Fiasko Mercedesu, koniec dlhého čakania. V Turecku sa zrodila senzácia

Víťazom kvalifikácie na Veľkú cenu Turecka sa stal kanadský pilot Lance Stroll.
Víťazom kvalifikácie na Veľkú cenu Turecka sa stal kanadský pilot Lance Stroll. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. nov 2020 o 15:43

Z prvého miesta odštartuje Lance Stroll.

ISTANBUL. Kanadský jazdec Lance Stroll získal senzačnú pole position na Veľkej cene Turecka, štrnástom podujatí seriálu majstrovstiev sveta F1.

Jazdec tímu Racing Point sa na 5,34 km dlhom okruhu v Istanbule najlepšie vyrovnal s nepriaznivými podmienkami a zajazdil najrýchlejší čas - 1:47,765 min. Premiérovo v kariére si tak vybojoval najlepšiu pozíciu na štarte pretekov.

Stal sa prvým kanadským víťazom kvalifikácie pretekov F1 od roku 1997. Vtedy štartoval z prvej pozície Veľkej ceny Európy Jacques Villeneuve.

Stroll ťažko hľadal slová

Sobotňajšiu kvalifikáciu výrazne poznačil dážď. Na mokrej trati skončilo niekoľko jazdcov v štrkovej zóne a kvalifikáciu museli niekoľkokrát prerušiť. Až v priebehu druhej časti začala trať postupne vysychať a časy sa zlepšovali.

"Teraz nedokážem použiť tie správne slová. Som šokovaný. Je to určite jeden z vrcholov mojej kariéry. Snívame o týchto okamihoch, je to veľmi špeciálne," povedal Kanaďan v rozhovore tesne po kvalifikácii.

Druhý napokon skončil sklamaný Holanďan Max Verstappen z Red Bullu, ktorý zaostal za Strollom o 290 tisícin sekundy. Tretiu priečku obsadil Mexičan Sergio Perez (Racing Point), ktorý stále nemá zmluvu na nasledujúcu sezónu.

Mercedes hlboko v poli porazených

Líder šampionátu Brit Hamilton, ktorý môže v nedeľu spečatiť zisk siedmeho titulu majstra sveta, odštartuje preteky až zo šiestej pozície. Jeho tímový kolega Valtteri Bottas dokonca až deviaty.

Mercedesu sa tak nepodarí ovládnuť všetky kvalifikácie v rámci jednej sezóny. V predošlých trinástich kvalifikáciách sa až deväťkrát radoval Hamilton a zvyšne štyri sa stali korisťou Bottasa.

Prekvapením je aj úspech tímu Alfa Romeo, ktorý oslávil jubilejný 500. súťažný víkend postupom oboch svojich pilotov do tretej časti kvalifikácie. Fín Kimi Räikkönen skončil ôsmy, Talian Antonio Giovinazzi desiaty.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Fiasko Mercedesu, koniec dlhého čakania. V Turecku sa zrodila senzácia