Španielska liga priniesla rozlúčku legendy aj výraznú slovenskú stopu

Andrés Iniesta sa lúči s Barcelonou. Španielska liga sa lúči s legendou.
Andrés Iniesta sa lúči s Barcelonou. Španielska liga sa lúči s legendou. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. máj 2018 o 12:16

Už v predstihu bolo rozhodnuté o držiteľovi majstrovského titulu - získal ho FC Barcelona.

MADRID. Nedeľňajšie zápasy 38. kola definitívne uzavreli ligový ročník 2017/2018 v najvyššej španielskej futbalovej súťaži La Lige.

Už v predstihu bolo rozhodnuté o držiteľovi majstrovského titulu - získal ho FC Barcelona.

Katalánci vstúpili do sezóny dvomi prehrami s Realom Madrid v Španielskom superpohári (1:3 doma, 0:2 vonku), ale neskôr využili slabšiu formu rivala hlavne v jesennej časti, počas ktorej si utvorili rozhodujúci náskok.

Zverenci trénera Ernesta Valverdeho boli na líderskej pozícii nepretržite od 3. kola. Nechýbalo veľa, aby ako prvé mužstvo v histórii Primera División ukončili ligovú sezónu bez jedinej prehry.

Tá však napokon prišla v predposlednom kole v prestrelke na ihrisku Levante (4:5).

"Keď v priebehu sezóny za niečím mierite, po poslednom zápase si poviete: ´Konečne´. V takejto náročnej súťaži si musíte prejsť ťažkou jeseňou aj tvrdou zimou.

Zvládli sme to a myslím si, že sme v La Lige boli najlepší tím," vyhlásil podľa televíznej stanice ESPN barcelonský kouč Valverde, ktorý získal svoj premiérový španielsky titul.

Jeden zlý deň a z Ligy mastrov ste vonku

Pre Barcelonu je to však už 25. ligová trofej. Na rekordéra Real Madrid (33) však stále stráca osem titulov.

Barcelona sa v budúcej sezóne predstaví v Lige majstrov, kde tri roky po sebe neprekročila štvrťfinálový tieň. Valverde má však na to ospravedlnenie.

"V Copa del Rey alebo LM stačí jeden zlý deň a ste vonku. La Liga je dlhodobá súťaž," poznamenal niekdajší tréner Athletica Bilbao či Olympiakosu Pireus.

AS Rím domácim triumfom vyradil Barcelonu v štvrťfinále Ligy majstrov

Španielske médiá mu však príliš nedali za pravdu, keď skonštatovali, že aj tamojší pohár a LM sú dlhodobé súťaže a na zlý deň môže ktorékoľvek mužstvo doplatiť aj v La Lige.

Zo španielskych zástupcov sa v budúcosezónnej edícii európskeho pohára číslo jeden predstavia aj najbližší prenasledovatelia Barcelony - madridské tímy Atlético a Real, ako aj FC Valencia.

Miestenka v Európskej lige sa ušla Villarrealu a sevillským rivalom Betisu a FC.

Lobotkov vzostup. Prestúpi?

Minimálne na rok sa so španielskou elitou lúči FC Málaga, UD Las Palmas a Deportivo La Coruňa. V súťaži sa zachránili všetci traja tohtosezónni nováčikovia - Levante, Girona aj Getafe.

Posledný menovaný tím dokonca do posledného kola ašpiroval na pohárové umiestnenie, napokon obsadil konečné 8. miesto.

Pohárové ambície mala aj Celta Vigo, no semifinalista EL 2016/2017 skončil až trinásty. V drese tohto tímu nastúpil vo všetkých tohtosezónnych ligových dueloch aj slovenský reprezentant Stanislav Lobotka.

Dvadsaťtriročný rodák z Trenčína po vlaňajšom prestupe z dánskeho Nordsjaellandu predviedol skvelý herný vzostup a nie je vylúčené, že počas letnej prestávky po ňom siahne niektorý zo silnejších ligových konkurentov.

Jeho krajan Róbert Mazáň, ktorý posilnil Celtu v priebehu zimy, si doteraz pripísal na konto dva štarty v La Lige.

Lobotka sa v Španielsku skvelo uchytil

Kráľ strelcov Lionel Messi

Ligový ročník ponúkol dovedna 380 stretnutí. Padlo v nich 1024 presných zásahov, čo je v priemere 2,69 gólu na zápas.

Kráľom strelcov sa s 34 gólmi stal argentínsky útočník FC Barcelona Lionel Messi, ktorý zároveň získal aj Zlatú kopačku pre najlepšieho ligového kanoniera pôsobiaceho v Európe v sezóne 2017/2018.

Druhé miesto medzi kanoniermi La Ligy obsadil Cristiano Ronaldo s 26 zásahmi, vizitku najlepšieho svetového futbalistu ostatných rokov však ovplyvnilo o deväť odohratých zápasov menej ako v podaní Messiho.

Pozrite sa, ako prebiehali oslavy FC Barcelona v uliciach mesta: fotogaléria

24.5.2018

Nedeľňajší zápas proti San Sebastiánu (1:0) bol pre stredopoliara Andrésa Iniestu posledný v drese FC Barcelona.

Pôsobenie 34-ročného majstra sveta (2010) aj Európy (2008, 2012) v tomto klube sa skončilo po 22 rokoch vrátane mládežníckych čias. Iniesta pravdepodobne bude v kariére pokračovať na ázijskom kontinente, podľa posledných správ podpíše kontrakt s japonským klubom Vissel Kóbe.

Iniesta sa v poslednom zápase sezóny lúčil s Barcelonou

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Španielska liga priniesla rozlúčku legendy aj výraznú slovenskú stopu