Slováci vyhrali a tŕpli. Pomohli im Slovinci

Futbalisti Slovenska sa ešte raz predstavia v tomto roku i domácim fanúšikom v Trnave.
Futbalisti Slovenska sa ešte raz predstavia v tomto roku i domácim fanúšikom v Trnave. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)

Slovenskí futbalisti sú stále v hre o postup na MS. Na to, aby si zahrali baráž, však potrebujú súhru výsledkov v ďalších skupinách.

TRNAVA. Odohrali posledný zápas, ale stále nevedia, či budú ďalej bojovať o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta.

Slovenskí futbalisti v kvalifikácii o šampionát v Rusku zdolali na domácej pôde Maltu 3:0 a v skupine sa posunuli na druhú priečku.

Pomohli im k tomu aj Slovinci, ktorí v ďalšom zápase remizovali so Škótskom 2:2, hoci do polčasu prehrávali 0:1.

Tím trénera Jána Kozáka sa tak v tabuľke posunul pred Škótov. Zatiaľ však nie je jasné, či to bude stačiť na postup do baráže.

Slováci musia čakať

Z deviatich kvalifikačných skupín do baráže postúpi len osem najlepších tímov z druhých priečok. Pre najslabší z nich sa kvalifikácia skončí. A práve táto pozícia hrozí Slovensku.

Do tabuľky tímov na druhých priečkach sa nerátajú výsledky proti najslabším mužstvám v skupine. V prípade Slovákov sa to týka ich zápasov proti Malte.

Do tabuľky tímov z druhých miest si tak národný tím prenáša dvanásť bodov a skóre 11:6. To ho momentálne radí na siedmu priečku.

Na to, aby Slováci nespadli na deviatu – a teda nepostupovú – priečku, potrebujú súhru výsledkov v ďalších skupinách.

V D-skupine by im pomohla pondelková remíza Walesu s Írskom alebo prehra Srbska s Gruzínskom. V I-skupine by zasa Slovensku pomohla remíza Ukrajiny s Chorvátskom. V tom prípade by v oboch skupinách mal druhý tím taktiež dvanásť bodov ako Slováci, ale tí by mali lepšie skóre.

Slovákom by ešte mohla pomôcť veľmi málo pravdepodobná súhra utorňajších výsledkov v H-skupine – Grécko by nemohlo vyhrať nad Gibraltárom a Bosna a Hercegovina by musela vyhrať v Estónsku.

Slovensko - Malta (fotogaléria): fotogaléria

9.10.2017

"Ja som sa sústredil na svoju robotu. To môžem ovplyvniť. Hráčov sme pripravili, vyhrali zápas, podali výkon. Ostatné veci idú mimo nás," povedal v pozápasovom rozhovore pre RTVS tréner reprezentácie Ján Kozák.

"Bude ma však veľmi mrzieť, ak nám ten jeden bod bude chýbať, pretože táto generácia si zaslúži hrať baráž o postup na majstrovstvá sveta."

Proti Malte žiaril Nemec

Potvrdil povesť najproduktívnejšieho Slováka v kvalifikácii. Adam Nemec otvoril skóre zápasu proti Malte.

V druhom polčase pridal aj druhý gól. Opäť ľavačkou. Veľký podiel na góle mal Milan Škriniar, ktorý získal loptu a asistoval.

Nemec zavŕšil kvalifikáciu s piatimi gólmi, na ďalšie štyri prihral. Tretí gól pridal Ondrej Duda, keď sa po krídle šikovne uvoľnil Albert Rusnák.

Bude ma veľmi mrzieť, ak nám ten jeden bod bude chýbať, pretože táto generácia si zaslúži hrať baráž.


Ján Kozák, tréner Slovenska

Tréner Ján Kozák postavil ofenzívnu zostavu. Na stopérskom poste vedľa Martina Škrtela nastúpil Milan Škriniar, ktorý v predchádzajúcom zápase v Škótsku pre trest chýbal.

Namiesto potrestaného Róberta Maka dostal na krídle šancu Albert Rusnák. Bol to jeho prvý súťažný zápas v základnej zostave. V strede poľa vedľa Mareka Hamšíka dostal priestor Ondrej Duda. Ani na súpiske nebol stredopoliar Juraj Kucka, ktorý sa zrejme v Škótsku zranil.

Štadión v Trnave bol takmer vypredaný, iba pár sedadiel zostalo voľných. Diváci na diaľku sledovali aj zápas v Slovinsku, ktorý sa hral paralelne.

Keď Škóti otvorili skóre, diváci v Trnave stíchli. Zmeraveli. Situácia sa zmenila v druhom polčase, keď Slovinci vyrovnali. Štadión zrazu burácal a zabával sa mexickými vlnami. Ešte väčší rachot nastal, keď sa Slovinci dostali do vedenia.

Po zápase ostali hráči na ihrisku a čakali na konečný výsledok súboja v Slovinsku. Keď sa ho dozvedeli, začali spolu s divákmi oslavovať.

1.Anglicko1082018:326 b
2.Slovensko1060417:718 b
3.Škótsko1053217:1218 b
4.Slovinsko1043312:715 b
5.Litva101367:206 b
6.Malta100193:251 b
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Slováci vyhrali a tŕpli. Pomohli im Slovinci