa postaral o prekvapenie, keď si v 1. kole Wimbledonu poradil s 24-kou turnaja Cyperčanom Baghdatisom. Postupuje aj Dominika Cibulková, ktorá prešla cez Češku Šafářovú. Magdaléna Rybáriková naopak prehrala po dramatickom priebehu s Francúzkou Rezaiovou. Hantuchová bude svoj zápas za stavu 6:7, 7:6 dohrávať v stredu.

WIMBLEDON. Slovenský tenista Lukáš Lacko sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

V úvodnom kole po výbornom výkone vyradil favorizovaného Cyperčana Marcosa Baghdatisa nasadeného ako číslo 24 v štyroch setoch 6:3, 2:6, 6:3 a 6:1. Lacko si na tráve All England Clubu pripísal na konto jeden z najcennejších skalpov v doterajšej kariére.

Baghdatis je bývalou svetovou osmičkou a finalistom Australian Open z roku 2006. Súperom Lacka v 2. kole bude Francúz Jeremy Chardy, s ktorým má zverenec trénera Mateja Liptáka aktívnu bilanciu 2:0. V tomto roku ho zdolal na harde v americkom Memphise i na tráve v nemeckom Halle.

Lacko počas celého zápasu s Baghdatisom ťažil z kvalitného podania, vychádzali mu aj returny. Najlepší slovenský singlista hneď v úvodnom geme prelomil podanie Cyperčana a po ďalšom brejku v deviatom geme získal prvý set vo svoj prospech.

Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Baghdatisa, no v treťom dejstve mal opäť navrch Lacka, ktorý dvakrát vzal súperovi servis. Vo štvrtom sete už Lacko úplne ovládol trávnatý dvorec číslo 5. Po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 4:0 a za stavu 5:1 premenil pri podaní súpera v poradí druhý mečbal.

Vlani pri premiére vo wimbledonskej hlavnej súťaži skončil Lacko v 1. kole na rakete chorvátskeho dlháňa Iva Karloviča, teraz sa mu naskytá šanca dosiahnuť životný úspech na podujatí veľkej štvorky.

"Víťazstvo nad nasadeným hráčom si veľmi cením, aj keď Marcos dnes nebol vo svojej koži. Využil som to, že nebol v pohode a optimálnej forme. Až na ten druhý set som veľmi dobre podával i returnoval a prevýšil som ho aj od základnej čiary. S trénerom Liptákom sme neušili na Baghdatisa žiadnu špeciálnu taktiku. Boli to také klasické trávové ťahy, kam returnovať, kam podávať a ako riešiť jednotlivé situácie," povedal Lacko pre TASR.

muži - dvojhra - 1. kolo:

Lukáš LACKO (SR) - Marcos Baghdatis (24-Cyp.) 6:3, 2:6, 6:3, 6:1

Cibulková po boji do 2. kola

Aj tenistka Dominika Cibulková postúpila do 2. kola dvojhry v londýnskom Wimbledone (dotácia 13,725 mil. libier).

Cibulková zdolala Češku Luciu Šafářovú, nasadenú dvadsaťpäťku turnaja, za 112 minút 7:6 (5), 6:4. Slovenka premenila proti mierne favorizovanej českej ľaváčke pri svojom podaní prvý mečbal. Súperkou Cibulkovej v 2. kole bude Ajumi Moritová (Jap.).

Dvadsaťjedenročná Cibulková sa predstavila vo Wimbledone v hlavnej súťaži ženskej dvojhry tretíkrát a na menej obľúbenej tráve je zatiaľ jej maximom 3. kolo z vlaňajška. Teraz má už istotu šeku na 18 750 libier.

Momentálne slovenská tenisová dvojka Cibulková (46. v rebríčku WTA Tour) nevstupovala do súboja so Šafářovou (26.) ako favoritka a napokon rozhodla skutočnosť, že urobila menej nevynútených chýb ako útočnejšie naladená Češka (23:33).

V niektorých ďalších porovnateľných štatistikách totiž na dvorci č. 6 dominovala jej súperka, ktorá zahrala 10 es a dovedna 35 víťazných úderov. V celom zápase sa zrodili len tri brejky, pričom Cibulková využila dve z desiatich možností na prelomenie súperkinho podania. Šafářová bola v tomto roku vo finále halového turnaja v Paríži a v semifinále na antuke v Madride.

Slovenka hrá vo Wimbledone ešte len na druhom turnaji pod vedením chorvátskeho tréner Željka Krajana, ktorý v nedávnej minulosti doviedol Rusku Dinaru Safinovú až na vrchol ženského tenisového rebríčka.

"Bol to veľmi ťažký zápas. Z mojej strany bol začiatok premotivovaný a nervózny, nebola som vo svojom tranze. Veľmi som však hrdá na to, ako som zvládla koncovky setov, pomohla som si servisom. Zachovala som si chladnú hlavu, dlhé výmeny som nepokazila a dokázala som ju zatlačiť," povedala pre TASR Cibulková, ktorú pozná svoju súperku v 2. kole Moritovú z juniorských čias.

"Hrali sme aj spolu debla, no vo dvojhre to bude naša premiéra. Je to hráčka, ktorá môže byť na tráve nebezpečná. Má japonský štýl, má rada nízke lopty, hrá rýchlo a plocho. Budem sa snažiť vnútiť jej svoju hru, to bude dôležité," dodala Cibulková.

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Lucie Šafářová (25-ČR) 7:6 (5), 6:4

Rybáriková mala šance, napokon skončila už v 1. kole

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa rozlúčila s účasťou vo dvojhre Wimbledonu už v 1. kole. Nenasadená Slovenka v utorkovom podvečernom súboji nestačila na osemnástku žrebu, Francúzku Aravane Rezaiovú a podľahla jej v trojsetovom boji za 125 minút 7:6 (8), 2:6, 5:7.

Rybárikovej neposunulo k víťazstvu ani 9 es, celkovo 41 víťazných úderov a odvážny výkon proti francúzskej favoritke. V prvom sete sa dostala zo stavu 2:5 a piatich setbalov súperky v tajbrejku až k víťazstvu 10:8.

V druhom dejstve ťahala za kratší koniec /2:6/, no v treťom bola blízko prekvapeniu. V ôsmom geme pri podaní súperky mala dve brejkové šance zvýšiť na 5:3, ale zostalo len pri nich. Napokon v jedenástom geme stratila servis a Rezaiová už potom čistou hrou zakončila zápas.

Zverenkyňa Mojmíra Mihala Rybáriková (63. v rebríčku WTA Tour) ani do tretice neprekročila prah 1. kola vo Wimbledone, no teraz mala objektívne veľmi ťažkú súperku. Rezaiová (20. v renkingu) je jednou z najprogresívnejších hráčok súčasnosti.

Dvadsaťtriročná Francúzka je šampiónkou z novembrových "malých MS" WTA Tour na Bali, víťazkou májového turnaja na antuke v Madride a z minulého týždňa semifinalistkou na tráve v Birminghame.

"Ten zápas bol veľmi tesný. Určite to bol jeden z mojich najlepších zápasov, čo sa týka kvality, lebo sme naozaj hrali obidve veľmi dobre. Ku koncu to bolo už vlastne len o šťastí. Nebolo to tak, že by ma ona prevyšovala, no bohužiaľ ten záver zahrala lepšie ako ja a zvíťazila," priznala Rybáriková, ktorá mala v závere aj trochu smoly:

"Zahrala veľmi dobre dva returny a ja som dala tesný out. Aj keď človek nevedel, či to bol out, alebo dobrá lopta, takže som tam mala trošku aj smolu. Bolo to o jednom brejku a ona potom už dobre odservovala ten gem."

Dvojhra žien - 1. kolo:

Aravane Rezaiová (18-Fr.) - Magdaléna Rybáriková (SR) 6:7 (8), 6:2, 7:5 za 125 minút

Hantuchová zo 6:7, 1:4 do stredajšieho 3. setu

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako dvadsiata štvrtá bola utorok v stretnutí 1. kola dvojhry žien s Američankou Vaniou Kingovou na pokraji prehry.

V ich štvrtom vzájomnom súboji totiž mala manko 6:7 (4), 1:4 s jedným brejkom. Napokon si však vynútila stredajšie pokračovanie od stavu 6:7 (4), 7:6 (4), za ktorého zápas na dvorci č. 1 prerušili pre tmu. Postupujúca si v 2. kole zmeria sily s Češkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou, 68. v hodnotení.

Prípadný nezdar by bol okrúhlym 250. v Hantuchovej profesionálnej kariére podľa databázy Tenisovej asociácie žien (WTA). Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka sa prezentuje v hlavnej súťaži jubilejný 10. raz (celkovo aj s jedným kvalifikačným účinkovaním ide o 11. vystúpenie) a v dohrávke sa bude usilovať vyhnúť sa premiérovej rozlúčke hneď na úvod. V sezóne 2002 bola na adrese SW19 Church Road v britskej metropole vo štvrťfinále, vlani sa dostala do osemfinálového 4. kola.

Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová figuruje na 25. mieste vo svetovom rebríčku, Kingovej patrí 71. pozícia. Zverenkyňa Carlosa Cuadrada predtým dvakrát zdolala túto Američanku práve na úrovni "veľkej štvorky" (melbournské Australian Open 2008 a newyorské US Open 2009) a začiatkom marca si s ňou poradila na tvrdom povrchu v mexickom Monterrey 2:6, 6:2, 6:1.

Vo Wimbledone sa predstaví aj vo štvorhre po boku nedávnej líderky príslušného renkingu Cary Blackovej zo Zimbabwe.

V stredu vo dvojhre Beck a Hantuchovej dohrávka

Stredajší program slovenských tenistov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (21. júna - 4. júla, celková dotácia 13,725 milióna libier, tráva):

Dvojhra mužov - 2. kolo:

Karol Beck (SR) - Gael Monfils (21-Fr.) / druhý zápas na dvorci č. 2 (začiatok približne po 14.30 h)

Dvojhra žien - 1. kolo:

Daniela Hantuchová (24-SR) - Vania Kingová (USA) - dohrávka od stavu 6:7 (4), 7:6 (4), v utorok prerušené pre tmu / druhý zápas na dvorci č. 5 (začiatok približne po 14.30 h)

Štvorhra mužov - 1. kolo:

Martin Damm, Filip Polášek (ČR/SR) - Jonathan Erlich, Dušan Vemič (Izr./Srb.) / prvý zápas na dvorci č. 9 (začiatok o 13.10 h)

Lukáš Lacko, Sergij Stachovskij (SR/Ukr.) - Alejandro Falla, Santiago Giraldo (Kol.) / tretí zápas na dvorci č. 19 (začiatok približne po 16.30 h)

Štvorhra žien - 1. kolo:

Cara Blacková, Daniela Hantuchová (11-Zimb./SR) - Maria Kondratievová, Vladimíra Uhlířová (Rus./ČR) / štvrtý zápas na dvorci č. 15 (začiatok približne po 18.30 h)

Dominika Cibulková, Anastasia Pavľučenkovová (SR/Rus.) - Edina Gallovitsová, Klaudia Jansová (Rum./Poľ.) / druhý zápas na dvorci č. 16 (začiatok približne po 15.00 h)

Magdaléna Rybáriková, Klára Zakopalová (SR/ČR) - Melinda Czinková, Arantxa Parrová-Santonjová (Maď./Šp.) / druhý zápas na dvorci č. 11 (začiatok približne po 15.00 h)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko a Cibulková vo Wimbledone do v 2. kola, Rybáriková nie